Εσωτερική Ασφάλεια Κρήτη

ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΣΤΟ ΜΕΡΑΜΠΕΛΟ: Πρώτα οι μαγκουριές και μετά οι κουμπουριές

Δεν… αντέχονται οι “αποκλειστικές”

ΑΝΘΡΩΠΟΚΥΝΗΓΗΤΟ ΓΙΑ ΔΥΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Ασυνήθιστο για  τα δεδομένα του Λασιθίου χαρακτηρίζεται από αστυνομικούς κύκλους το ένοπλο περιστατικό που σημειώθηκε νωρίς χθες το πρωί στην περιοχή των Λιμνών όπου δύο νεαρά άτομα άνοιξαν πυρ για να αποφύγουν τη σύλληψή τους μετά από καταδίωξη.

Οι δύο δράστες φέρονται να πυροβόλησαν πιθανότατα στον αέρα ώστε να κερδίσουν χρόνο και να διαφύγουν, τρέχοντας στα χωράφια.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αστυνομία αναζητά έναν 28χρονο κτηνοτρόφο από το Ηράκλειο (με καταγωγή από την επαρχία Μονοφατσίου) και ένα ακόμα άτομο, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν ταυτοποιηθεί πλήρως, ωστόσο ανεπίσημα γνωρίζουν την ταυτότητά του.

Το ένοπλο περιστατικό προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση στις αστυνομικές Αρχές Λασιθίου. Δυνάμεις από την Ασφάλεια Αγίου Νικολάου, την ΟΠΚΕ και τα ΤΑΕ «χτένιζαν» την ευρύτερη περιοχή έως αργά χθες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο εμπλεκομένων στο επεισόδιο, χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα.

Επεισόδιο με μαγκούρες

Όλα ξεκίνησαν από ένα σοβαρό επεισόδιο που είχε σημειωθεί νωρίτερα στην περιοχή της Κριτσάς με αφορμή κτηνοτροφικές διαφορές. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 28χρονος, ο οποίος εμφανίζεται να έχει κτηνοτροφική μάντρα στην περιοχή, και το δεύτερο άτομο που ήταν μαζί του επιτέθηκαν με μαγκούρες σε 38χρονο κτηνοτρόφο.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι επιτέθηκαν και σε μία 64χρονη γυναίκα, στενή συγγενή του 38χρονου. Αμέσως μετά οι δύο άνδρες επιβιβάστηκαν στο μαύρο διπλοκάμπινο αγροτικό αυτοκίνητο και τράπηκαν σε φυγή. Οι παθόντες κατήγγειλαν το περιστατικό στην Αστυνομία, δίνοντας παράλληλα μία περιγραφή του οχήματος με το οποίο διέφυγαν οι δύο άνδρες. Περιπολικά που είχαν υπηρεσία κινήθηκαν άμεσα προς αναζήτηση του ύποπτου αυτοκινήτου.

Όπως αναφέρεται, στη διασταύρωση Ξηροκάμπου προς Ηράκλειο δικυκλιστές της Τροχαίας Αγίου Νικολάου εντόπισαν το μαύρο αγροτικό και έκαναν σήμα να σταματήσει για έλεγχο. Πλησιάζοντας προς το σημείο, ο οδηγός του 4χ4 πάτησε γκάζι και έφυγε. Ακολούθησε καταδίωξη με το ύποπτο όχημα να εισέρχεται στον παράδρομο της εθνικής που οδηγεί προς Λίμνες.

Σε κάποιο σημείο οι δύο επιβαίνοντες εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο, άφησαν τα κλειδιά πάνω, και τράπηκαν σε φυγή μέσα στα χωράφια, ανηφορίζοντας σε βουνό. Κατά τη χρονική στιγμή της διαφυγής τους με τα πόδια ακούστηκε πυροβολισμός που αποδίδεται στα δύο άτομα με σκοπό να εκφοβίσουν τους αστυνομικούς και να τους «κρατήσουν» πίσω για να μπορέσουν να φύγουν.

«Τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητες ποινικά και κοινωνικά» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Λασιθίου κ. Γιώργος Καρτσάκης, ο οποίος χαρακτήρισε το συμβάν πρωτοφανές για την ήσυχη κοινωνία του Λασιθίου.

Ο ίδιος τόνισε ότι κινδύνευσαν συνάδελφοί του που κλήθηκαν να επέμβουν υπηρεσιακά σε περιστατικό που αφορούσε την προστασία πολιτών. Επισήμανε ότι  ένοπλες ενέργειες σε βάρος αστυνομικών πρέπει να είναι καταδικαστέες από όλους και κυρίως από την ίδια την κοινωνία που οφείλει να πρωτοστατήσει και να απομονώσει άτομα με τέτοιες αντικοινωνικές και παραβατικές συμπεριφορές.

Με αφορμή το περιστατικό στις Λίμνες, ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η ανασφάλεια και η ανομία στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μετατραπεί σε καθημερινό φαινόμενο, ενώ η στάση ανοχής της κυβέρνησης προς τις ομάδες αυτές είναι απαράδεκτη, αλλά και επικίνδυνη, καθώς στέλνει ένα μήνυμα ατιμωρησίας και ανοχής της βίας.

Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει κάθε περιστατικό βίας και καλεί την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τα αυτονόητα: την ασφάλεια και σωματική ακεραιότητα τόσο των αστυνομικών όσο και των πολιτών. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για την ελευθερία και την δημιουργία σε μια ευνομούμενη κοινωνία».