Κρήτη

Μανουσάκης: «Επείγουσα καισαρική χωρίς αναισθησιολόγο στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, που δεν εφημέρευε»

Για το επείγον περιστατικό, σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, κλήθηκε από το σπίτι του αναισθησιολόγος που δεν εφημέρευε, έδωσε αναισθησία και στη συνέχεια διασωλήνωσε το νεογνό και το διακόμισε στο Ηράκλειο μαζί με τον παιδίατρο εφημερίας
Για επικίνδυνες συνθήκες στα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου κάνει λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Αγίου Νικολάου Γιώργος Μανουσάκης, αναφορικά με τα κενά στις εφημερίες, καθώς η υγεία των ασθενών, όπως λέει, επαφίεται στο φιλότιμο των γιατρών, που ενώ δεν εφημερεύουν καλούνται από τα σπίτια τους για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών. Μάλιστα ο κ. Μανουσάκης, που σημειώνει πως ο υπουργός Υγείας επικαλέστηκε αποσπασματικά δήλωσή του για το περιστατικό με τον άτυχο Μανώλη που χτυπήθηκε θανάσιμα από τη ναυτική φωτοβολίδα, περιγράφει ακόμη ένα περιστατικό, αυτό μιας επείγουσας καισαρικής στο ΓΝΑΝ αργά τη νύχτα, για το οποίο κλήθηκε από το σπίτι του αναισθησιολόγος που δεν εφημέρευε, έδωσε αναισθησία και στη συνέχεια διασωλήνωσε το νεογνό και το διακόμισε στο Ηράκλειο μαζί με τον παιδίατρο εφημερίας.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει ο κ. Μανουσάκης, με αφορμή και το τελευταίο περιστατικό με τον θανάσιμο τραυματισμό του 33χρονου Μανώλη με τη ναυτική φωτοβολίδα αλλά και το περιστατικό με την επείγουσα καισαρική, έχουν ως εξής:

«Κατά τη συζήτηση στη Βουλή στις 22/3/24 της Επίκαιρης Επερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επικαλέστηκε αποσπασματικά δήλωση μου ότι δεν υπήρξε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του περιστατικού με τον άτυχο 33χρονο επειδή ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής χωρίς να εφημερεύει πήγε εγκαίρως στο νοσοκομείο.

Πράγματι έκανα τη δήλωση αυτή και από την πρώτη στιγμή είπα την αλήθεια, όχι όπως ο υπουργός Υγείας που σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ στις 19/3 ισχυρίστηκε ότι το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου δεν εφημέρευε και συνεπώς δεν υπήρχε θέμα.

Το νοσοκομείο εφημέρευε, χωρίς να εφημερεύει χειρουργός κάτι επισφαλές.

Ο υπουργός Υγείας στη Βουλή παρουσίασε τα εφημερειακά κενά στα νοσοκομεία της περιφέρειας που εφημερεύουν κάθε μέρα ως κάτι φυσιολογικό, ενώ δεν είναι. Είναι επικίνδυνα, οφείλονται στην υποστελέχωση και κάποιες φορές καλύπτονται από τον εθελοντισμό και το φιλότιμο των ιατρών.

Την Καθαρά Δευτέρα σε όλο το νομό Λασιθίου δεν εφημέρευε αναισθησιολογικό και ακτινολογικό τμήμα σε κανένα νοσοκομείο. Για να γίνει επείγουσα καισαρική στο ΓΝΑΝ αργά τη νύχτα κλήθηκε από το σπίτι του αναισθησιολόγος που δεν εφημέρευε, έδωσε αναισθησία και στη συνέχεια διασωλήνωσε το νεογνό και το διακόμισε στο Ηράκλειο μαζί με τον παιδίατρο εφημερίας.

Τα κενά του συστήματος υγείας δεν είναι δυνατόν να καλύπτονται πάντα από το φιλότιμο και τον εθελοντισμό των εργαζομένων. Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και κρίσιμοι.

Είναι άραγε ο υπουργός Υγείας ευχαριστημένος από τη λειτουργία των νοσοκομείων της περιφέρειας με εφημερειακα κενά σε κρίσιμες ειδικότητες όπως η γενική χειρουργική, η αναισθησιολογία και το ακτινολογικό;

Θεωρεί ασφαλή την εφημερία ενός νοσοκομείου χωρίς τις παραπάνω ειδικότητες;

Αυτό είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα στα νοσοκομεία της περιφέρειας και ο υπουργός υγείας είτε κάνει ότι δεν το βλέπει, είτε δεν τον ενδιαφέρει, αφού δεν αντιλαμβάνεται την αγωνία των πολιτών σχετικά με την υποστελέχωση των νοσοκομείων τους.

Αγωνία που το περασμένο έτος εκφράστηκε με τις μεγάλες συγκεντρώσεις στην Ιεράπετρα, στη Σητεία και στον Άγιο Νικόλαο και θα εκφραστεί ξανά την Πέμπτη 28/3 στο παλλασιθιώτικο συλλαλητήριο για τη δημόσια δωρεάν υγεία και τα νοσοκομεία μας στο Σεληνάρι.

Γιώργος Μανουσάκης, πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Eργαζομένων ΓΝΑΝ».

ΠΗΓΗ neakriti.gr