Κρήτη Υγεία

Κρούσματα κοκκύτη και στην Κρήτη – «Καμπανάκι» ΕΟΔΥ για την έξαρση της νόσου – Από 9 κρούσματα το 2023 στα 230 το 2024!

Κρούσματα έχουν παρουσιαστεί σε όλη τη χώρα αλλά και στην Κρήτη, όπως επιβεβαιώνει η παιδίατρος κ. Ελένη Κόκκορη, η οποία έχει ήδη συναντήσει δύο περιστατικά σε νεογνά, τα οποία κόλλησαν τον ιό από τον πατέρα
Σοβαρή “έκρηξη” παρουσιάζει ο κοκκύτης, με την αύξηση να είναι ραγδαία από μήνα σε μήνα, βάζοντας στόχο σε μεγάλο βαθμό παιδιά και νεογνά. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η αύξηση σε σχέση με πέρυσι αγγίζει το 60% στα κρούσματα και σχεδόν το 90% στα παιδιά.

Κρούσματα έχουν παρουσιαστεί σε όλη τη χώρα, αλλά και στην Κρήτη, όπως επιβεβαιώνει η παιδίατρος κ. Ελένη Κόκκορη, η οποία έχει ήδη συναντήσει δύο περιστατικά σε νεογνά, τα οποία κόλλησαν τον ιό από τον πατέρα. Ήδη τους προηγούμενους μήνες, λόγω της νόσου, θρηνήσαμε τον θάνατο δύο βρεφών και ενός ανεμβολίαστου 65χρονου.

Στην Ελλάδα, από τις αρχές του 2024 μέχρι και τις 30 Μαΐου έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ συνολικά 230 κρούσματα κοκκύτη, έναντι 9 κρουσμάτων που είχαν δηλωθεί το 2023, με την κ. Κόκκορη να σημειώνει πως σε επίπεδο Κρήτης «έχουμε αρκετά κρούσματα κοκκύτη το τελευταίο διάστημα και κυρίως στα νεογνά που είναι ανεμβολίαστα. Και στα δύο περιστατικά πάντως που συνάντησα, ο ιός μεταφέρθηκε από τον πατέρα στο παιδί», για να προσθέσει πως «η έξαρση που παρουσιάζεται οφείλεται και στο ότι έχει ατονήσει σε ένα βαθμό ο εμβολιασμός για τη συγκεκριμένη νόσο».

Ενδεικτικό της αύξησης που παρουσιάζεται είναι ότι, ενώ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2024 είχαν, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σημειωθεί 34 κρούσματα κοκκύτη πανελλαδικά, μέσα στον Μάρτιο τα νέα περιστατικά έφτασαν τα 54, καταγράφοντας αύξηση κατά 58,82%. Η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων στα παιδιά είναι νεογέννητα και βρέφη ηλικίας κάτω του έτους, ενώ την ίδια στιγμή μεγάλη είναι η αύξηση των περιστατικών και στους ανήλικους. Τα 133 από τα 230 κρούσματα (57,8%) αφορούν σε παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών, ενώ 58 από τα 230 κρούσματα (25,2%) αφορούν σε βρέφη κάτω των 12 μηνών. Επίσης, 34 από τα 230 κρούσματα (14,8%) αφορούν βρέφη ηλικίας κάτω των 2 μηνών, με 2 από αυτά να καταλήγουν, όπως προαναφέραμε, ενώ τουλάχιστον 3 χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Επίσης, από τις αρχές του έτους έχει καταγραφεί, όπως προείπαμε, ένας θάνατος σε ενήλικα 65 ετών, ο οποίος ήταν ανεμβολίαστος και με υποκείμενα νοσήματα.

519 κρούσματα σε 19 χρόνια
Την περίοδο 2004-2023 δηλώθηκαν, μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, συνολικά 519 κρούσματα κοκκύτη. Το 2021 δε δηλώθηκε κάποιο κρούσμα, ενώ το 2022 είχαμε μόνο ένα κρούσμα κοκκύτη, γεγονός το οποίο μπορεί να σχετίζεται με την πανδημία COVID-19. Επίσης, την περίοδο 2004-2023, το νόσημα παρουσίασε την υψηλότερη μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση στην Αττική (0,32/100.000 πληθυσμού), ενώ λίγο μικρότερη ήταν η επίπτωση στην περιφέρεια της Κεντρικής Ελλάδας (0,25/100.000 πληθυσμού). Η επίπτωση στις γεωγραφικές περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας και των Νησιών Αιγαίου-Κρήτης ήταν 0,14 και 0,19 κρούσματα/100.000 πληθυσμού αντίστοιχα.

