Κρήτη

Λασίθι: Έντονες αντιδράσεις για τα χιλιάδες εκκρεμή σφάλματα και ενστάσεις στον Δασικό Χάρτη – «Στην τύχη τους χιλιάδες ιδιοκτήτες»

Διαμαρτυρίες από πολίτες στο νομό Λασιθίου εκφράζονται για τους χειρισμούς της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Κρήτης στο δασικό χάρτη, καθώς, όπως υποστηρίζουν, αφήνουν “στο έλεος της γραφειοκρατίας χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων”.
Διαμαρτυρίες από πολίτες στο Λασίθι καταγράφονται σχετικά με τους χειρισμούς της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Κρήτης στον δασικό χάρτη. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες της υπηρεσίας αφήνουν “στην τύχη τους χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων”.

Η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων καθυστερεί, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ενώ ο Δασάρχης Μανώλης Κουδουμάς αναφέρει ότι ο χάρτης είναι γεμάτος λάθη. «Είναι αποδεκτό ότι η εταιρεία που τον δημιούργησε παράδωσε έναν χάρτη με πολλές ανακρίβειες», τονίζει. Παράλληλα, η Επιθεώρηση ακύρωσε όλα τα αποδεκτά πρόδηλα σφάλματα που είχε καταθέσει ο διευθυντής Δασών Λασιθίου. Η επιτροπή δασολογίου, αντί να επιλύσει το ζήτημα, το εντείνει, καθώς, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, μέλη της έχουν αναφέρει ότι σκοπεύουν να κηρύξουν δασωμένους αγρούς ως Ανέκαθεν Ακαλλιέργητες Δασικές Εκτάσεις (ΔΔ), παραβιάζοντας τα δικαιώματα των ιδιοκτητών, αφού οι εκτάσεις αυτές έχουν νόμιμους τίτλους και το Δημόσιο δεν έχει εγείρει καμία αξίωση κυριότητας.

Η επιτροπή έχει ουσιαστικά μπλοκάρει την όλη διαδικασία για δύο χρόνια, εκδίδοντας μόνο δύο αποφάσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή η αδράνεια έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο, με τους πολίτες να κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους λόγω ακατάλληλων χειρισμών από τους αρμόδιους υπαλλήλους.

Η κατάσταση φαίνεται να είναι κυρίως τοπικό πρόβλημα, αφού στην υπόλοιπη Κρήτη η διαδικασία προχωρά κανονικά. Τα μέλη των επιτροπών διορίζονται από την Επιθεώρηση Δασικής Πολιτικής, η οποία, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν δείχνει την απαιτούμενη προσοχή στο Λασίθι. Η ΕΡΤ υπέβαλε σχετικό ερώτημα στη Γενική Γραμματεία Δασών, μετά από καταγγελίες πολιτών που εκφράζουν την αγανάκτησή τους και ζητούν να επιλυθούν οι 14.000 εκκρεμότητες με τα πρόδηλα σφάλματα και τις αντιρρήσεις στον δασικό χάρτη που παραμένουν ανεκκλήτως.

ΠΗΓΗ neakriti.gr