Κρήτη

Ηράκλειο: Προφυλακιστέοι οι Αιγύπτιοι που φέρονται ως διακινητές των 29 προσφύγων από τη Λιβύη

Ηράκλειο: Προφυλακιστέοι οι Αιγύπτιοι που φέρονται ως διακινητές των 29 προσφύγων από τη Λιβύη

Παρά το ότι οι τρεις εκ των κατηγορουμένων ισχυρίστηκαν ότι ήταν κι οι ίδιοι μεταφερόμενοι κι ότι σε καμία περίπτωση δεν ήταν διακινητές, δεν έπεισαν τις Αρχές που αποφάσισαν την προσωρινή κράτηση και των τεσσάρων
Το δρόμο για τη φυλακή πήραν νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 6/11 οι τέσσερις άνδρες από την Αίγυπτο που φέρονται ως οι διακινητές των 29 προσφύγων που εντοπίστηκαν, πριν από μερικές, ημέρες, στα όρια της εξάντλησης, κοντά στις Τρεις Εκκλησιές, στις νότιες ακτές του νομού Ηρακλείου.

Παρά το ότι οι τρεις εκ των κατηγορουμένων ισχυρίστηκαν ότι ήταν κι οι ίδιοι μεταφερόμενοι κι ότι σε καμία περίπτωση δεν ήταν διακινητές, δεν έπεισαν τις Αρχές που αποφάσισαν την προσωρινή κράτηση και των τεσσάρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, τρεις από τους Αιγυπτίους “έδειξαν” κατά τις απολογίες τους ως διακινητή τον τέταρτο εκ των κατηγορουμένων, χωρίς, ωστόσο, να πείθουν ανακρίτρια και εισαγγελέα.

Ως αποτέλεσμα, μετά τις απολογίες τους, κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και οι τέσσερις Αιγύπτιοι. Πρόκειται για έναν 35χρονο, έναν 33χρονο, έναν 20χρονο κι έναν 21χρονο.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του neakriti.gr, η λέμβος με την οποία ξεκίνησαν από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία, ήταν πολύ μικρή για να ταξιδέψουν με ασφάλεια 33 άνθρωποι. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι ήταν πλάτους μόλις 2,5 μέτρων!

Εξάλλου, οι πρόσφυγες φέρονται να ανέφεραν στις Αρχές, ότι το νερό και τα τρόφιμα ήταν ελάχιστα, ενώ ο φωτισμός της λέμβου ήταν ανεπαρκής.

Το ταξίδι τους προς τη… Γη της Επαγγελίας διήρκησε τρεις ημέρες: Όταν τελικά οι πρόσφυγες πάτησαν στεριά (στην παραλία Ορνιός), πίστεψαν ότι έφτασαν στην Ιταλία… Ένας ντόπιος τον οποίο συνάντησαν, ωστόσο, λίγο αργότερα, τους ενημέρωσε ότι βρίσκονταν σε κρητικό έδαφος, αφήνοντάς τους εμβρόντητους.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του neakriti.gr, το διάστημα που προηγήθηκε του ταξιδιού των προσφύγων από τη Λιβύη, ήταν εφιαλτικό…

Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι παρέμειναν κλειδαμπαρωμένοι σε μικρά δωμάτια, υπό δυσχερείς συνθήκες, για χρονικό διάστημα, που κυμαινόταν, κατά περίπτωση, από έναν έως τρεις μήνες!

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε προ ημερών το Λιμενικό, η σύλληψη των διακινητών έγινε από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Καλών Λιμένων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, καθώς και του Α.Τ. Πύργου.

Όπως αναφέρει το Λιμενικό, «από την προανάκριση προέκυψε ότι οι ανωτέρω αλλοδαποί είχαν καταβάλλει το ποσό περί των 6500 δολαρίων έκαστος για την μεταφορά τους από τις ακτές της Λιβύης στις ακτές της Ιταλίας».

ΠΗΓΗ neakriti.gr