Στα Δικαστήρια Ηρακλείου συζητιούνται από το πρωί της Παρασκευής (30/8) τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της δημοτικής Αρχής Ηρακλείου που κατατέθηκαν από πολίτες για την κοπή των δέντρων στην περιοχή του Μασταμπά.
Η διαδικασία διεκόπη για τη 1 το μεσημέρι, οπότε οι δικηγόροι των δύο πλευρών θα προσκομίσουν κάποια συγκεκριμένα έγγραφα.
Στη συνέχεια αναμένεται να βγει απόφαση.
Η διαδικασία εκτυλίσσεται με στιγμές έντασης και διενέξεις και με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να πείσουν το δικαστήριο για την αναγκαιότητα οι μεν να κοπούν τα επικίνδυνα δέντρα, οι δε να μη γίνει καμία κοπή.
Στα Δικαστήρια βρίσκονται από το πρωί, εκτός του δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού, και αντιδήμαρχοι του Δήμου, μεταξύ των οποίων ο Μανώλης Χαιρέτης, η Γιάννα Καλονάκη, ο Νίκος Γιαλιτάκης, ο Γιώργος Καραντινός, καθώς και η γ.γ. του Δήμου Μαρία Σκραφνάκη.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γ. Μαρινάκης για τη δίωξη των αυτοδιοικητικών του Δήμου Ηρακλείου
Ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Κρήτης, δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, με αφορμή, όπως λέει, την προσπάθεια στοχοποίησης και εκφοβισμού με μηνύσεις, συλλήψεις και δικαστικές διώξεις της δημοτικής Αρχής Ηρακλείου, εξαιτίας της απομάκρυνσης και αντικατάστασης δέντρων από την πόλη του Ηρακλείου, που «αποδεδειγμένα συνιστούν κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών», προέβη στην εξής δήλωση:
«Ως πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης οφείλω να δηλώσω την απόλυτη συμπαράσταση μου στους συναδέλφους αυτοδιοικητικούς, οι οποίοι στα πλαίσια της εκτέλεσης νόμιμων δημοτικών αποφάσεων, βρίσκονται με διαδικασίες αυτοφώρου, έστω και προσωρινά, κρατούμενοι και τελούν υπό την απειλή νέων διωγμών.
Είναι γνωστό, ότι όλη η διαδικασία για την κοπή των συγκεκριμένων δέντρων στην πόλη του Ηρακλείου, ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή υπό το βάρος ενός τραγικού περιστατικού. Η επιλογή των συγκεκριμένων δέντρων έγινε με την υπόδειξη ειδικών επιστημόνων που εξέτασαν τα δέντρα και αποφάνθησαν πως είναι επικίνδυνα. Ακολούθησε δε, ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι επίσης δεδομένο και γνωστό, ότι τρία από τα λεγόμενα επίδικα δέντρα έχουν ήδη καταρρεύσει χωρίς ευτυχώς να έχουμε δυσάρεστες συνέπειες.
Οι αυτοδιοικητικοί δεν διεκδικούμε καμιά ασυλία και κανένα ακαταδίωκτο. Είναι όμως αδιανόητο, όταν έχουν γίνει όλες οι νόμιμες διαδικασίες, να είμαστε υπόλογοι και να μας εμφανίζουν ως στυγνούς εγκληματίες που δεν έχουμε περιβαλλοντικές και οικολογικές ευαισθησίες.
Πιστεύω, ότι η εισαγγελία Ηρακλείου είχε και έχει το χρόνο, αυτό το θέμα να το ξεκαθαρίσει μια και δια παντός. Αν είναι νόμου βάσιμες οι αιτιάσεις των πολιτών, να σταματήσει η κοπή των δέντρων. Αν δεν είναι, να σταματήσει να επιτρέπει τις διώξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Κλείνοντας, θα ήθελα να θέσω δύο ερωτήματα:
– Αν στον ενδιάμεσο χρόνο είχαμε άλλο ένα τραγικό περιστατικό από τα επίδικα δέντρα που ήδη κατέρρευσαν, οι μηνυτές θα αναλάμβαναν την ευθύνη του;
– Ο ισχυρισμός του αυτοδιοικητικού υπόλογου, ότι δεν απέκοψε ένα επικίνδυνο δέντρο γιατί αυτό αποτελεί από μόνο του υποβάθμιση του περιβάλλοντος, θα ήταν καταλυτικός ώστε να αρχειοθετηθεί η υπόθεση σε περίπτωση που είχαμε τον θάνατο ή τον τραυματισμό ακόμα ενός πολίτη;
Θεωρώ, πως είναι η ώρα της ευθύνης. Κανείς δεν δικαιούται να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, ούτε να επιτρέπει να εξελίσσεται η θεσμική διαδικασία νόμιμων αποφάσεων σαν να παίζουμε τους «κλέφτες και αστυνόμους».
