Σαν ύστατο μέσο πίεσης για να ακουστούν από τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι 4 Σύλλογοι Μελισσοκόμων από κάθε Νομό της Κρήτης, θα παρευρεθούν παρουσία δεκάδων μελισσοκόμων στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 12 το μεσημέρι της ερχόμενης Πέμπτης 24 Οκτωβρίου, όπου θα κατατεθεί από τον αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Ανδρουλάκη, για συζήτηση και ψήφιση από το σώμα, σχέδιο ψηφίσματος για τη σωτηρία της μελισσοκομίας, που καταστρέφεται από την ξηρασία, την ώρα που η πολιτεία μένει απαθής, χωρίς να δίνει απαντήσεις στα αιτήματα που έχει καταθέσει έγκαιρα η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας.
«Η πρότασή μας προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης για το χάσιμο της παραγωγής μας κατά τη φετινή χρονιά και τη στήριξη του ζωικού μας κεφαλαίου, έγινε αρχικά στις 10 Οκτωβρίου στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Ν Λασιθίου Γιάννη Ανδρουλάκη. Η πρόταση μας έλεγε επίσης να κηρυχτεί ο Νομός Λασιθίου λόγω της ξηρασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναφορικά με τον κλάδο της μελισσοκομίας. Με αφορμή τη συνάντηση του μελισσοκομικού συλλόγου Λασιθίου με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Ανδρουλάκη προχωρήσαμε σε πρόταση ψηφίσματος όχι μόνο ως νομός Λασιθίου αλλά σε Παγκρήτιο επίπεδο. Ο κλάδος πρέπει να δώσει το παρόν την πέμπτη 24/10 και ώρα 12 στην Περιφέρεια Κρήτης. Η παρουσία μας θα εκφράσει και την αγανάκτησή μας για τη φετινή χρονιά», είπε στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Κώστας Κρασσάς.
«Εδώ και ένα μήνα με ενημερώνουν οι συνάδελφοι μελισσοκόμοι ότι όλα τα αδύναμα και δυνατά μελίσσια φεύγουν από τις κυψέλες , γιατί οι μέλισσες έχουν αποσυντονιστεί εντελώς και συμπεριφέρονται αλλοπρόσαλλα. Το ίδιο παρατήρημα μας περιγράφεται από πολλούς παραγωγούς μελιού εδώ στο Λασίθι. Πάμε τις μέλισσες για εξέταση αλλά δεν βρίσκουμε τίποτα, ούτε βαρόα, ούτε νοζεμίαση. Ψάχνουμε να δούμε γιατί έχουν χάσει τη νοημοσύνη τους οι μέλισσες μας και όλοι καταλήγουμε στην ξηρασία και την καταστροφή του περιβάλλοντος, όπου τώρα πια βλέπουμε ξερές χαρουπιές και θυμάρια, ξερά ελαιόδεντρα, μέχρι και ξερά πεύκα σε δάση που κάποτε ήταν καταπράσινα», προσθέτει ο κ. Κώστας Κρασσάς πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου.
Στις τάξεις των μελισσοκόμων της Κρήτης επικρατεί αυτή τη στιγμή η απογοήτευση γιατί δυστυχώς βλέπουν στην ύπαιθρο να συμβαίνουν πράγματα που δεν τα έχουν ξαναδεί, ενώ πολλοί φοβούνται μην επαναληφθούν και στον ερχόμενο χειμώνα αφού τελειώνει ο Οκτώβριος χωρίς καμιά προοπτική για βροχοπτώσεις.
«Ταξιδεύοντας από τα Φαλάσαρνα Χανίων, περνώντας από Κίσσαμο, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι, διαπίστωσα ότι από τη Χερσόνησο και μετά, όλος ο Νομός Λασιθίου είναι «μπαρούτι»
«Ταξιδεύοντας προχθές από τα Φαλάσαρνα Χανίων, περνώντας από Κίσσαμο, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι, διαπίστωσα ότι από τη Χερσόνησο και μετά, όλος ο Νομός Λασιθίου είναι «μπαρούτι», σαν να έχει περάσει φωτιά από παντού», μας περιέγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Κρασσάς για να καταλάβουμε το μέγεθος της καταστροφής.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας κ. Κώστας Λεονταράκης, αναφέρει ότι, «η χρονιά που διανύουμε χαρακτηρίζεται από τους Έλληνες μελισσοκόμους ως η πιο δύσκολη και καταστροφική που έχουμε ζήσει ως τώρα. Τα σημάδια ήρθαν πολύ πρώιμα αφού η άνοιξη εξελίχθηκε με αρκετά άστατο καιρό, ελάχιστες βροχοπτώσεις, ακολούθησε η αφρικανική σκόνη και από πολύ νωρίς οι καύσωνες έκαναν την εμφάνισή τους με αποτέλεσμα τα μελίσσια να μην καταφέρουν να αναπτυχθούν σωστά, ώστε να αποδώσουν και να καταλήξουν σε χαμηλές αποδόσεις κατά τη συγκομιδή των εκάστοτε «νομών» μελιού. Επίσης, κατασταλτικός παράγοντας ήταν και είναι η έξαρση ασθενειών και μελισσοφάγων που αποδεκατίζουν τα μελισσοσμήνη, έχοντας τεράστιες απώλειες και εισοδήματος αλλά και ζωικού κεφαλαίου, κάτι που θα συνεχίσει ως τη νέα σεζόν.
Το Δ.Σ της ΟΜΣΕ έλαβε ενημέρωση και αφού αποτελείται από μέλη που είναι από όλη την Ελλάδα τους ζητήθηκε υλικό που να τεκμηριώνει την κατάσταση και των μελισσοσμηνών αλλά και των τοποθεσιών. Έτσι αρχίσαμε τη σύνταξη ενός φακέλου που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις έντονες αλλαγές του καιρού πανελλαδικά από εκθέσεις κρατικών φορέων όπως π.χ. ΕΜΥ αλλά και επιστημονικούς φορείς και ιδρύματα αλλά και τα Κέντρα Μελισσοκομίας όλης της Ελλάδας. Όλο αυτό είναι κάτι χρονοβόρο αλλά και κοπιαστικό, αφού θα χρειαστεί ακόμη να προστεθούν και άλλα πράγματα καθώς η εμπειρία από προηγούμενη διεκδίκησή μας έχει διδάξει πως χρειάζεται επιμονή, υπομονή αλλά και σύμπνοια, κάτι που θεωρώ δεδομένο λόγω επικίνδυνων καταστάσεων που θα ζήσουμε από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής που διαδραματίζεται», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Λεονταράκης.
Λέγεται, πως κάποτε είχε προβλέψει ο Albert Einstein, πως όταν οι μέλισσες θα εξαφανιστούν, ο άνθρωπος θα πεθάνει στα αμέσως επόμενα τέσσερα χρόνια από την εξαφάνισή τους.
Είτε πρόκειται για αστικό μύθο, είτε για μια πραγματική δήλωση του μεγάλου επιστήμονα, σήμερα οι μέλισσες σε όλη την έκταση του πλανήτη φαίνεται να πεθαίνουν.
ΠΗΓΗ neakriti.gr