Πανευρωπαϊκή έξαρση

Η πανευρωπαϊκή έξαρση του κοκκύτη έχει προκαλέσει ανησυχία στον ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, τους τελευταίους μήνες αρκετές χώρες της Ευρώπης καταγράφουν αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια (Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μαυροβούνιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σερβία). Παράλληλα, είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν όλοι οι θάνατοι στις χώρες της Ευρώπης έχουν καταγραφεί σε βρέφη κάτω των τριών μηνών.

Η αύξηση των δηλωθέντων κρουσμάτων κοκκύτη πιθανώς να συνδέεται με τη μη έγκαιρη ανοσοποίηση ορισμένων ηλικιακών ομάδων, καθώς και τη χαμηλότερη κυκλοφορία του παθογόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το ECDC, οι ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται περισσότερο είναι τα παιδιά, οι νεαροί έφηβοι, καθώς και τα βρέφη που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Ο κοκκύτης, πάντως, ενδημεί σε όλο τον κόσμο και είναι σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας. Τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως συμβαίνουν 50.000.000 περιπτώσεις κάθε χρόνο και 300.000 θάνατοι. Η θνησιμότητα στα παιδιά στα αναπτυσσόμενα κράτη φτάνει το 4%. Τα νεογνά <6 μηνών παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλή θνητότητα και νοσηρότητα και ειδικά στα νεογνά <2 μηνών καταγράφονται οι περισσότερες νοσηλείες και επιπλοκές. Τις τελευταίες δεκαετίες στις χώρες που συστηματικά διενεργείται εμβολιασμός έχει σημαντικά μειωθεί η νοσηρότητα από κοκκύτη.

Την περίοδο 1980-1990 δηλώνονταν στις ΗΠΑ κατά μέσο όρο 2.900 περιπτώσεις κοκκύτη ανά έτος (~1 κρούσμα/ 100.000 πληθυσμού). Τα τελευταία χρόνια όμως, ακόμη και σε κράτη που εφαρμόζεται συστηματικός εμβολιασμός παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη. Συγκεκριμένα τα τελευταία 10 περίπου χρόνια παρατηρήθηκε μετατόπιση της ευαίσθητης ηλικίας από την παιδική στην ενήλικο ζωή, ενώ παραμένει επίνοση η προ του εμβολιασμού βρεφική ηλικία (0-6 μήνες ζωής).

Τρόπος μετάδοσης
– Ενδημική νόσος με εξάρσεις κάθε τρία έως πέντε χρόνια
Ο κοκκύτης είναι μια ενδημική νόσος με εξάρσεις κάθε τρία έως πέντε χρόνια, ακόμη και σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Παράλληλα, είναι ένα μικρόβιο το οποίο μεταδίδεται με τα σταγονίδια, δηλαδή από την αναπνευστική οδό, κολλάει όταν κάποιος βήξει πάνω σε κάποιον άλλον. Η νόσος εκδηλώνεται με δυνατό, επίμονο και ενοχλητικό βήχα. Οι επιστήμονες, ωστόσο, ανησυχούν ιδιαίτερα για την εμβολιαστική καμπή που σημειώνεται σε ενήλικες και εγκύους, ο εμβολιασμός των οποίων προστατεύει τα νεογέννητα μωρά τους, όταν αυτά δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.

Σημειώνεται πως ο εμβολιασμός του κοκκύτη στους ενήλικες πρέπει να επικαιροποιείται κάθε 10 χρόνια. Όμως αυτήν την οδηγία την τηρούν ελάχιστοι, ως φαίνεται, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να είναι επίνοσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Προκειμένου η έξαρση αυτή να μην πάρει πιο ανησυχητικές διαστάσεις, ΕΟΔΥ και Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ) συνιστούν μεταξύ άλλων: τον εμβολιασμό όλων των βρεφών και παιδιών, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, τον άμεσο εμβολιασμό όλων των εγκύων γυναικών μεταξύ 27ης και 36ης εβδομάδας κύησης, τον εμβολιασμό των ανεμβολίαστων λεχωίδων πριν από την έξοδό τους από το μαιευτήριο, όπως επίσης τον έγκαιρο εμβολιασμό όλων των μελών της οικογένειας που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα για τον κοκκύτη.

ΠΗΓΗ neakriti.gr