Κρήτη

Κενά στα σχολεία: Μια κρίση που μοιάζει … μόνιμη

Κραυγή αγωνίας για τα κενά στην εκπαίδευση – Η Ένωση Γονέων Μαθητών Ηρακλείου ζητά άμεσες λύσεις και ουσιαστική στήριξη της Δημόσιας Παιδείας
Μόνιμη κατάσταση κρίσης θυμίζει η εικόνα της Δημόσιας Εκπαίδευσης στο Ηράκλειο, καθώς μετά και την Γ’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις 11 Νοεμβρίου 2025, τα κενά στα σχολεία παραμένουν τεράστια, ενώ οι ελάχιστες προσλήψεις δεν επαρκούν ούτε για στοιχειώδη κάλυψη των αναγκών. Για ακόμη μία χρονιά, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί γίνονται «θεατές στο ίδιο έργο», βλέποντας τη δημόσια και δωρεάν παιδεία να μη λαμβάνει ούτε την ελάχιστη στήριξη που έχει ανάγκη.
Η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου, καταγράφοντας τα απογοητευτικά στοιχεία εκφράζει την έντονη αγανάκτηση και ανησυχία της, τονίζοντας πως η Εκπαίδευση αποτελεί θεμελιώδες και αναφαίρετο δικαίωμα — κι όμως παραμένει χρόνια παραμελημένη.
To θέμα είχε καυτηριάσει ο πρόεδρος των Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ν.Ηρακλείου, Γ.Μακράκης, μιλώντας στο neakriti.gr (δείτε εδώ) σημειώνοντας ότι «για ακόμη μια σχολική χρονιά, η ηγεσία του Υπουργείου στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων και στις τρεις φάσεις προσλήψεων».
Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Κενά σχεδόν… στο σύνολο των ειδικοτήτων
Παρά τις ανάγκες, η τρίτη φάση προσλήψεων πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυση. Τα στοιχεία για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στην ΠΕ Ηρακλείου αποτυπώνουν δραματική εικόνα
ΕιδικότηταΚενά ως τις 11-11-2025ΠροσλήψειςΚενά σήμερα
Δάσκαλοι51051
Δάσκαλοι ειδικής αγωγής (παράλληλη στήριξη)2190219
ΝηπιαγωγοίΆγνωστος αριθμός35Τουλάχιστον 25
Νηπιαγωγοί ειδικής αγωγής (παράλληλη στήριξη)Άγνωστος αριθμός45Άγνωστος αριθμός
Δάσκαλοι πληροφορικήςΆγνωστος αριθμός5Άγνωστος αριθμός
Δάσκαλοι αγγλικώνΆγνωστος αριθμός10Άγνωστος αριθμός
ΓυμναστέςΆγνωστος αριθμός10Άγνωστος αριθμός
ΣύνολοΣύμφωνα με υπολογισμούς ~400105Σύμφωνα με υπολογισμούς ~295

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
ΕιδικότηταΚενά ως τις 11-11-2025ΠροσλήψειςΚενά σήμερα
Γενική Αγωγή (όλες οι ειδικότητες)1145262
Ειδική αγωγή14536109
Σύνολο25988171
«Προγράμματα με ταχυδακτυλουργικά μέσα» – Το σχολείο σε διάλυση
Η Ένωση Γονέων επισημαίνει πως διευθυντές και εκπαιδευτικοί προσπαθούν να διαμορφώσουν σχολικό πρόγραμμα μέσα από συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού και πρόχειρες λύσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα: σε σχολείο όπου ζητήθηκαν συγκεκριμένοι δάσκαλοι ειδικής αγωγής, στάλθηκε… «1,5 δάσκαλος».
Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης είναι:
  • χαμένες χιλιάδες διδακτικές ώρες,
  • τμήματα που λειτουργούν χωρίς ειδικούς εκπαιδευτικούς,
  • μαθητές χωρίς παράλληλη στήριξη,
  • εκπαιδευτικοί που αναγκάζονται να διδάξουν αντικείμενα εκτός ειδικότητάς τους/
Επικίνδυνα σχολικά κτήρια – «Να γυρίζουν τα παιδιά αρτιμελή»
Παράλληλα με τα κενά σε εκπαιδευτικούς, τα κτηριακά προβλήματα παραμένουν άλυτα και επιδεινώνονται.
Η Ένωση περιγράφει σχολεία με ετοιμόρροπες αίθουσες και πτώσεις σοβάδων, με προβλήματα καθίζησης, με αυλές που μετατρέπονται σε λίμνες με την πρώτη βροχή, με υπεράριθμα τμήματα και ανεπαρκείς υποδομές.
Η αγωνία των γονέων γίνεται πια …υπαρξιακή: «Να στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο με την ελπίδα ότι θα γυρίσουν πίσω αρτιμελή; Η επιβίωσή τους να είναι θέμα τύχης;»

Χρηματοδότηση: «Μηδενική για την Παιδεία, απεριόριστη για άλλους τομείς»

Η Ένωση κατηγορεί την πολιτεία για πλήρη εγκατάλειψη της Δημόσιας Παιδείας, κάνοντας λόγο για ανύπαρκτη χρηματοδότηση και για προτεραιότητες που δεν συνάδουν με τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.
Την ίδια ώρα, όπως σχολιάζουν, υπάρχουν κονδύλια για «μαθήματα κεραμικής και υφαντουργίας» αλλά όχι για εκπαιδευτικούς και ασφαλή σχολεία, ενώ επισημαίνουν τις υπέρογκες δαπάνες για εξοπλισμούς, με βάση δημοσιεύματα διεθνών μέσων.

Η Ένωση Γονέων Μαθητών Δ. Ηρακλείου ξεκαθαρίζει πως δε θα συμβιβαστεί με την υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας και δηλώνει πως:

  • αντιτίθεται στις συγχωνεύσεις τμημάτων,
  • αρνείται την είσοδο χορηγών στα σχολεία,
  • αντιδρά στις περικοπές που διαλύουν τη δημόσια εκπαιδευτική δομή.
Παράλληλα ζητείται άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων, να μη μείνει κανένα παιδί χωρίς παράλληλη στήριξη και να μην αποκλειστεί καμία οικογένεια από το ολοήμερο σχολείο.

ΠΗΓΗ neakriti.gr