Κρήτη

Ηράκλειο: Ετοιμάζονται για απόβαση στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις κομμένες επιδοτήσεις

Ηράκλειο: Ετοιμάζονται για απόβαση στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις κομμένες επιδοτήσεις

Στην ειρηνική κατάληψη των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Ηράκλειο προχωρούν την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης
Κατάληψη του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Ηράκλειο και τα Χανιά και εξώδικη διαμαρτυρία μαζί με άλλες περιοχές της χώρας αποφάσισαν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Κρήτης για την ερχόμενη Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, με την υποστήριξη και του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Το εξώδικο συνυπογράφουν οι διοικήσεις των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Μυλοποτάμου, Ρεθύμνου, Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ρεθύμνου, Χανίων, Ηρακλείου και Λασιθίου από την Κρήτη, μαζί με τους αντίστοιχους συλλόγους της Κορινθίας, της Αρκαδίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας. Για την απόφαση αυτή, ο πρόεδρος του ΣΕΚΝΗ Γιώργος Τζουλιαδάκης ξεκαθάρισε στο neakriti.gr ότι «είναι πολιτικό το ζήτημα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι της Ελλάδας. Δεν είναι της Βουλγαρίας»!

«Θα πάμε σε ειρηνική διαμαρτυρία. Στόχος μας είναι να δούμε τι θα κάνουν. Έχουν πει ότι θα κάνουν συμπληρωματικές πληρωμές. Εμείς ζητάμε σε αυτή τη φάση, ο κάθε κτηνοτρόφος να αποκτήσει μια εικόνα και να μάθει γιατί δεν πληρώθηκε. Και οι κυβερνώντες τι έχουν στον νου τους; Θα διαπραγματευτούν ξανά τη νέα Προγραμματική Περίοδο;». Αυτά τόνισε στο neakriti.gr ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης, ο οποίος τόνισε επίσης ότι δεν πείθουν τον κτηνοτροφικό κόσμο οι προσπάθειες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη να εμφανίσει ως απόλυτο φταίχτη μόνο τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις τεράστιες περικοπές των επιδοτήσεων.

«Να μας ξεκαθαρίσουν τι μέλλει γενέσθαι για να μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε προϊόντα. Διαφορετικά, αν δεν έχουν σκοπό να μας στηρίξουν, να μας το πουν, ώστε όσοι έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση να αναζητήσουν κάποια άλλη δουλειά για να ζήσουν»…

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής επισημαίνει: «Επιδοτήσεις παίρνουν όσοι κατέχουν αγροτική γη, αλλά το πρόβλημα είναι εντονότερο στους κτηνοτρόφους, γιατί η μείωση των ενισχύσεων στα βοσκοτοπικά δικαιώματα αγγίζει το 27% σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις. Στο 19% είναι οι μειώσεις στις δεντρώδεις καλλιέργειες (ελιές, αμπέλια κ.λπ.) και στο 17% στις μονοετείς καλλιέργειες. Μάλιστα, πολλοί δεν έλαβαν καθόλου επιδότηση. Διότι οποιοσδήποτε κατείχε γεωργική γη που ήταν βοσκότοπος, με βάση την προηγούμενη προγραμματική περίοδο μπορούσε να την ενεργοποιήσει και να λάβει τα αντίστοιχα δικαιώματα. Με βάση τη νέα ΚΑΠ, αυτό δεν ισχύει. Πρέπει να έχει ζώα για να μπορεί να δηλώσει τη γη του ως βοσκότοπο»…

Όπως έχουμε ξαναγράψει, φαίνεται πως πολύς κόσμος δεν έλαβε ούτε ευρώ επειδή μαζί με ελιές και αμπέλια είχε δηλώσει και βοσκότοπο χωρίς να έχει ζώα, με βάση την προηγούμενη ΚΑΠ. Πρόκειται, δηλαδή, για γεωργούς και όχι κτηνοτρόφους, οι οποίοι όμως καθοδηγήθηκαν από τους φορείς ενεργοποίησης με βάση όσα γνώριζαν μέχρι και την προηγούμενη ΚΑΠ.

Θα επανεξεταστούν τώρα αυτές οι περιπτώσεις, ώστε να αφαιρεθεί μόνο το κομμάτι του βοσκότοπου και να πληρωθούν τα υπόλοιπα δικαιώματά τους; Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα αναμένονται από τους αρμόδιους του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα το 2024 να ζητήσει, λόγω κλιματικής κρίσης, αναστολή της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Αυτό το έχει ζητήσει ήδη η Ισπανία, με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν.

Ξεσηκώνονται παντού

Ανάλογη διαμαρτυρία διοργανώνουν για την ερχόμενη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

«Οι πολιτικοί υπεύθυνοι για την οργάνωση, τη σύνταξη και την έγκριση του στρατηγικού σχεδίου είναι δίπλα του κι αυτός ζητάει την παραίτηση του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ! Όπως λέμε εμείς στα χωριά μας, “φταίει το γαϊδούρι και βαράει το σαμάρι”!», αναφέρουν για τον Λευτέρη Αυγενάκη.

Σε αντίθεση με τους Κρητικούς, εκείνοι καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλους τους κτηνοτρόφους της περιφέρειάς τους, έξω από το κτήριο της Περιφέρειας στην Κομοτηνή.

Μάλιστα, στο ψήφισμά τους καταλήγουν ως εξής: «Το Στρατηγικό Σχέδιο που φτιάχτηκε για εμάς, χωρίς εμάς, πρέπει ν’ αλλάξει και θ’ αλλάξει, με τη συμμετοχή και συμφωνία των κτηνοτρόφων. Αρκετή ζημιά έκαναν στην κτηνοτροφία οι θεωρητικοί του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των πανεπιστημίων, αυτοί που έδωσαν τη δυνατότητα σε αεριτζήδες και αετονύχηδες να καρπώνονται τις ενισχύσεις των πραγματικών κτηνοτρόφων, ενεργοποιώντας βοσκοτοπικά δικαιώματα χωρίς ζώα, με κατανομή από το αμαρτωλό εθνικό απόθεμα! Κλείνουμε λίγες ώρες τα ζώα μας στους στάβλους μας για να διαμαρτυρηθούμε και να μην αναγκαστούμε να τους κλείσουμε οριστικά»!

«Είμαστε στο πλευρό τους» – Πανελλαδικός ξεσηκωμός

«Εμείς, ως Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, είμαστε στο πλευρό των κτηνοτρόφων σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας και αν κινητοποιούνται», είπε στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος.

«Εκτός από την Κρήτη, θα έχουμε και σε άλλες περιφέρειες της χώρας ανάλογες κινητοποιήσεις. Αλλά ανεξάρτητα από τις ευθύνες του ΟΠΕΚΕΠΕ, την πρώτη ευθύνη την έχει το υπουργείο. Τι να λέμε τώρα;».

Στο ερώτημα για τις συμπληρωματικές πληρωμές, ο Παναγιώτης Πεβερέτος καταλήγει λέγοντας ότι «με βάση και τις ανακοινώσεις που έχει κάνει ο ίδιος ο υπουργός, θα περιμένουμε να δούμε αυτές τις πληρωμές», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚ…

ΠΗΓΗ neakriti.gr