Κρήτη Φάρμακα

“Ναι” στα εμβόλια – Καταρρίφθηκαν οι μύθοι

“Τα εμβόλια είναι ασφαλή και ελέγχονται σχολαστικά πριν και μετά την κυκλοφορία τους. Οι κίνδυνοι από κάποια νόσο είναι μεγαλύτεροι από τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειές τους.”

Καταρρίφθηκαν οι μύθοι και αποσαφηνίστηκε η αλήθεια αναφορικά με τον εμβολιασμό και τη δράση του!

Τρεις ειδικοί ο καθηγητής Παιδιατρικής Μανόλης Γαλανάκης, η λέκτορας Παιδιατρικής Χρυσούλα Περδικογιάννη και η επιμελήτρια Α’ της Παιδιατρικής Κλινικής Νικόλ Αναγνωστάτου ενημέρωσαν για το τι ισχύει πραγματικά για τον εμβολιασμό των παιδιών, στο πλαίσιο ενημερωτική εκδήλωσης στα 53ο & 54ο Δημοτικά Σχολεία.

Οι ομιλητές ξεκαθάρισαν πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και ελέγχονται σχολαστικά πριν και μετά την κυκλοφορία τους με αποτέλεσμα να προλαμβάνονται τουλάχιστον 3.000.000 θάνατοι παγκοσμίως.

“Τα εμβόλια αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τις λοιμώξεις και τις επιπλοκές τους. Έχει υπολογιστεί ότι προλαμβάνουν περίπου 3.000.000 θανάτους παγκοσμίως. Με τον εμβολιασμό προστατεύεται όχι μόνο ο εμβολιαζόμενος, αλλά και όλο του το περιβάλλον. Η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη ενός πληθυσμού λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας και για τα πιο ευάλωτα μέλη. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και ελέγχονται σχολαστικά πριν και μετά την κυκλοφορία τους. Οι κίνδυνοι από τη φυσική νόσο είναι σαφώς μεγαλύτεροι από τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειές τους. Πολλα νοσήματα έχουν μειωθεί σημαντικά με την εφαρμογή των εμβολίων αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι τα παθογόνα που προκαλούν λοιμώξεις που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια δεν έχουν εξαλειφθεί και αν η εμβολιαστική κάλυψη ενός πληθυσμού υποχωρήσει, οι λοιμώξεις αμέσως επανεμφανίζονται. Για να είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια στην πρόληψη των λοιμώξεων, πρέπει ο πληθυσμός να είναι εμβολιασμένος σε πολύ μεγάλο ποσοστό (>90%) και κύριο μέλημα των επαγγελματιών υγείας είναι η εξασφάλιση αυτής της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης που θα αποδώσει το μέγιστο αποτέλεσμα προστασίας από λοιμώξεις.

Μακροχρόνιες μελέτες για τη χρήση των εμβολίων έχουν αποδείξει ότι τα εμβόλια δεν προκαλούν νόσο και δεν ευθύνονται για αυτισμό ή άλλα χρόνια νοσήματα. Επίσης, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η χορήγηση πολλών εμβολίων δεν καταπονεί το ανοσοποιητικό σύστημα των μικρών παιδιών.

Οπως επισημάνθηκε, η χώρα μας διαθέτει ένα πολύ καλό εμβολιαστικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια στις κατάλληλες ηλικίες (περιλαμβάνει και εμβόλια για ενήλικες και ειδική αναφορά σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου). Το πρόγραμμα ανανεώνεται κάθε χρόνο και τα υποχρεωτικά εμβόλια που περιλαμβάνονται σε αυτό αποζημιώνονται από το κράτος, εξασφαλίζοντας έτσι ότι όλος ο πληθυσμός έχει τη δυνατότητα να το ακολουθήσει. Είναι απαραίτητο να υπάρχει έγκυρη πληροφόρηση
και εμπιστοσύνη από την πλευρά των γονιών στις υποδείξεις των γιατρών τους, προκειμένου να αποφευχθούν παρερμηνείες και υπερβολές που οδηγούν σε δισταγμό ή άρνηση των εμβολίων”.

"Ναι" στα εμβόλια - Καταρρίφθηκαν οι μύθοι

Πηγή

με πληροφορίες από την εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ”

 

 

www.1069.gr