Η αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει εμπράκτως σε δύσκολες συνθήκες ότι είναι υπεύθυνη και διαθέτει τις απαιτούμενες ευαισθησίες για να προστατεύει το περιβάλλον και τους πολίτες».
Επαναλαμβανόμενο σκηνικό
Σε μέγα ζήτημα εξελίσσεται η υπόθεση της κοπής επικίνδυνων, όπως έχουν χαρακτηριστεί από τη δημοτική αρχή, δέντρων στην πόλη του Ηρακλείου, καθώς το ένα επεισόδιο διαδέχεται το άλλο. Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον στρέφεται στη σημερινή εκδίκαση των νέων ασφαλιστικών μέτρων, που κατατέθηκαν χθες Πέμπτη από πολίτες κατά του Δήμου Ηρακλείου, με τη δικαστική διαμάχη να παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.
Οι δημότες προχώρησαν στην κατάθεση και νέων ασφαλιστικών μέτρων, τα οποία συζητούνται σήμερα Παρασκευή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου, με τα οποία επιδιώκουν να σταματήσουν τις μαζικές κοπές δέντρων στην πόλη.
Συγκεκριμένα κατέθεσαν αίτημα ερμηνείας της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων που τους δικαιώνει και αμφισβητείται από τη δημοτική αρχή.
Η δικηγόρος των αντιδρώντων πολιτών, Αθανασία Παπαδημητρίου υποστηρίζει ότι η υλοτόμηση των δέντρων είναι παράνομη, καθώς μετά την προσφυγή που έγινε στην Δικαιοσύνη, έχουν εκδοθεί από το 2023, ασφαλιστικά μέτρα που έχουν μπλοκάρει τις κοπές στις οποίες προχωρεί ο δήμος.
Από την πλευρά της η δημοτική αρχή, διά στόματος του αντιδημάρχου Καθαριότητας Νίκου Γιαλιτάκη, ο οποίος βρίσκεται αυτήν την ώρα στα Δικαστήρια για την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, αναφέρει ότι η κοπή των δέντρων είναι νόμιμη. Υπάρχει, επισημαίνει, γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου, σύμφωνα με την οποία τα ασφαλιστικά μέτρα δεν έχουν πλέον ισχύ, αφού οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες δεν προχώρησαν σε κύρια αγωγή για το ζήτημα.
Κοπές δέντρων με ΜΑΤ, μηνύσεις και συλλήψεις
Αντιμέτωποι με νέες μηνύσεις πολιτών για το γνωστό θέμα των κοπών δέντρων βρέθηκαν χθες ο δήμαρχος και μια πλειάδα αντιδημάρχων και στελεχών του Δήμου Ηρακλείου, μετά από την πρωινή επεισοδιακή επιχείρηση απομάκρυνσης δέντρων στον Μασταμπά, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Σμπώκου, παρουσία μάλιστα αυτή τη φορά και ΜΑΤ…
Πρόκειται για ένα γνώριμο πλέον σκηνικό για την πόλη, αφού, όπως έχει διαφανεί στην πράξη, κάθε επιχείρηση κοπής δέντρων, στην οποία προχωρά ο Δήμος Ηρακλείου (με βάση την εισήγηση της ειδικής διεπιστημονικής επιτροπής και τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου) συνοδεύεται πλέον από μηνύσεις εκ μέρους αντιδρώντων πολιτών και προσαγωγές τους στο Αστυνομικό Μέγαρο.
