Κοινωνία Κρήτη

Ο Λάκκος, οι κατεδαφίσεις και το…παράπονο του Δήμου

Ο Λάκκος, οι κατεδαφίσεις και το...παράπονο του Δήμου

“Αδιαπραγμάτευτη επιδίωξη” η διατήρηση του ειδικού χαρακτήρα της περιοχής.

“Η πόρτα του Δήμου Ηρακλείου ήταν και θα είναι πάντα ανοιχτή, για όσους θεωρούν ότι μπορούν να συνεισφέρουν εποικοδομητικά με προτάσεις και σκέψεις, στην διάσωση και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης”.
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δημοτικής αρχής, με αφορμή τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς που προκάλεσαν οι κατεδαφίσεις στον ιστορικό Λάκκο του Ηρακλείου.

Στην ανακοίνωση του Δήμου επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι η εφαρμογή του σχεδίου πόλεως γίνεται με την ομόφωνη, θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και με όρους που διασφαλίζουν την διατήρηση του ειδικού χαρακτήρα της περιοχής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

”       Σε σχέση με τον προβληματισμό που τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί γύρω από το θέμα της εφαρμογής του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως στην περιοχή του Λάκκου, διευκρινίζονται τα επόμενα:

  1. Η εφαρμογή του σχεδίου πόλεως έγινε μετά από  την ομόφωνη, θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και με όρους που διασφαλίζουν την διατήρηση του ειδικού χαρακτήρα της περιοχής. Κάτι που ούτως ή άλλως αποτελεί αδιαπραγμάτευτη επιδίωξη και της δημοτικής αρχής.
  2. Η ρυμοτόμηση που προκάλεσε τον εν λόγω προβληματισμό, ήταν εκτός από απαραίτητη, και γνωστή  από καιρό. Το ίδιο και οι διαδικασίες που οδήγησαν στην υλοποίησή  της: Οι αποφάσεις του  Δημοτικού Συμβουλίου (9/2005 περί σύνταξης της πράξεως αναλογισμού), η κύρωση της σχετικής πράξης αναλογισμού με την με την υπ’ αρ. πρωτ. 11036/21-4-2010 Απόφαση Νομάρχη Ηρακλείου, η δημοσιότητα της αποφάσεως (252/2012) του Πρωτοδικείου για τις αποζημιώσεις των απαλλοτριωμένων κτιρίων κ.λ.π..  Κάποιοι από όσους διαμαρτύρονται σήμερα και είτε συμμετείχαν σε αρμόδιους φορείς, , είτε είχαν ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον για την πόλη και συγκεκριμένα για την περιοχή του Λάκκου,  θα μπορούσαν να είχαν παρέμβει  κατά τα προηγούμενα έτη, διατυπώνοντας την άποψή τους.
  3. Η παρούσα δημοτική αρχή έχει δώσει και δίνει καθημερινά αγώνα για να ανακτήσει, να περισώσει και να αξιοποιήσει ιστορικά κτίρια, όπως το μέγαρο Κοθρή , το πρώην ξενοδοχείο «Μίνως» κ.α. Επίσης, από την πρώτη στιγμή έσκυψε πάνω από υποβαθμισμένες περιοχές, όπως ο Λάκκος και η Αγία Τριάδα, στηρίζοντας εμπράκτως την προσπάθεια να αποκτήσουν νέα ζωή και ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα. Είτε με έργα (ασφαλτοστρώσεις, φυτεύσεις, εξωραϊστικές παρεμβάσεις, ολοκλήρωση επιτέλους της έγκρισης της μελέτης ανάπλασης της Αγίας Τριάδας – με την πολύτιμη συμβολή του τοπικού περιβαλλοντικού συλλόγου), είτε με την υποστήριξη σημαντικών εθελοντικών δράσεων και καλλιτεχνικών  εκδηλώσεων. Είναι, συνεπώς, τουλάχιστον άδικο να κατηγορείται για αδιαφορία σχετικά με τις ιστορικές συνοικίες του Ηρακλείου ή για εφήμερη λογική εξωραϊσμού.

Σε κάθε περίπτωση, για όσους θεωρούν ότι μπορούν να συνεισφέρουν εποικοδομητικά με προτάσεις και σκέψεις, στην διάσωση και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, η πόρτα του Δήμου Ηρακλείου ήταν και θα είναι πάντα ανοιχτή.

 

 

www.1069.gr