Κρήτη

Κρήτη: Λήγει η προθεσμία για το Κτηματολόγιο σε Ηράκλειο, Μαλεβίζι και Χερσόνησο

Σάμος: Τούρκοι ξυλοκόπησαν 73χρονο που άκουγε εκκλησιαστική μουσική! (φώτο)

Προθεσμία μέχρι τις 22 Νοεμβρίου έχουν οι ενδιαφερόμενοι στους Δήμους Ηρακλείου, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου για τις δηλώσεις κτηματογράφησης – Ειδάλλως χάνουν την κρίσιμη διαδικασία της προανάρτησης και της ανέξοδης διόρθωσης λαθών, ενώ θα έχουν και πρόστιμα

«Είναι κρίμα να χάσετε την ευκαιρία για συμμετοχή στις κρίσιμες διαδικασίες προανάρτησης και ανάρτησης, ώστε να ελέγξετε τα δικαιώματα των περιουσιών σας και να διορθώσετε ανέξοδα τα όποια λάθη, αντί να τρέχετε μετά δικαστικά, υπομένοντας μεγάλη επιβάρυνση σε ταλαιπωρία και χρήματα».

Το μήνυμα αυτό στέλνει μέσω του neakriti.gr, η νόμιμη εκπρόσωπος της κοινοπραξίας “Γεωκαταγραφή” που έχει αναλάβει το Κτηματολόγιο, Γεωργία Σακαρέλλου, στους χιλιάδες εμπλεκόμενους πολίτες, καθώς στις 22 του μήνα, δηλαδή την ερχόμενη Τρίτη, εκπνέει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο για τους δήμους Ηρακλείου (πλην της πόλης και των Βασιλειών), Χερσονήσου και Μαλεβιζίου.

Πρόστιμα

«Είναι κρίμα να χάσετε την ευκαιρία για συμμετοχή στις κρίσιμες διαδικασίες προανάρτησης και ανάρτησης, ώστε να ελέγξετε τα δικαιώματα των περιουσιών σας και να διορθώσετε ανέξοδα τα όποια λάθη, αντί να τρέχετε μετά δικαστικά, υπομένοντας μεγάλη επιβάρυνση σε ταλαιπωρία και χρήματα».

Το μήνυμα αυτό στέλνει μέσω του neakriti.gr, η νόμιμη εκπρόσωπος της κοινοπραξίας “Γεωκαταγραφή” που έχει αναλάβει το Κτηματολόγιο, Γεωργία Σακαρέλλου, στους χιλιάδες εμπλεκόμενους πολίτες, καθώς στις 22 του μήνα, δηλαδή την ερχόμενη Τρίτη, εκπνέει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο για τους δήμους Ηρακλείου (πλην της πόλης και των Βασιλειών), Χερσονήσου και Μαλεβιζίου.

Αυτή είναι η τελεσίδικη προθεσμία, καθώς δεν πρόκειται να δοθεί κάποια παράταση, γι’ αυτό και η ίδια απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να σπεύσουν να υποβάλουν δηλώσεις ή, αν δεν είναι έτοιμοι, να κλείσουν έστω ραντεβού για υποβολή δήλωσης, ώστε αφενός να μη χάσουν το σημαντικό στάδιο της προανάρτησης και της ανέξοδης διόρθωσης λαθών, και αφετέρου να γλιτώσουν από την επιβολή προστίμων για εκπρόθεσμη δήλωση, προστίμων που είναι αρκετά “τσουχτερά”, αφού κυμαίνονται από 300-2.000 ευρώ.

«Στις 22 Νοεμβρίου 2022 εκπνέει η προθεσμία της εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων για τη μελέτη ΚΤ5-31 με τίτλο “Μελέτη Κτηματογράφησης και Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου στις υπόλοιπες περιοχές των Καλλικρατικών Δήμων Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Χερσονήσου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης”.

Όσες δηλώσεις ιδιοκτησίας κατατεθούν μέχρι την Τρίτη 22 Νοεμβρίου ή για όσες έχει ορισθεί, μέχρι αυτήν την ημερομηνία, ραντεβού για να κατατεθούν αργότερα, είναι εμπρόθεσμες. Από τον νόμο δεν επιτρέπεται και δεν πρόκειται να δοθεί καμιά άλλη παράταση.
Δυστυχώς, μέχρι τώρα η ανταπόκριση του κόσμου για τους τρεις αυτούς δήμους, στους οποίους αφορά η συγκεκριμένη μελέτη, είναι πολύ χαμηλή. Για την ακρίβεια, θα έλεγα αποκαρδιωτική, αφού δεν ξεπερνά το 18%», ανέφερε χαρακτηριστικά στη “Ν.Κ.” η κ. Σακαρέλλου και σημείωσε: «Πραγματικά δεν ξέρω αν η αποκαρδιωτική ανταπόκριση οφείλεται στο ότι ο κόσμος είναι γενικώς κουρασμένος ή στο ότι υπάρχει οικονομικό ζήτημα και γι’ αυτό διστάζουν, αλλά θα πρέπει να επισημάνουμε πόσο σημαντικό είναι να σπεύσουν να κατοχυρώσουν εμπρόθεσμη υποβολή δήλωσης, για να μην τρέχουν και να μη φτάνουν μετά.

