Κρήτη

Λύση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Γαύδου – Τρία δρομολόγια εβδομαδιαία για το «Δασκαλογιάννης» από Σφακιά

Λύση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Γαύδου – Τρία δρομολόγια εβδομαδιαία για το «Δασκαλογιάννης» από Σφακιά

Χωρίς δρομολόγιο η γραμμή Παλαιόχωρα- Γαύδος
Τέλος στην αγωνία των κατοίκων και των επιχειρηματιών της Γαύδου έβαλε με απόφαση του το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών που στην τελευταία συνεδρίαση του την Πέμπτη, γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της πρότασης για εκτέλεση των δρομολογίων της άγονης γραμμής από το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Δασκαλογιάννης» της ΑΝΕΔΥΚ. Το Συμβούλιο αποφάσισε την έκδοση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας για την εξυπηρέτηση της γραμμής Χώρα Σφακίων – Γαύδος και επιστροφή με τρία δρομολόγια την εβδομάδα. Η σύμβαση θα αφορά στο χρονικό διάστημα διακοπής των δρομολογίων του «Σαμαριά», δηλαδή μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου.

Η γραμμή της Παλαιόχωρας ωστόσο θα παραμείνει χωρίς πλοίο, καθώς στις 19 Οκτωβρίου έληξε η σύμβαση και απαιτείται νέα, με διαδικασίες εξπρές, για να συνεχιστούν τα δρομολόγια. Όπως εξήγησε στο neakriti.gr η δήμαρχος Γαύδου κ. Λίλιαν Στεφανάκη, «ετοιμάζεται προκήρυξη για το επόμενο διάστημα μαζί με τις υπόλοιπες άγονες γραμμές». Η ίδια είχε σημειώσει εδώ και ημέρες πάντως ότι «εξυπηρετούνται διαφορετικές ανάγκες από τη μια μεριά και διαφορετικές από την άλλη. Για παράδειγμα βασικές υπηρεσίες όπως το ταχυδρομείο και το φαρμακείο, βρίσκονται στην Παλαιόχωρα. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα που δεν υπήρχε δρομολόγιο, δεν έφτασε ταχυδρομείο στο νησί κι αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, αν σκεφτεί κανείς τι σημαίνει για τους ανθρώπους που περιμένουν να λάβουν συντάξεις και πράγματα από τα ΕΛΤΑ».

Με δεδομένο ότι το Επιβατηγό Οχηματαγωγό «Σαμαριά» έχει τεθεί σε ακινησία προκειμένου να περάσει από επιθεώρηση στις ναυπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις του Περάματος, το Ε/Γ Ο/Γ «Δασκαλογιάννης», είναι το μοναδικό που μπορεί να εξυπηρετήσει και τις δύο γραμμές, υπό προϋποθέσεις. Εξάλλου, όπως σημειώνει η δήμαρχος κ. Λίλιαν Στεφανάκη «η τοπική κοινωνία έχει οργανωθεί με συγκεκριμένο τρόπο. Ήξερε ότι υπάρχει δρομολόγιο από την Παλαιόχωρα και δρομολόγιο από τα Σφακιά, οπότε οι κάτοικοι κανόνιζαν πώς θα κάνουν τις προμήθειες τους. Ξαφνικά ήρθαν αντιμέτωποι με τη διακοπή της μιας σύνδεσης, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι το Α και το Ω για ένα απομακρυσμένο νησάκι όπως είναι η Γαύδος».

Αν και η απόφαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών ανακούφισε τους κατοίκους που εξέφραζαν φόβους για ακτοπλοϊκό αποκλεισμό της Γαύδου, η αναστάτωση και η ανησυχία παραμένουν για το δρομολόγιο από και προς την Παλαιόχωρα. Προς το παρόν, οι ανάγκες θα καλύπτονται μόνο μέσω του λιμανιού της Χώρας Σφακίων με το πρώτο δρομολόγιο να προγραμματιστεί πιθανότατα την προσεχή Τετάρτη καθώς απαιτείται να περάσουν δύο εργάσιμες ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης με την πλοιοκτήτρια εταιρία.

ΠΗΓΗ neakriti.gr