Αυτό συνέβη και χθες, όπου είχαμε μηνύσεις κατά του δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού, των αντιδημάρχων Περιβάλλοντος-Καθαριότητας Νίκου Γιαλιτάκη, Πολιτικής Προστασίας Γιώργου Καραντινού, Διοικητικού Ιωάννας Καλονάκη και Δημοτικής Αστυνομίας Μανόλη Χαιρέτη, της γενικής γραμματέως του Δήμου Μαρίας Σκραφνάκη, υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου Ηρακλείου και του αναδόχου εργολάβου που εκτελεί τις κοπές.
Θυμίζουμε ότι ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος-Καθαριότητας Νίκος Γιαλιτάκης είχε συλληφθεί ξανά έπειτα από μήνυση που υποβλήθηκε σε βάρος του το περασμένο Σάββατο 24 Αυγούστου, με φόντο την ημέρα εκείνη την κοπή του δέντρου που βρισκόταν έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.
Εντωμεταξύ, χθες είχαμε και μια άλλη σημαντική εξέλιξη. Κατατέθηκαν νέα ασφαλιστικά μέτρα από τους αντιδρώντες πολίτες διά της πληρεξούσιας δικηγόρου τους, της κ. Αθανασίας Παπαδημητρίου, τα οποία και εκδικάζονται σήμερα.
Για τα προηγούμενα ασφαλιστικά μέτρα υπάρχει απόλυτη διχογνωμία, με τους πολίτες να λένε ότι ισχύουν κανονικά και παραβιάζονται συστηματικά από τον Δήμο Ηρακλείου, που λέει ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο… Ότι δηλαδή τα ασφαλιστικά δεν ισχύουν, έχουν καταπέσει και πως λειτουργεί καθ’ όλα νόμιμα, απομακρύνοντας δέντρα που έχουν κριθεί επιστημονικής ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια…
Παρουσία ΜΑΤ η νέα επιχείρηση κοπής δέντρων
Η χθεσινή επιχείρηση κοπής δέντρων στην περιοχή του Μασταμπά, και συγκεκριμένα στην οδό Σμπώκου, και σε κάποιες κάθετες της οδούς ξεκίνησε νωρίς το πρωί. Γύρω στις 7:30 ξεκίνησαν οι εργασίες υλοτόμησης. Χρειάστηκε μάλιστα να επιστρατευτεί και ένα καλαθοφόρο μηχάνημα, για την απομάκρυνση των μεγάλων κλαδιών ενός τεράστιου πεύκου.
Ο Δήμος Ηρακλείου είχε ζητήσει να υπάρχει αστυνομική παρουσία κατά την επιχείρηση κοπής. Πράγματι, στο σημείο βρέθηκε μια κλούβα των ΜΑΤ και 4-5 αστυνομικοί, όπως και κλιμάκιο της Δημοτικής Αστυνομίας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας.
Στο σημείο βρέθηκαν και πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν για την κοπή των δέντρων. Οι εργασίες κοπής είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί, όταν είχαμε την εξέλιξη με την προσαγωγή των στελεχών του Δήμου. Μάλιστα, η πλευρά του Δήμου Ηρακλείου έδωσε στη δημοσιότητα και σχετικές φωτογραφίες-ντοκουμέντα από την εικόνα των κορμών των δέντρων που κόπηκαν χθες στην περιοχή της Σμπώκου, στις οποίες – όπως σημειώνει η Λότζια – αποτυπώνεται ξεκάθαρα η προχωρημένη κατάσταση σήψης των δέντρων, που καθιστούσε επιτακτική αναγκαιότητα την απομάκρυνσή τους.
«Με την ανθρώπινη ζωή δε ρισκάρουμε»
Με αφορμή τη νέα μήνυση κατά του δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού, των αντιδημάρχων Νίκου Γιαλιτάκη, Γιώργου Καραντινού, Ιωάννας Καλονάκη και Μανόλη Χαιρέτη, της γενικής γραμματέως του Δήμου Μαρίας Σκραφνάκη, υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου Ηρακλείου και του αναδόχου, από μικρή ομάδα πολιτών που αντιδρούν στην απομάκρυνση επικίνδυνων για τη δημόσια ασφάλεια δέντρων, ο δήμαρχος Ηρακλείου προχώρησε στην παρακάτω δήλωση: «Έχουμε καταθέσει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ενεργούμε με απόλυτη προσήλωση στη νομιμότητα και με γνώμονα την ασφάλεια της ζωής των ανθρώπων.
