Ελλάδα Επικαιρότητα Κρήτη

Ο τουρισμός “τρώει” την φοιτητική κατοικία – Ψάχνουν σπίτια και δε βρίσκουν!

Ο τουρισμός "τρώει" την φοιτητική κατοικία - Ψάχνουν σπίτια και δε βρίσκουν!

Απίστευτο κι όμως αληθινό!

Ούτε για … δείγμα δεν υπάρχουν διαμερίσματα στα κοσμικά Χανιά αλλά και σε άλλες φοιτητουπόλεις του νησιού μας, για τους πρωτοετείς φοιτητές που αναζητούν διακαώς έναν χώρο για να στήσουν το σπιτικό τους και να ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή!

Όπως καταγγέλλει η Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, η κατάσταση με τα σπίτια έχει φτάσει στο απροχώρητο, ειδικά αυτές τις μέρες, που φτάνουν στα Χανιά περίπου 1070 φοιτητές , εκ των οποίων 700 στο Πολυτεχνείο Κρήτης, έχοντας ξεκινήσει ήδη το ψάξιμο για διαμονή και δεν βρίσκουν τίποτα.

Επισημαίνουν ακόμη ότι οι ιδιοκτήτες νοικιάζουν τα σπίτια σε διαδικτυακές πλατφόρμες και αυτά που μένουν για τους φοιτητές και για τους εργαζόμενους είναι ελάχιστα και αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες.

Ωστόσο, σοβαρά πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, όπως Ρέθυμνο, Άγιο Νικόλαο ακόμη και στο Ηράκλειο…

Πιο αναλυτικά, η Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών του Πολυτεχνείου αναφέρει:

“Ήδη από την περσινή χρονιά η εύρεση κατοικίας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης με φοιτητές να ψάχνουν ακόμα και μήνες μετά την έναρξη της χρονιάς σπίτι.

Η κατάσταση με τα σπίτια έχει φτάσει στο απροχώρητο, ειδικά αυτές τις μέρες, που φτάνουν στα Χανιά περίπου 1070 συμφοιτητές μας, εκ των οποίων 700 στο Πολυτεχνείο Κρήτης, έχοντας ξεκινήσει ήδη το ψάξιμο για διαμονή.

Παρ’ όλα αυτά όμως, ελάχιστοι από αυτούς θα καταφέρουν να βρουν μία κατοικία αφού αυτή τη στιγμή τα Χανιά είναι υπερπλήρη από τουρίστες που έχουν κλείσει την πλειοψηφία των σπιτιών μέχρι τέλη Οκτώβρη.

Οι ιδιοκτήτες νοικιάζουν τα σπίτια σε διαδικτυακές πλατφόρμες και αυτά που μένουν για τους φοιτητές και για τους εργαζόμενους είναι ελάχιστα και αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες μας.

Παράλληλα, τα σπίτια που δε νοικιάζονται στα Χανιά έχουν απρόσιτες τιμές και ελάχιστες διαθεσιμότητες. Ακόμη και για τα σπίτια που με δυσκολία μένει αξιοπρεπώς ένας άνθρωπος οι τιμές είναι δυσανάλογες της ποιότητας.

Σε συνδυασμό με το ανύπαρκτο για τη νέα χρονιά επίδομα ενοικίου για τους οικονομικά ασθενέστερους φοιτητές αλλά και χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι νέες εστίες στο Πολυτεχνείο Κρήτης, το ίδρυμα για το οποίο πολλοί καυχιούνται ότι αποτελεί το στολίδι της πόλης, θα ξεκινήσει τη χρονιά… χωρίς νέους φοιτητές!

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το νέο νόμο για την παιδεία που θέλει τις σχολές να λειτουργούν για την έρευνα και την επιχειρηματικότητα, δίνοντας τα όποια λεφτά προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ για τις ανάγκες των φοιτητών τα ποσά είναι οριακά μηδεμινά. Μαζί με το τοπικό κράτος και τις εκάστοτε διοικήσεις προωθούν την τουριστικοποίηση και προσβλέπουν στα οικονομικά οφέλη που αυτή επιφέρει αντί να δημιουργούν εγκαταστάσεις αξιοπρεπούς διαβίωσης για τη νεολαία που με κόπους έρχεται από άλλες πόλεις να σπουδασει στο Πολυτεχνείο Κρήτης, θέτωντας έτσι εμπόδια στο νέο επιστημονικό δυναμικό.

Αν θέλουν ιδρύματα χωρίς φοιτητές, τότε να τα κλείσουν. Αλλιώς να βρουν τώρα λύση για το πρόβλημα! Πρέπει να πάρουν άμεσα θέση η Πρυτανεία, ο Δήμος και η Αντιπεριφέρεια για αυτή την κατάσταση και να βρεθεί άμεσα λύση μέχρι να μπορέσουν οι φοιτητές να βρουν σπίτι.

Να μεριμνήσουν για την ανεύρεση χώρου διαμονής με την ενοικίαση ξενοδοχείου για τους φοιτητές που δεν μπορούν να βρουν σπίτι μέχρι ως ότου αυτό καταστεί εφικτό προκειμένου κανένας φοιτητής να μη φύγει από τα Χανιά και να εγκαταλείψει τις σπουδές του.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι μόνιμη λύση να μένουν οι φοιτητές σε ξενοδοχεία μέχρι να φύγουν οι τουρίστες, οπότε πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα οι νέες εστίες για να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών τόσο του Πολυτεχνείου όσο και του ΤΕΙ”.

 

 

 

www.1069.gr