Κρήτη

Κρήτη – Πετρέλαιο θέρμανσης: Έως και 45% ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι – Αύριο ξεκινά η διανομή

"Ευχαριστώ" Ερντογάν σε Μέρκελ και Ε.Ε. - "Η Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνει την ένταση"

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί γύρω στο 1,25 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις – Αύριο αρχίζει η διανομή του στην Κρήτη, που θα είναι ακριβότερο έως και 45%, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς

Έως και 45% ακριβότερο θα είναι το πετρέλαιο θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι, με τους επαγγελματίες του χώρου και τους καταναλωτές να βλέπουν με τεράστιο προβληματισμό τον επερχόμενο χειμώνα. Το γενικότερο κύμα ανατιμήσεων έχει βάλει «φωτιά» στις τιμές ακόμη και βασικών αγαθών, δημιουργώντας προβληματισμό και αβεβαιότητα.

Τη δική του εικόνα αναφορικά με το μεγάλο ζήτημα του πετρελαίου θέρμανσης έδωσε με δηλώσεις του στην εφημερίδα «ΝΚ.» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βενζινοπωλών Ηρακλείου, Λυκούργος Σαμόλης.

Αναφορικά με τις πρώτες εκτιμήσεις, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί γύρω στο 1,25 ευρώ ανά λίτρο, με τον κ. Σαμόλη να σημειώνει πως πιθανώς στην επαρχία να το δούμε ακόμη ακριβότερο. «Ακριβή εικόνα των τιμών θα έχουμε το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής, μέρα που θα ξεκινήσει και επίσημα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης», ανέφερε ο κ. Σαμόλης.

Δίνοντας την εικόνα της κατάστασης στην οποία έχει ήδη περιέλθει η αγορά θέρμανσης από την άνοδο των τιμών, ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών ανέφερε ότι «για την ώρα δεν υπάρχει καμία προπαραγγελία για πετρέλαιο θέρμανσης, γεγονός που προβληματίζει έντονα, αν αναλογιστούμε άλλες χρονιές. Δυστυχώς για την ώρα, από την πλευρά των καταναλωτών υπάρχει μόνο δυσαρέσκεια και διαμαρτυρίες».

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, πέρυσι η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης κατά μέσο όρο στην Κρήτη, ήταν στα 0,80 λεπτά το λίτρο, σταδιακά ανέβηκε έως και το 1 ευρώ, ενώ έκλεισε στα 0,90 λεπτά του ευρώ. Φέτος όμως, η αύξηση αναμένεται να αγγίξει -ίσως και να ξεπεράσει- το 40%.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές:

Οκτώβριος 2020: 0,80 ευρώ το λίτρο
Οκτώβριος 2021: 1,20 ευρώ το λίτρο
«Φωτιά» όμως έχουν πάρει τελευταία και οι τιμές των υγρών καυσίμων στην Κρήτη, όπου στο Ρέθυμνο για παράδειγμα η μέση τιμή της αμόλυβδης είναι στο 1,79 ευρώ με προοπτική να αγγίξει τα 2 ευρώ, ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης κυμαίνεται στο 1,49 ευρώ με προοπτική να φτάσει το 1,65 έως 1,70 ευρώ το λίτρο. Ελαφρώς μειωμένες οι τιμές στο Ηράκλειο, με την αμόλυβδη να πωλείται στο 1,74 με 1,75 και το πετρέλαιο κίνησης στο 1,45 με 1,46 ευρώ το λίτρο. Πρατηριούχοι και καταναλωτές σχολιάζουν πως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι μονόδρομος, όπως και η μείωση του ΦΠΑ.

Ρέθυμνο

Αμόλυβδη: 1,79 ευρώ το λίτρο με προοπτική 2,00 ευρώ
Πετρέλαιο κίνησης: 1,49 ευρώ με προοπτική 1,65-1,70 ευρώ το λίτρο

Ηράκλειο

Αμόλυβδη: 1,74 με 1,75 ευρώ το λίτρο
Πετρέλαιο κίνησης: 1,45 με 1,46 ευρώ το λίτρο
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του κ. Σαμόλη και αναφορικά με τους ερχόμενους μήνες, καθώς θεωρεί σχεδόν βέβαιο το ότι η κατανάλωση φέτος θα είναι εξαιρετικά μειωμένη, τόσο λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου, όσο και λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετωπίζει ο κόσμος από την περιπέτεια της πανδημίας. Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών υπογράμμισε πως είναι πιθανό ακόμη και να σημειωθεί «ιστορικό χαμηλό» στη φετινή αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Ο κ. Λυκούργος Σαμόλης εξηγεί ότι οι μεγάλες αυτές αυξήσεις στις τιμές, τις οποίες δεν είναι δυνατόν να απορροφήσουν τα πρατήρια, δεν είναι παρά προεκτάσεις της εκτόξευσης που έχει διαγράψει η τιμή του αργού πετρελαίου την τρέχουσα χρονιά, με την τιμή του την παρούσα στιγμή να βρίσκεται στα 90 δολάρια το βαρέλι.

