Κορωνοΐός Κρήτη

Κρήτη – Κορονοϊός: Περισσότερες από δύο εισαγωγές παιδιών σε κάθε εφημερία – Νέα ανησυχητικά στοιχεία

Κοροναϊός: Θα μετατραπεί η πανδημία σε νόσημα για νέους; Ο ρόλος του εμβολιασμού

Αύξηση στις νοσηλείες παιδιών με λοίμωξη από κορoνοϊό παρατηρείται στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου μετά την επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα», αποδεικνύοντας ότι τα παιδιά δεν είναι άτρωτα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 η παιδοπνευμονολόγος, δ/ντρια ΕΣΥ στην Παιδιατρική Κλινική Ενη Μιχαηλίδου εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία που προκαλούν τα περιστατικά μικρών ασθενών που 4-6 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη εμφανίζουν πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, με πολύ υψηλή θνητότητα. Ήδη στην Παιδιατρική Κλινική τρία τέτοια περιστατικά αντιμετωπίστηκαν, ευτυχώς με επιτυχία.

«Σε κάθε γενική εφημερία του Νοσοκομείου εισάγουμε με λοίμωξη από κορωνοϊό δύο έως τρία παιδάκια, από νεογνά έως 16 ετών. Τα στοιχεία της Κλινικής μας αλλά και των υπόλοιπων Παιδιατρικών Κλινικών της χώρας δείχνουν αύξηση των νοσηλευόμενων παιδιών, που ευτυχώς τα περισσότερα αναρρώνουν με επιτυχία» ανέφερε η κα. Μιχαηλίδου.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, παρατηρείται μια προϊούσα αύξηση στις νεότερες ηλικίες, ειδικά στα παιδιά, καθώς τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι τους τελευταίους μήνες, 43.000 παιδιά 0-17 ετών νόσησαν και τρία πέθαναν ενώ στις ηλικίες 18-39 νόσησαν 160.000 άνθρωποι και καταγράφηκαν 90 θάνατοι.

Η μετάλλαξη «Δέλτα», πιο μεταδοτική έως 70% από τη βρετανική «Άλφα», απαιτεί εμβολιασμό άνω του 80% του πληθυσμού για να χτιστεί ικανό τείχος προστασίας. «Μόλις και με τα βίας αγγίζουμε το 50% οπότε πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας γιατί η μετάλλαξη «Δέλτα» χτυπά κυρίως ανοσοκατασταλμένους, ανεμβολίαστους και παιδιά, που αποτελούν την πλειοψηφία των νοσηλευόμενων» ανέφερε η κα. Μιχαηλίδου τονίζοντας ότι «αυτοί που πρέπει πρωτίστως να πειστούν για τον εμβολιασμό είναι οι αναβλητικοί ενήλικες και κυρίως τα άτομα που έχουν πληγεί από έναν άλλο ιό, αυτόν της παραπληροφόρησης.

Αν δεν αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού των ενηλίκων, πιστέψτε με πως όταν ανοίξουν τα σχολεία θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα καθώς θα κολλήσουν όλα τα παιδιά που θα μεταφέρουν τον ιό στα σπίτια τους με τον ανάλογο αντίκτυπο στο σύστημα υγείας».

Σύμφωνα με το creta24.gr, η ίδια εξέφρασε, παράλληλα, την ανησυχία της καθώς ένα στα εκατό πενήντα παιδιά που θα αρρωστήσουν από κορωνοιό θα παρουσιάσει πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C). Εμφανίζεται 4-6 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη προσβάλλοντας την καρδιά, τους πνεύμονες, τα νεφρά, τον εγκέφαλο, το δέρμα, τα μάτια και το γαστρεντερικό σύστημα.