Κρήτη

Να ανοίξουν άμεσα τα σφαγεία Μοιρών – Τι προέκυψε από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια

Η πανώλη αποτέλεσε μια διπλή απειλή για το νησί, καθώς με τα σφαγεία να είναι κλειστά στο Ηράκλειο, η οικονομική καταστροφή για τους κτηνοτρόφους είναι μεγάλη, ενώ από την άλλη καραδοκεί κίνδυνος για τη δημόσια υγεία
Να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία των σφαγείων Μοιρών ζητούν οι κτηνοτρόφοι, με δεδομένο ότι οι συνεχείς έλεγχοι δείχνουν πως το Ηράκλειο είναι “καθαρό” από την πανώλη.

Χθες, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης επί του θέματος, όπου φορείς ένωσαν δυνάμεις και αποφάσισαν να σταλεί αίτημα προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε από τη Δευτέρα 26 Αυγούστου τα σφαγεία να ανοίξουν ξανά και παράλληλα να ζητηθεί να επιτραπούν οι μετακινήσεις των κοπαδιών από τους ορεινούς προς τους πεδινούς όγκους.

Η σύσκεψη έγινε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Σταύρου Τζεδάκη, παρουσία του δημάρχου Φαιστού Γρηγόρη Νικολιδάκη, καθώς και αιρετών του Δήμου και της Περιφέρειας Κρήτης, θεσμικών εκπροσώπων των κτηνοτρόφων και υπηρεσιακών παραγόντων, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που ανακύπτουν από τη μη λειτουργία των σφαγείων Μοιρών.

Η Περιφέρεια Κρήτης διαμόρφωσε ένα πλαίσιο αιτημάτων, ζητώντας να συνεχίσει να απαγορεύεται η είσοδος ζώντων αιγοπροβάτων προς τη νήσο Κρήτη, αλλά και να ανοίξει το δημοτικό σφαγείο Μοιρών στην Π.Ε. Ηρακλείου και για αιγοπρόβατα-αμνοερίφια από Δευτέρα 26/08/2024, για τις εκτροφές αιγοπροβάτων που βρίσκονται εντός της Π.Ε. Ηρακλείου, αλλά εκτός των ζωνών προστασίας (3 km) και επιτήρησης (10 km) και να επιτραπεί η μετακίνηση των αντίστοιχων με τις περιοχές αυτές αιγοπροβάτων. Με τήρηση αυστηρών προδιαγραφών στη λειτουργία του σφαγείου και με τήρηση όλων των κανόνων απολύμανσης των μέσων μεταφοράς. Ακόμα, με τήρηση όλων των μέτρων του Καν. (Ε.Ε.) 687/2020 και με όλα τα προβλεπόμενα από την κτηνιατρική νομοθεσία έγγραφα.

Επίσης, ζητά να επιτραπούν οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς τους χειμερινούς/θερινούς βοσκότοπους εντός της κάθε Περιφερειακής Ενότητας και μεταξύ όμορων Π.Ε. σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης (εκτός της εισόδου και εξόδου ζώντων αιγοπροβάτων από τις ζώνες επιτήρησης και προστασίας των 3 km & 10 km).

ADVERTISING

Η πανώλη αποτέλεσε μια διπλή απειλή για το νησί, καθώς με τα σφαγεία να είναι κλειστά στο Ηράκλειο, η οικονομική καταστροφή για τους κτηνοτρόφους είναι μεγάλη, ενώ από την άλλη καραδοκεί κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, καθώς, σύμφωνα με τους ίδιους, ανθούν τα παράνομα σφαγεία. Επίσης, αν και το αισιόδοξο είναι πως η πανώλη, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αποτελεί παρελθόν, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει εφησυχασμός, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην τριήμερη παραμονή των ζωοτροφών στο λιμάνι Ηρακλείου πριν φτάσουν στα κοπάδια, με τον όλο συναγερμό να φέρνει ταυτόχρονα στο φως τις ελλείψεις και την υποστελέχωση που μαστίζουν την Κτηνιατρική Υπηρεσία, με τους αρμόδιους να ζητούν την ενίσχυσή της.

«Από τη στιγμή που δεν έχουμε κρούσματα και αφού έχει περάσει το 20ήμερο επώασης της νόσου, ζητάμε από το υπουργείο να ανοίξουν τα σφαγεία των Μοιρών και να επιτραπούν οι μετακινήσεις των ζώων από τους ορεινούς όγκους στα πεδινά», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Σταύρος Τζεδάκης.

«Απέχουμε 25 χλμ. από το σημείο του κρούσματος. Περιμένουμε να σταλεί το έγγραφο από την Περιφέρει στο υπουργείο και παράλληλα θα έχω επικοινωνίες και με το υπουργείο και με την Κτηνιατρική Υπηρεσία στην Αθήνα», ανέφερε ο δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης, σε δηλώσεις του λίγο μετά τη σύσκεψη.

«Τον μήνα αυτό έχουμε υποστεί ζημία τουλάχιστον 40.000 ευρώ. Αν δεν ανοίξουν τη Δευτέρα τα σφαγεία, θα υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα», σημείωσε ο πρόεδρος των Δημοτικών Σφαγείων Ηρακλείου, Γιώργος Φιτσοδασκαλάκης.

«Η επισκόπηση που γίνεται στις περιοχές των ζωνών που έχουν ανακοινωθεί φέρνουν πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Δεν έχουμε καμία υποψία για μετάδοση του νοσήματος», τόνισε η αναπληρώτρια διευθύντρια Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Κρήτης, Σοφία Λαμπρινίδη.

Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας – Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων

Στην εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει κλείσει ο κύκλος της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, εφόσον δεν υπάρξει νέο κρούσμα, προχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του. Παράλληλα, τόνισε ότι στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις 23 Σεπτεμβρίου θα θέσει το ζήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης προς τους κτηνοτρόφους, των οποίων τα κοπάδια επλήγησαν από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι έχει ήδη στα χέρια του απαντητικές επιστολές ομολόγων του της Ε.Ε. – μετά από επιστολή που τους είχε αποστείλει και με την οποία ζητούσε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων – στις οποίες είναι αλληλέγγυοι.

«Εξαγγείλαμε από την πρώτη στιγμή ότι θα σταθούμε αρωγοί στους κτηνοτρόφους και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους στηρίξουμε. Στο πρόσφατο παρελθόν αντιμετωπίσαμε δεκάδες κρίσεις, αλλά ήμασταν πάντα παρόντες, στηρίζοντας όσους είχαν πληγεί. Βασικός μας στόχος ήταν και παραμένει να σώσουμε το ζωικό κεφάλαιο της χώρας και την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων», επεσήμανε.

Σε ό,τι αφορά την ευλογιά των προβάτων, που έχει κάνει επίσης την εμφάνισή της τελευταία στον Έβρο, ο υπουργός είπε ότι ναι μεν είναι πιο ανθεκτικός από την πανώλη, αλλά κι αυτός ο ιός δε μεταδίδεται στον άνθρωπο, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, όπως είχε γίνει προ εξαμήνου και στη Φθιώτιδα.

ΠΗΓΗ neakriti.gr