Κρήτη

Λιτά και … με αποστάσεις, το σήμα έναρξης των Χριστουγέννων στο Ηράκλειο

Λιτά και ... με αποστάσεις, το σήμα έναρξης των Χριστουγέννων στο Ηράκλειο

Το απόγευμα η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, στην πλατεία Ελευθερίας, χωρίς συναυλίες και … τυμπανοκρουσίες – Και μονάδα εμβολιασμού στην πλατεία, μέσα στις γιορτές

Της Κατερίνας Παντινάκη

Χωρίς συναυλίες, χωρίς συνωστισμό και με το βλέμμα στα κυβερνητικά μέτρα, η επίσημη έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, στο Ηράκλειο.

Το απόγευμα ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός θα φωταγωγήσει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ η Φιλαρμονική του δήμου θα δώσει το “παρών” για λίγο, ίσα ίσα για μερικά τραγούδια. Η κατάσταση με την πανδημία αλλά και τα νέα δεδομένα με την μετάλλαξη “Όμικρον” που οι επιστήμονες αγωνίζονται να οριοθετήσουν, δεν επιτρέπουν … τις παλιές, καλές “δόξες”!

Για το λόγο αυτό, εξηγεί η πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ, Ρένα Παπαδάκη Σκαλίδη, δεν έχει εγκατασταθεί stage, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κορωνοϊός βγάζει από τον ορίζοντα κάθε σκέψη για συναυλία. Αν η κατάσταση και τα κυβερνητικά μέτρα το επιτρέψουν, ενδέχεται να οργανωθεί κάποιο happening.

Χριστουγεννιάτικο ΚάστροΣε λίγες ώρες θα ανοίξει τις πύλες του το Χριστουγεννιάτικο Κάστρο για λίγο … άρωμα γιορτών!Τα τελευταία 24ωρα, πάντως, τόσο στην πλατεία Ελευθερίας, όσο και στη λεωφόρο Δικαιοσύνης, οι προετοιμασίες εξελίσσονται με οργιώδεις ρυθμούς, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα εγκαίρως.

Μάλιστα φέτος το Χριστουγεννιάτικο Κάστρο επεκτάθηκε προς τη λεωφόρο Δικαιοσύνης, όχι τόσο λόγω της ζήτησης, όσο για να υπάρχουν αποστάσεις 1 μέτρου μεταξύ των συνολικά περίπου 50 οικίσκων που έχουν τοποθετηθεί και 4 μέτρων μεταξύ των παιχνιδιών και να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Μάλιστα, φέτος μια ομάδα εικαστικών και αρχιτεκτόνων, με επικεφαλής τους Γ.Πετράκη και Μ.Αποστολάκη έχουν αναλάβει να προσθέσουν μερικές “πινελιές” ανανέωσης στο Χριστουγεννιάτικο Κάστρο.

ΔικαιοσύνηςΕικαστικές παρεμβάσεις και εγκαταστάσεις στη λεωφόρο Δικαιοσύνης
“Είναι πολλές οι δυσκολίες φέτος με το Χριστουγεννιάτικο Κάστρο” – παραδέχεται, προβληματισμένη, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ. “Δεν ξέραμε αν πρέπει να το κλείσουμε περιμετρικά ή όχι” – προσθέτει, εξηγώντας ότι το Κάστρο είναι ανοιχτό προκειμένου να διεξάγεται ελεύθερα η κίνηση του κόσμου και να μην παρατηρείται συνωστισμός. Με βάση, ωστόσο, την πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι για πρόσβαση στα Χριστουγεννιάτικα πάρκα μόνο για εμβολιασμένους, η πλευρά του δήμου είναι εν αναμονή σχετικού ΦΕΚ προκειμένου το Κάστρο να κλειστεί, διατηρώντας μια είσοδο και μία έξοδο, προκειμένου να διεξάγονται οι έλεγχοι των πιστοποιητικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος το πλάνο και για την Πρωτοχρονιά, με το σχεδιασμό να εξαρτάται άμεσα από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Κινητή μονάδα εμβολιασμού

Πέραν των (όποιων, τελικά) εκδηλώσεων και του εορταστικού κλίματος, το Χριστουγεννιάτικο Κάστρο, φέτος, αναμένεται να αποτελέσει πεδίο για να σταλεί μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού. Σύμφωνα με την κ.Παπαδάκη, ο δήμος είναι σε συνεργασία με τη διοίκηση της ΥΠΕ Κρήτης προκειμένου, για ένα διήμερο, σε χώρο του Κάστρου να λειτουργήσει Κινητή Μονάδα Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Εκεί πολίτες θα μπορούν να εμβολιάζονται αλλά και όσοι ακόμη δεν έχουν πειστεί θα μπορούν να ενημερώνονται.
νυχτα

ΠΗΓΗ cretalive.gr