Κρήτη

Κρήτη: Μικρό καλάθι από Βορίδη στα αιτήματα παραγωγών και εκπροσώπων φορέων

Κρήτη: Μικρό καλάθι από Βορίδη στα αιτήματα παραγωγών και εκπροσώπων φορέων

Σε δύο άξονες κινήθηκε η συζήτηση της παγκρήτιας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Εκεί, μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης άκουσε τις απόψεις όλων των παρευρισκόμενων, Βουλευτών, αγροτικών φορέων, Δημάρχων και επιστημόνων.

Οι μετέχοντες στη συνάντηση περιέγραψαν την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αγρότες του νησιού και ζήτησαν από τον κ. Βορίδη τη λήψη μέτρων, τόσο για φέτος, όσο και για τα επόμενα χρόνια.

Κρήτη: Μικρό καλάθι από Βορίδη στα αιτήματα παραγωγών και εκπροσώπων φορέων600 εκ. το σύνολο του κόστους που προκύπτει για την Κρήτη από την κλιματική αλλαγή

Στα 600 εκ. ευρώ εκτιμάται το σύνολο του κόστους που προκύπτει για την Κρήτη από την κλιματική αλλαγή, επεσήμανε σήμερα χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από το Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Κρήτη: Μικρό καλάθι από Βορίδη στα αιτήματα παραγωγών και εκπροσώπων φορέωνΣτην εισαγωγή του ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως η κλιματική αλλαγή προκάλεσε τεράστιες ζημιές πέρυσι το χειμώνα με τις μεγάλες καταστροφές στη Δυτική Κρήτη και τώρα η κατάρρευση της Thomas Cook στον τουρισμό και η μεγάλη ζημιά στη φετινή ελαιοπαραγωγή έχουν οδηγήσει σε τεράστιο μέγεθος το σύνολο της οικονομικής ζημιάς.

«Το 2019 κλείνει με σοβαρά και σημαντικά προβλήματα για όλο το νησί. Οι καταστροφές από τις πλημμύρες σε Χανιά και Ρέθυμνο, τα προβλήματα με τα θερμοκήπια σε Ιεράπετρα, Τυμπάκι και Κουντούρα, το ζήτημα της Thomas Cook στο νησί μπορούν σε κόστος να ξεπεράσουν τα 600 εκ. Και για την οικονομία του νησιού είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό.

Αυτό σημαίνει πως η τοπική οικονομία πλήττεται σε όλους τους κλάδους», σημείωσε ο Περιφερειάρχης ενώ απευθυνόμενος στον κ. Βορίδη τόνισε: «Σύμφωνα με την καταγραφή που κάνουν οι υπηρεσίες μόνο Χανιά και Ρέθυμνο οι ζημιές ξεπερνούν τα 250 εκ. Ευρώ».

Αλλαγές στον ΕΛΓΑ ζήτησε ο Δήμαρχος Ρεθύμνου

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης και Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Μαρινάκης, ζήτησε επιτακτικά αλλαγές στον ΕΛΓΑ.

Κρήτη: Μικρό καλάθι από Βορίδη στα αιτήματα παραγωγών και εκπροσώπων φορέωνΔεν μπορεί όπως είπε χαρακτηριστικά να είναι ο παγετός μέσα στις καταστροφές που αποζημιώνονται, αλλά να μην είναι η θερμοπληξία. Ζήτησε αλλαγές στον εσωτερικό σχεδιασμό του Οργανισμού, την τεχνολογική του αναβάθμιση, αλλά και την αποκέντρωση της δακοκτονίας.

Να αποκεντρωθεί η δακοκτονία ζήτησε ο Χνάρης

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομεα ο κ. Χνάρης έκανε λόγο για την επόμενη μέρα. «Η ελαιοκαλλιέργεια αφορά το 75% του νησιού. Είναι ουσιαστικά μονοκαλλιέργεια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να στηριχθεί.

