Κρήτη

Ηράκλειο: Εντολές διακοπής ρεύματος για οφειλές 25 ευρώ! – Καμία κοινωνική ευαισθησία σε οικογένειες που υποφέρουν

Ρεύμα: Κλείδωσαν τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Θέμα ωρών οι ανακοινώσεις

Για πολύ δύσκολο χειμώνα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έκανε λόγο το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ένωσης τεχνικών της ΔΕΗ, κ. Γιάννης Βρέντζος που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη.

Ο κ. Βρέντζος εξέφρασε τις αμφιβολίες του κατά πόσο θα λειτουργήσει το σχέδιο με την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής ενώ σημείωσε ότι η απολιγνιτοποίηση έφερε τεράστια προβλήματα στην παραγωγή ενέργειας με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη εξάρτηση από το φυσικό αέριο.

Αυτή τη στιγμή το ενεργειακό μίγμα στη χώρα δηλ οι πηγές για την ηλεκτροδότηση είναι κατά 56% από φυσικό αέριο, 13% ΑΠΕ, 21% λιγνήτης, 10 υδροηλεκτρικά.

Καταλαβαίνουμε, συνέχισε, ότι όσο η τιμής του φυσικού αερίου βρίσκεται στα ύψη τόσο ακριβότερη είναι η παραγωγή ρεύματος. Η ασφυξία στα νοικοκυριά είναι μεγάλη με χιλιάδες να είναι οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος λόγω οφειλών.

Σε όλη την Ελλάδα φτάνουν τις 200.000 οι εντολές ενώ μόνο στο νομό Ηρακλείου φτάνουν τις 1000 κάθε μήνα.

Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν πάροχοι που δίνουν εντολές διακοπής ρεύματος ακόμη και για 25 ευρώ οφειλή φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί στο Ηράκλειο και αλλού.

Οι πάροχοι, κατέληξε, είναι εταιρίες που θέλουν να κερδίσουν και το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει ήταν να μπει πλαφόν στην λιανική τιμή της κιλοβατώρας. Τώρα με αυτό το καθεστώς ο καθένας καθορίσει όποια τιμή θέλει με αποτέλεσμα να ανακοινωθούν τιμές μέσο όρο 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα που με την επιδότηση κατεβαίνει χαμηλότερα. Όμως ουσιαστικά επιδοτούνται οι εταιρίες και τα χρήματα θα πληρώσουν ξανά οι φορολογούμενοι.