Κρήτη

Ηράκλειο: Στη φυλακή οι 7 διακινητές των μεταναστών που διασώθηκαν στους Καλούς Λιμένες

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Παράταση στη χορήγηση πιστοποιητικών ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα (12/9), οι φερόμενοι ως διακινητές απολογήθηκαν στον Εισαγγελέα και τον Ανακριτή Ηρακλείου, οι οποίοι έκριναν τους 7 διακινητές ως προφυλακιστέους, μετά την απολογία τους

Στη φυλακή οδηγούνται, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, οι επτά αλλοδαποί που κατηγορούνται – μαζί με τρεις ανήλικους – για τη διακίνηση των μεταναστών που εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή των Καλών Λιμένων νότια της Κρήτης, το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα (12/9), οι φερόμενοι ως διακινητές απολογήθηκαν στον Εισαγγελέα και τον Ανακριτή Ηρακλείου, οι οποίοι έκριναν τους 7 διακινητές ως προφυλακιστέους, μετά την απολογία τους.

Κραματόρσκ: Προετοιμασία για τον βαρύ χειμώνα εν μέσω του πολέμου
Οι επτά αλλοδαποί (όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας) κατηγορούνται για παράνομη μεταφορά και διευκόλυνση μεταφοράς μεταναστών από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους και από την οποία προέκυψε θάνατος κατά συρροή, διακοπή της κύησης χωρίς την συναίνεση της εγκύου κατά συναυτουργία δια παραλείψεως και σύσταση συμμορίας. Υπενθυμίζεται πως οι τρεις ανήλικοι που είχαν επίσης συλληφθεί, απολογήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, και με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι τρεις ανήλικοι θα φιλοξενηθούν προσωρινά σε κάποια δομή λόγω της ανηλικότητας τους, ενώ η επιμέλειά τους ανατέθηκε σε επιμελητή της Εισαγγελίας Ανηλίκων.

Οι μετανάστες εντοπίστηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης ανοιχτά των Χανίων, όταν χρειάστηκε να γίνει αεροδιακομιδή ενός 4χρονου κοριτσιού που είχε πρόβλημα υγείας.

Είχε μεσολαβήσει η περισυλλογή των μεταναστών από το φορτηγό πλοίο «BCC Pearl» και ο καπετάνιος είχε ενημερώσει τις αρχές για την τραγική κατάσταση που βρισκόταν το παιδί. Οταν το ελικόπτερο προσγειωνόταν στο νοσοκομείο των Χανίων, το απόγευμα της Τρίτης, το παιδί ήταν ήδη νεκρό λόγω της ασιτίας και της αφυδάτωσης που είχε υποστεί.

Στην πορεία και αφού οι μετανάστες αποβιβάστηκαν στην Κρήτη, διαπιστώθηκε πως υπήρχε ακόμα μια απώλεια, καθώς μια έγκυος γυναίκα «έχασε» το έμβρυο που κυοφορούσε, στον 8ο μήνα, εξαιτίας των κακουχιών και της αφυδάτωσης που υπέστη ενώ ακόμα ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, επίσης με αφυδάτωση. Τέλος, σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων προσφύγων δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καθώς πνίγηκαν.

Οι πρόσφυγες μεταφέρονται στην Αθήνα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, σήμερα το βράδυ αναμένονται να μεταφερθούν στην Αθήνα, με το πλοίο της γραμμής Ηράκλειο-Πειραιάς, οι δεκάδες διασωθέντες πρόσφυγες, οι οποίοι φιλοξενούνται τις τελευταίες ημέρες στο Κλειστό Γυμναστήριο Μοιρών.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις ανήλικοι που απολογήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, υποστήριξαν ότι κι οι ίδιοι βρίσκονταν μεταξύ των διακινουμένων και σε καμία περίπτωση δεν ήταν διακινητές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανήλικοι δεν έφεραν κανένα επίσημο έγγραφο που να πιστοποιεί το όνομα ή την ηλικία τους, ενώ κατά δήλωσή τους, οι δύο ανήλικοι είναι Λιβανέζοι και ο τρίτος συριακής εθνικότητας.

Εξάλλου, η ανηλικότητά τους είναι εμφανής, καθώς πρόκειται στην κυριολεξία, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές στη Νέα Κρήτη, για αμούστακα αγόρια.

Οι συνολικά δέκα κατηγορούμενοι (7 ενήλικες και 3 ανήλικοι) κατηγορούνται για: Θανατηφόρα έκθεση, σύσταση συμμορίας, παράνομη μεταφορά μεταναστών από το εξωτερικό στην Ελλάδα υπηκόων τρίτης χώρας κατά συναυτουργία εκ κερδοσκοπίας από δύο ή περισσότερους που ενήργησαν από κοινού, από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους και από την οποία προέκυψε θάνατος, διευκόλυνση μεταφοράς μεταναστών από το εξωτερικό στην Ελλάδα υπηκόων τρίτης χώρας κατά συναυτουργία εκ κερδοσκοπίας από δύο ή περισσότερους από κοινού, από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους και από την οποία προέκυψε θάνατος.

ΠΗΓΗ neakriti.gr