Μετά την 22α/11/2022 δηλώσεις που θα είναι εκπρόθεσμες θα δύνανται να υποβληθούν στο Γραφείο Κτηματογράφησης Ηρακλείου, στην Αθήνα και σε όποιες μονάδες ενημέρωσης λειτουργούν, καθώς και ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Ωστόσο, θα έχουν δύο σημαντικές επιπτώσεις… Πρώτον, για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις ο νόμος προβλέπει επιβολή προστίμου ανά δικαίωμα, από 300 έως 2.000 ευρώ. Και δεύτερον και κυριότερο, όσοι δε μεριμνήσουν και χάσουν την προθεσμία της 22ας Νοεμβρίου, θα χάσουν την ευκαιρία της συμμετοχής στις διαδικασίες Προανάρτησης και Ανάρτησης, που έπονται και προβλέπουν τη διόρθωση τυχόν λαθών στην απόδοση των δικαιωμάτων τους, είτε ανέξοδα είτε με πολύ μικρό κόστος. Σε αυτή την περίπτωση, θα κληθούν κατόπιν να βάλουν βαθιά το χέρι στην… τσέπη για να διασώσουν διά της δικαστικής οδού τις περιουσίες τους από χασούρα λόγω σφαλμάτων! Χώρια του ότι έγκαιρη δήλωση δικαιωμάτων σημαίνει εξάλειψη του κινδύνου μεταβίβασης ιδιοκτησιών στο Δημόσιο, πράξη που απαιτεί πολυετείς και κοστοβόρες δικαστικές διαδικασίες για να ανατραπεί»…

Τι πρέπει να γνωρίζετε – Οδηγός προς ναυτιλλομένους

Τι μπορεί να γίνει μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 2022; Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση με ιδιαίτερα χρηστικό ενδιαφέρον:

Υπάρχουν δύο επιλογές στη διάθεση των πολιτών: Η μία επιλογή είναι να κατατεθεί η δήλωση στα παρακάτω γραφεία παραλαβής δηλώσεων:

Γραφείο Κτηματογράφησης Ηρακλείου (Βόρειο Ηράκλειο), 1ο χλμ. εθνικής οδού Ηρακλείου-Μοιρών (Μενελάου Παρλαμά 119), περιοχή “Εσταυρωμένος”, Τ.Κ. 71.410, τηλέφωνα: 2810/255.800 και 2810/256.400, e-mail: heraklion1@ktimaheraklion.gr και heraklion2@ktimaheraklion.gr.
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, από 8:00 έως 16:00, και Τετάρτη 08:00-20:00.

Γραφείο Ενημέρωσης Χερσονήσου
Πρώην Αγγλικανική Εκκλησία, εντός της πρώην αμερικανικής Βάσης στις Γούβες

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 8 το πρωί έως 3 το απόγευμα.

Εξυπηρέτηση από Αθήνα (αποκλειστικά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού), λεωφ. Μεσογείων 174, Τ.Κ. 15.561, Χολαργός, τηλ. 210/62.46.314, e-mail: heraklion3@ktimaheraklion.gr.
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη από 10:00 έως 14:00 και Πέμπτη 13:00 έως 17:00.

Η δεύτερη επιλογή, εφόσον παρατηρηθεί συνωστισμός στα γραφεία παραλαβής δηλώσεων και μετά από έγκριση του φορέα “Ελληνικό Κτηματολόγιο”, να προγραμματιστεί παραλαβή δήλωσης κατόπιν ραντεβού στο συντομότερο χρονικό διάστημα αργότερα. Τα σχετικά αιτήματα για προγραμματισμό εμπρόθεσμων ραντεβού θα πρέπει απαραιτήτως να καταχωριστούν μέχρι 22 Νοεμβρίου, είτε μέσω του site www.ktimaheraklion.gr είτε τηλεφωνικά στα τηλέφωνα των γραφείων που αναφέρονται ανωτέρω.

Ραντεβού για κατάθεση εμπρόθεσμων δικαιωμάτων θα πραγματοποιηθούν για την εξυπηρέτηση όλων όσων τα αιτηθούν στον συντομότερο δυνατό χρόνο».

Όπως επισημαίνεται: Μετά την 22α/11/2022 η μονάδα ενημέρωσης στο πρώην Κοινοτικό Κατάστημα Κρουσώνα θα καταργηθεί, ενώ η μονάδα ενημέρωσης στην πρώην Αγγλικανική Εκκλησία, εντός της πρώην αμερικανικής Βάσης στις Γούβες Χερσονήσου, θα παραμείνει σε λειτουργία έως τουλάχιστον την 31η/12/2022 για την παραλαβή των προγραμματισμένων, κατά τα ανωτέρω, εμπρόθεσμων δηλώσεων κατόπιν ραντεβού. Στο ενδιάμεσο διάστημα η μονάδα ενημέρωσης στις Γούβες Χερσονήσου θα παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη για τη συλλογή των απαιτούμενων δικαιολογητικών, την ολοκλήρωση και παραλαβή των δηλώσεων.

ΠΗΓΗ neakriti.gr