Είναι γνωστό ότι πρόθεσή μας είναι να ενισχύσουμε το πράσινο στο Ηράκλειο. Γι’ αυτό και έχουμε δεσμευτεί ότι για καθεμία απομάκρυνση δέντρου θα έχουμε τέσσερις νέες φυτεύσεις, όπως και αντικατάστασή τους στο ίδιο σημείο, όπου αυτό είναι εφικτό. Γι’ αυτό και φροντίσαμε να δημιουργήσουμε Κανονιστική Πράξη για τις τομές των δρόμων, λαμβάνοντας μέριμνα για την προστασία των ριζικών συστημάτων των δέντρων.
Ενεργούμε, όπως έχουμε από τον νόμο την υποχρέωση, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίες έχουν ληφθεί λαμβάνοντας υπόψη την επιστημονική άποψη, με στόχο να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των πολιτών από πτώσεις άρρωστων και επικίνδυνων δέντρων.
Κανέναν μας δεν ικανοποιεί η κοπή ενός δέντρου. Αλλά με την ανθρώπινη ζωή δεν πρόκειται να ρισκάρουμε».
Δεν κάνουν βήμα πίσω οι πολίτες με τις μηνύσεις
Κοπή δέντρου και… μήνυση φαίνεται ότι θα πηγαίνει πλέον η υπόθεση στο Ηράκλειο, καθώς, κάνοντας πράξη αυτό που είπαν και στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, πως δηλαδή δε θα σταματήσουν όσο ο Δήμος συνεχίζει να κόβει δέντρα, καταθέτουν μήνυση σε κάθε περίπτωση κοπής δέντρου που περιλαμβάνεται στη λίστα με τα επίμαχα, προστατευόμενα και με δικαστική απόφαση – όπως υποστηρίζουν – δέντρα.
Οι ίδιοι έδωσαν, άλλωστε, καθαρό σχετικό στίγμα στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν, μέσω της πληρεξούσιας δικηγόρου τους, της κ. Αθανασίας Παπαδημητρίου, την Τρίτη, στον απόηχο της αντιπαράθεσης που ξεδιπλώθηκε το προηγούμενο βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαινόταν: «Ο Δήμος Ηρακλείου αναγνωρίζει ως επιστημονική γνώση μόνο αυτήν που κατέχει η δασολόγος του Δήμου κ. Φραγκούλη και όχι η δασολόγος κ. Κοζυράκη, πρόεδρος της Διεπιστημονικής Επιτροπής, και οι άλλοι επιστήμονες-μέλη της Επιτροπής που ο ίδιος είχε συστήσει και που είχαν προτείνει μεθόδους για τη διάσωση των δέντρων, ή τουλάχιστον κάποιων απ’ αυτά, ούτε και την επιστημονική γνώση του πραγματογνώμονα που είχαμε ορίσει, του κ. Θεοχάρη Ζάγκα.
Ο πραγματογνώμονας αυτός, καθηγητής Δασολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην έκθεση που συνέταξε μετά από ενόργανο έλεγχο των δέντρων υπέδειξε προς κοπή μόνο ένα ξερό δέντρο στον Μασταμπά. Ούτε και την κρίση των Δικαστηρίων αναγνωρίζει ο Δήμος Ηρακλείου, που δε θα έβγαζαν αποφάσεις απαγόρευσης υλοτόμησης εάν τα δέντρα δεν ήταν διασώσιμα.
Ο Δήμος συνεχίζει να παραβιάζει συστηματικά τα ασφαλιστικά μέτρα και να κόβει τα δέντρα. Δε θέλουμε να είμαστε σε αντιδικία, αλλά όσο συνεχίζει ο Δήμος να κόβει δένδρα, ούτε κι εμείς θα σταματήσουμε»…