Με μαζική κινητοποίηση και ισχυρό συμβολισμό, κάτοικοι της Σητείας συγκεντρώνονται σήμερα στο κέντρο του Ηρακλείου, διεκδικώντας για ακόμα μία φορά την ένταξη του τμήματος Αγίου Νικολάου – Σητείας στον σχεδιασμό του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ).
Η περιοχή της Ανατολικής Κρήτης, αν και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του νησιού, παραμένει εκτός του κύριου αυτοκινητοδρόμου, γεγονός που προκαλεί αγανάκτηση και απογοήτευση σε κατοίκους και φορείς. Παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις για έναν ενιαίο και πλήρη ΒΟΑΚ από την Κίσσαμο έως τη Σητεία, το έργο – όπως υλοποιείται σήμερα – σταματά στον Άγιο Νικόλαο, αφήνοντας την ανατολική άκρη του νησιού χωρίς ασφαλή και σύγχρονη οδική πρόσβαση.

Η σημερινή κινητοποίηση οργανώθηκε με τη στήριξη του Δήμου Σητείας, ο οποίος φρόντισε να καλύψει τη μετακίνηση των πολιτών προς το Ηράκλειο, διαθέτοντας λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Η αναχώρηση πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής, στις 06:30, από το Σιντριβάνι της Σητείας, με τελικό προορισμό το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.


Η Επιτροπή Διεκδίκησης για τον ΒΟΑΚ, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, συνεχίζει τις συντονισμένες δράσεις με σκοπό να υπενθυμίσει στην κεντρική διοίκηση ότι ο αποκλεισμός της Σητείας από τον ΒΟΑΚ δεν είναι αποδεκτός. Όπως υποστηρίζουν, πρόκειται για ζήτημα ισονομίας, ασφάλειας και ανάπτυξης, που αφορά χιλιάδες κατοίκους, επισκέπτες και επαγγελματίες.
Η κινητοποίηση αναζωπυρώθηκε όταν στα μέσα Απριλίου ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Νίκος Ταχιάος, σε άτυπη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο, είχε υποστηρίξει πως δεν είναι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή το κομμάτι του Αγίου Νικολάου. Αργότερα μάλιστα, σε επίσημη συνέντευξή του, παράλειψε εντελώς να αναφέρει τι θα γίνει με το κομμάτι αυτό, επικαλούμενος την έλλειψη πόρων από πλευράς της Πολιτείας και βεβαίως το γεγονός αυτό έφερε έντονες αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς.


«Δε θα αφήσουμε να απομονωθεί η ανατολική Κρήτη»
Με το αίτημα για ένα αναβαθμισμένο οδικό δίκτυο, το οποίο χρειάζεται η πόλη της Σητείας και βεβαίως ολόκληρος ο Άγιος Νικόλαος, θα διαμαρτυρηθούν οι δημότες σήμερα Παρασκευή, με απώτερο σκοπό η πόλη να “νεκρώσει”. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σητείας κ. Γιάννης Κακουράκης, «ο τουρισμός δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς υποδομές. Η οδική απομόνωση της Σητείας μάς στερεί δυναμική. Στηρίζουμε τον αγώνα για έναν ΒΟΑΚ που θα ενώνει Σητεία και Κίσσαμο».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, κ. Ζερβάκη, αναμένεται να κλείσουν όλα τα εμπορικά καταστήματα και η κάθε δραστηριότητα στην περιοχή να διακοπεί, με σκοπό την καθολική συμμετοχή της κοινωνίας της Σητείας στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας. Τη στήριξή του εξέφρασε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σητείας κ. Κωστής Παπαδάκης.



«Όλοι οι επαγγελματίες, τα εμπορικά καταστήματα και οι επιχειρηματίες της περιοχής συμπορεύονται στον κοινό αγώνα για τη σύνδεση της Σητείας με το οδικό δίκτυο μέσω ενός πλήρους ΒΟΑΚ», είπε.
Αν ακολουθηθεί δε το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει ειπωθεί ότι θα βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο σήμερα, οι κάτοικοι της Σητείας θα τον συναντήσουν εκεί. Με φόντο το θέμα του ΒΟΑΚ και την κάθοδο του κυβερνητικού κλιμακίου, οι Σητειακοί υπόσχονται “ηχηρή” παρουσία στο Ηράκλειο
«Όλη η Σητεία θα βρίσκεται εκεί για να διεκδικήσει με τη φυσική παρουσία της την ανάπτυξη του ΒΟΑΚ στα διοικητικά της όρια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζερβάκης και συνέχισε με τη «μαζική κάθοδο», όπως ο ίδιος την ονόμασε, της Παρασκευής: «Ίσως είναι μια από τις λίγες φορές που η σητειακή κοινωνία δηλώνει αποφασισμένη και διατεθειμένη να συμμετέχει σύσσωμη στην κινητοποίηση για τον ΒΟΑΚ, κάνοντας ξεκάθαρη τη θέλησή της για έναν αγώνα μέχρι τέλους».