Κρήτη: Μικρό καλάθι από Βορίδη στα αιτήματα παραγωγών και εκπροσώπων φορέωνΝα αποκεντρωθεί η δακοκτονία και να ληφθούν μέτρα για την εφαρμoγή της, μέσα και από την αύξηση των κονδυλίων», είπε χαρακτηριστικά. Για αυτό και ζήτησε την καλύτερη στελέχωση των Υπηρεσιών και των θέσεων των τομεαρχών του προγράμματος δακοκτονίας, επιπλέον μέτρα για την επίβλεψη των εργολάβων ψεκασμών, αλλά και καλύτερα φάρμακα.

Τι είπε ο Υπουργός

Mετά το τέλος των θέσεων και των απόψεων που ακούστηκαν το λόγο πήρε ο Υπουργός ο οποίος είπε ότι πρώτα από όλα πρέπει να προσδιοριστεί το μέγεθος της ζημιάς.

Όπως είπε ο ΕΛΓΑ θα καλύψει τις ζημιές από περιβαλλοντικά αίτια, όμως οι όποιες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν με προσοχή.

Κρήτη: Μικρό καλάθι από Βορίδη στα αιτήματα παραγωγών και εκπροσώπων φορέωνΠροβληματισμός για τις αποζημιώσεις

Ο κ Βορίδης μάλιστα εμφανίστηκε προβληματισμένος καθώς – όπως σημείωσε- υπάρχουν πολλές παράμετροι για να δοθεί μια αποζημίωση πλέον. Επισήμανε τέλος ότι θα γίνει προσπάθεια για να υπάρχει κάλυψη της ζημιάς και από τα πακέτα de minimis, μέσω των αποζημιώσεων δηλαδή της Ε.Ε.

Ουσιαστική στήριξη των παραγωγών ζήτησε ο Δήμαρχος Βιάννου

Στην παγκρήτια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, παρόντος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, μετείχε ο Δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης.

Κρήτη: Μικρό καλάθι από Βορίδη στα αιτήματα παραγωγών και εκπροσώπων φορέωνΟ ίδιος στο περιθώριο της σύσκεψης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Ο πρωτογενής τομέας του Δήμου Βιάννου για μια ακόμη χρονιά, είναι αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα που έχουν άμεσες συνέπειες στους αγρότες.

Τόσο ο αγροτικός κόσμος του Δήμου μας, όσο και οι παραγωγοί στις υπόλοιπες αγροτικές περιοχές της Κρήτης, βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστια ζητήματα τη φετινή χρονιά, με κυριότερα αυτά που έχουν καταγραφεί στα λιόφυτα του νησιού.

Ζητούμενο για όλους είναι αφενός η ουσιαστική στήριξη των παραγωγών μέσα από τη λήψη μέτρων και την χορήγηση αποζημιώσεων, αφετέρου η εκπόνηση ενός σχεδιασμού, με στόχο την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα σε όλα τα επίπεδα.

Από την στελέχωση των Υπηρεσιών και τη λειτουργία τους, ως την πραγματοποίηση αλλαγών στην εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων».

Κρήτη: Μικρό καλάθι από Βορίδη στα αιτήματα παραγωγών και εκπροσώπων φορέωνΕπεισόδια έξω από το Επιμελητήριο με χρήση δακρυγόνων

Έξω από το Επιμελητήριο βρέθηκαν αγρότες με πανό στα χέρια προχωρώντας σε διαμαρτυρία ενώ έντονη ήταν και η παρουσία της αστυνομίας.

Στο σημείο επικράτησε ένταση ενώ έπεσαν και δακρυγόνα καθώς αγρότες που πρόσκεινται στο ΚΚΕ προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό με αποτέλεσμα να ακολουθήσει χρήση χημικών.

Δείτε ΕΔΩ φωτό από την ένταση που επικράτησε έξω από το Επιμελητήριο Ηρακλείου

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βορίδης έφτασε στην Κρήτη χθες το βράδυ και επισκέφτηκε την περιοχή Λούρες του δήμου Γόρτυνας και παρευρέθη σε ρακοκάζανο.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη θα πραγματοποιήσει αυτοψία στις περιοχές όπου το πρόβλημα είναι διαπιστωμένο.