Ως προέκταση όλων των παραπάνω, ο πρόεδρος των βενζινοπωλών θεωρεί ότι η εικόνα που θα παρουσιάσει η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι αυτή των πολλών παραγγελιών μικρών ποσοτήτων. «Θα έχουμε πολλές παραγγελίες με λίγα λίτρα, πράγμα καταστροφικό για τον κλάδο μας, καθώς το κέρδος είναι μηδαμινό, με περιπτώσεις όπου η διαδικασία μπορεί να καταστεί ακόμη και ζημιογόνα». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης για πολλά πρατήρια, καθώς σε πρώτο χρόνο η πανδημία και σε δεύτερο χρόνο οι μεγάλες ανατιμήσεις έχουν αποσταθεροποιήσει πλήρως την αγορά ενέργειας. Οι χειμώνες και ειδικότερα η αγορά πετρελαίου θέρμανσης είναι από τους βασικούς πόρους επιβίωσης των πρατηρίων. Τα πράγματα έχουν γίνει πια εξαιρετικά δύσκολα για τους πρατηριούχους».

Παρά τις παραπάνω δυσχέρειες, ο κ. Σαμόλης ξεκαθάρισε πως ο Σύλλογος Βενζινοπωλών θα εξυπηρετήσει κανονικά ακόμη και τις εξαιρετικά μικρές παραγγελίες, παρά το αρνητικό αποτύπωμα που αυτό μπορεί να έχει στα πρατήρια των μελών του Συλλόγου, προς ικανοποίηση των αναγκών των καταναλωτών.

Ως μοναδικό τρόπο να αντιμετωπιστεί η δύσκολη αυτή κατάσταση, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Β αναφέρει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ζητώντας από την Πολιτεία να σκύψει πάνω από αυτό το μεγάλο οικονομικό αλλά και κοινωνικό πρόβλημα, μιας και, πέρα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα πρατήρια, πρέπει να ενθυμούμαστε ότι πολλοί συμπολίτες μας δε θα καταφέρουν να ζεσταθούν μέσα στον χειμώνα.

Σχετικά με το ζήτημα των επερχόμενων επιδομάτων θέρμανσης στους δικαιούχους, ο κ. Σαμόλης αναφέρει ότι το επίδομα δεν αποτελεί ουσιαστικό τρόπο να αντιμετωπιστούν οι απλησίαστες τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, σημειώνοντας ότι «η επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης στην Κρήτη θα κυμανθεί μεταξύ 100 και 145 ευρώ, ποσά τα οποία δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν ουσιαστική βοήθεια για τους δικαιούχους».

Αναφορικά με το προαναφερθέν θέμα, η κυβέρνηση μοιάζει να επιταχύνει τις διαδικασίες για την υποβολή των αιτήσεων στην πλατφόρμα “myΘΕΡΜΑΝΣΗ” της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με τις κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν ότι θα γίνει άμεση καταβολή σημαντικού μέρους του επιδόματος θέρμανσης, ώστε τα νοικοκυριά να προλάβουν να αγοράσουν πετρέλαιο, πριν αυτό ακριβύνει ακόμη περισσότερο από τις επερχόμενες ανατιμήσεις.

Η πλατφόρμα των αιτήσεων για τους υποψήφιους δικαιούχους πιθανολογείται ότι θα ανοίξει εντός του ερχόμενου Νοεμβρίου, αν όχι στα τέλη του Οκτώβρη. Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της καταβολής του επιδόματος αναμένονται λεπτομέρειες μέσα στο επόμενο δεκαήμερο διά της έκδοσης της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι η πλατφόρμα των αιτήσεων είχε ανοίξει τον Δεκέμβριο και τα ποσά είχαν καταβληθεί σε δύο χρόνους, 29 Ιανουαρίου και 31 Δεκεμβρίου και τέλη Μαρτίου, για τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης που είχαν γίνει έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Ποιοι θα πάρουν επίδομα θέρμανσης

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους δικαιούχους, το επίδομα θέρμανσης απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα, τα οποία χρησιμοποιούν, πλην του πετρελαίου θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα ή βιομάζα, προς κάλυψη των αναγκών των πρώτων τους κατοικιών σε θέρμανση.

Όπως δείχνουν οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών, ένας αριθμός της τάξης των 1,45 εκατ. νοικοκυριών δύναται να επιδοτηθεί από το εν λόγω επίδομα, με τη συνολική κρατική δαπάνη να φτάνει τα 168 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, το οποίο είναι διπλάσιο από πέρυσι, δυστυχώς φαίνεται να συνεχίζει να μην είναι αρκούντως βοηθητικό για τους καταναλωτές, λόγω των φοβερών αυξήσεων στην αγορά ενέργειας.

Το ποσό επιδότησης θα υπολογίζεται βάσει του πολλαπλασιασμού του βασικού ποσού, το οποίο καθορίζεται για φέτος στα 300 ευρώ, με τον συντελεστή επιδότησης, ο οποίος κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 και ορίζεται βάσει του ψύχους της περιοχής που βρίσκεται η κάθε κύρια κατοικία. Στο αποτέλεσμα που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα γίνεται μια προσαύξηση της τάξης του 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του εκάστοτε δικαιούχου. Το ποσό που θα προκύπτει, όποιο κι αν είναι, δε θα μπορεί να μεταφραστεί σε επιδότηση ανώτερη των 750 και κατώτερη των 100 ευρώ.

Δικαιούχοι της είσπραξης του επιδόματος θα είναι άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι φορολογούμενοι, ακόμη κι αν βρίσκονται σε κατάσταση χηρείας, ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και έφεραν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου του 2021 κτίσματα και οικόπεδα εντός του σχεδίου πόλεως αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.

Το επίδομα θα λάβουν επίσης έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι, οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Έτσι, τα εισοδηματικά όρια για τις οικογένειες αυξάνονται: Σε 23.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και ένα τέκνο. Σε 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και δύο τέκνα. Σε 29.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και τρία τέκνα.

Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας επιπλέον προϋπόθεση για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης είναι η κύρια κατοικία να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.