Κοινωνία Κρήτη

Ηράκλειο: Την Πέμπτη το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Σμπώκο – Η επιθυμία της οικογένειας

Ο ιδρυτής της ξενοδοχειακής εταιρίας Phāea, Γιάννης B. Σμπώκος, έφυγε αργά χθες το απόγευμα, 1 Ιουλίου 2024, ήσυχα σε ηλικία 75 ετών από τη ζωή

Την Πέμπτη από τον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο συγγενείς και φίλοι θα πουν το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Σμπώκο, έναν από τους σημαντικότερους Κρητικούς ξενοδόχους, με σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη του ποιοτικού Κρητικού Τουρισμού, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών.

Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να ενισχυθεί το έργο του ΠΑΓΝΗ.

Η ανακοίνωση της οικογένειας Σμπώκου: 

«Ο ιδρυτής της ξενοδοχειακής εταιρίας Phāea, Γιάννης B. Σμπώκος, έφυγε αργά χθες το απόγευμα, 1 Ιουλίου 2024, ήσυχα σε ηλικία 75 ετών. Από τα πρώτα του βήματα δραστηριοποιήθηκε στον τουρισμό, σταθερά προσανατολισμένος στην ποιότητα των υπηρεσιών και τη συνεχή αναβάθμιση των υποδομών. Οραματίστηκε έναν τουρισμό που κέντρο έχει το σεβασμό προς το περιβάλλον, την κοινωνία και τον άνθρωπο, δημιουργώντας μία από τις σημαντικότερες ξενοδοχειακές εταιρίες της Κρήτης.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΣΕΤΕ, μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, συμμετείχε ενεργά σε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως τη Minoan Lines, Hellenic Seaways, Forthnet, AirGreece που συνέβαλαν στη συνολική αναβάθμιση του τουρισμού της χώρας μας, και παράλληλα υπηρέτησε με συνέπεια και όραμα την τοπική αυτοδιοίκηση ως Αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ και Δημοτικός Σύμβουλος. Παντρεμένος με την Ελένη Καπαρουνάκη, αγαπημένη σύντροφο της ζωής του από τα χρόνια του γυμνασίου, απέκτησε δύο κόρες, Αγάπη και Κωστάντζα Σμπώκου, και τέσσερα εγγόνια.

Ψήφισμα εξέδωσε η Ένωση Ξενοδόχων Κρήτης όπου αναφέρει:

«Το Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ επί τη αγγελία του θανάτου του αγαπητού συναδέλφου , ΓΙΑΝΝΗ ΣΜΠΩΚΟΥ, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση και αποφάσισε ομόφωνα:

• Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στο προσωπικό των επιχειρήσεων του εκλιπόντος..

• Ως δωρεάν εις την μνήμη του να καταθέσει το ποσό των 100.- ευρώ στον «Χαμόγελο του παιδιού».

• Να παραστούν στην εξόδια ακολουθία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ξ.Η.

Ο αείμνηστος Γιάννης Σμπώκος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Κρητικούς ξενοδόχους με μεγάλη συνεισφορά στην ανάπτυξη του ποιοτικού Κρητικού Τουρισμού. Υπηρέτησε με αφοσίωση και συνέπεια τον κλάδο επί δεκαετίες . Η παρουσία του «στόλιζε» κάθε μας εκδήλωση, και ήταν οδηγός για τις επόμενες γενιές Ξενοδόχων.

Θα τον θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη και αγάπη.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

Συλλυπητήρια δήλωση δημάρχου Μαλεβιζίου

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια του τουριστικού επιχειρηματία Γιάννη Σμπώκου:

«Εκείνος που μας δίδαξε ότι μόνο οι ομαδικές μάχες μπορούν να γεννήσουν θαύματα. Που χάραξε την πορεία του με προσφορά, αποφασιστικότητα, τόλμη και γενναιότητα. Πάντα μπροστά, πνεύμα ανήσυχο, ακούραστο και πρωτοπόρο. Ηγετικός επιχειρηματίας με αποτύπωμα που λίγοι αφήνουν, τόσο στον τουριστικό κλάδο και την ελεύθερη αγορά, όσο και στην κοινωνία, αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Εξαιρετικός οικογενειάρχης, προσέφερε την αγάπη του και τη στήριξη του απλόχερα, με ευαισθησία και σεβασμό. Ο Γιάννης Σμπώκος, άνθρωπος σπουδαίος με σπάνιο ήθος και ευγένεια, δε βρίσκεται πια κοντά μας. Το κενό που αφήνει πίσω του μεγάλο. Τιμή μου η εμπιστοσύνη του στα πρώτα μου βήματα. Κυρία Ελένη, Αγάπη, Κωνστάντζα η σκέψη μου κοντά σας… Καλό του ταξίδι στο φως των ουρανών».

Η ΔΕΥΑΗ για τον θάνατο του Γιάννη Σμπώκου

Ψήφισμα για τον θάνατο του Γιάννη Σμπώκου εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Ηρακλείου.

Σε αυτό αναφέρεται:

«Με το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του ΓΙΑΝΝΗ ΣΜΠΩΚΟΥ, πρώην Προέδρου του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ την περίοδο 1990-1993, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 02-7-2024 και αφού εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατό του, αποφάσισε τα εξής:

1. Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

2. Να παραστεί σύσσωμο στην κηδεία του.

ΠΗΓΗ neakriti.gr