Κρήτη

Κρήτη: Στο ξακουστό πανηγύρι της Ασής Γωνιάς ευλογούν ΟΛΑ τα πρόβατα του χωριού! | Δείτε ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ

Τουρκία: Αυτοκτόνησε ο ένας από τους δύο υπόπτους που κρατούνται ως κατασκόποι των ΗΑΕ

Δευτέρα του Αγίου Γεωργίου, στην Ασή Γωνιά. Το ιστορικό αυτό χωριό με τους λεβέντες και ανυπότακτους κατοίκους βρίσκεται στα σύνορα του νομού Ρεθύμνου – Χανίων. Πρόκειται για ένα ορεινό, κτηνοτροφικό χωριό, με 700 μόνιμους κατοίκους.

Προστάτης του χωριού είναι ο Άγιος Γεώργιος , τον οποίο οι κάτοικοι της περιοχής σέβονται και τιμούν. Άλλωστε, υπάρχουν στο χωριό δύο εκκλησίες στη χάρη του: Ο Άγιος Γεώργιος ο Μεθυστής, κοντά στην είσοδο του χωριού (γιορτάζει στις 3 Νοεμβρίου, την περίοδο που ανοίγουν τα κρασιά) και ο Άγιος Γεώργιος ο Γαλατάς, που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και τιμάται στις 23 Απριλίου.

Κάθε χρόνο, λοιπόν, τη μέρα αυτή διοργανώνεται ένα από τα πιο παλιά και παραδοσιακά πανηγύρια της Κρήτης, όπου αναβιώνει το έθιμο της ευλογίας των κοπαδιών και το μοίρασμα του γάλακτος στους προσκυνητές. Μάλιστα, ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης ονόμασε το πρώτο συμφωνικό έργο του- που είναι βασισμένο σε λαϊκά κρητικά μοτίβα- «Το πανηγύρι της Ασή – Γωνιάς».

Δείτε φωτογραφίες από το σημερινό πανηγύρι (κάντε κλικλ πάνω στην εικόνα):

 

   
Ασή Γωνιά Άγιος Γεώργιος

 

Οι κτηνοτρόφοι, λοιπόν, της περιοχής ανήμερα του Αγίου Γεωργίου κατεβάζουν τα κοπάδια τους από τα βουνά στην εκκλησία και αρμέγουν τα αιγοπρόβατα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

 

Έπειτα, βράζουν το γάλα και το μοιράζουν στους πιστούς. Ο ιερέας ευλογεί το κοπάδι, το οποίο φεύγει, για να έρθει το επόμενο στη σειρά και έτσι συνεχίζεται η διαδικασία μέχρι να αρμεχτεί και το τελευταίο κοπάδι.

 

 

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο ανήκουν στον καλό φίλο του Daynight.gr, Βαγγέλη Μπικάκη, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά!