Κρήτη

«Όχι» στο Λατομείο των Γουρνών, είπε η Περιφέρεια Κρήτης – Δεν το θέλει ούτε η Εκκλησία που έχει περιουσία στην περιοχή

Ομόφωνα «όχι» στο ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του λατομείου Γουρνών αποφάσισε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, μετά τις έντονες αντιδράσεις δημοτών, επιχειρηματιών αλλά και της δημοτικής Αρχής Χερσονήσου, οι οποίοι έκαναν σαφές ότι δε θα επιτρέψουν την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Να σημειωθεί πως είχε προηγηθεί αυτοψία στο σημείο του αντιπεριφερειάρχη Νίκου Ξυλούρη, ο οποίος εισηγήθηκε αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, πρόταση η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, που έβαλε στο “μικροσκόπιο” τα περιβαλλοντικά ζητήματα που προκύπτουν, ενώ αξιολόγησε και τα στοιχεία που κατέθεσε ο δήμαρχος Χερσονήσου, ο οποίος αναφέρθηκε στις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει το όλο έργο.

Μετά τις εισηγήσεις των αρμόδιων Αρχών και λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές συνέπειες που θα αποφέρει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Επιτροπή με απόφασή της ουσιαστικά έβαλε “φρένο” στο έργο επεξεργασίας αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων από εταιρεία στον επίμαχο χώρο. Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν τα προβλήματα που θα υπάρξουν σε σχέση με την κυκλοφοριακή επιβάρυνση της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα ελήφθησαν υπόψη και τα νέα δεδομένα σε σχέση με ιδιοκτησιακά ζητήματα.

Η αρνητική απόφαση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προκάλεσε την ικανοποίηση τόσο στον Δήμο Χερσονήσου, όσο και στους δημότες της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι διαδήλωσαν με μαύρες σημαίες πριν λίγες μέρες στην επίμαχη περιοχή, κάνοντας λόγο για περιβαλλοντική καταστροφή και για κυκλοφοριακή επιβάρυνση της περιοχής.

Γούρνες, λατομείο

Η αρνητική απόφαση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προκάλεσε την ικανοποίηση τόσο στον Δήμο Χερσονήσου όσο και στους δημότες της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι διαδήλωσαν με μαύρες σημαίες πριν λίγες ημέρες στην επίμαχη περιοχή, κάνοντας λόγο για περιβαλλοντική καταστροφή και για κυκλοφοριακή επιβάρυνση της περιοχής

«Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και με τον Δήμο και με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, όπου μας ανέλυσε το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τον τρόπο που ο χώρος νοικιάστηκε στη συγκεκριμένη εταιρεία. Πέρα από τα περιβαλλοντικά θέματα που εξετάσαμε και εισηγηθήκαμε στην Επιτροπή, προφανώς τίθενται και ζητήματα ιδιοκτησιακά. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας χώρος όταν ο ιδιοκτήτης δε συμφωνεί. Όπως επίσης δε συμφωνεί ούτε η Εκκλησία, αλλά ούτε και ο Δήμος. Να σημειώσουμε βέβαια πως σε ό,τι έχει σχέση με το περιβάλλον, δημιουργούνται επιπτώσεις και στην ατμόσφαιρα. Επίσης, άλλο ένα ζήτημα που προκύπτει είναι ότι πρόκειται για μια περιοχή η οποία έχει να κάνει με τον τουρισμό, γεγονός που ταυτόχρονα αλλάζει πλήρως τον συγκοινωνιακό της χαρακτήρα. Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, το θέμα τίθεται υπό άλλη βάση», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Νίκος Ξυλούρης.

«Ερευνώντας, διαπιστώσαμε πως αυτό που υποστηρίζαμε ως δημοτική Αρχή, ότι δηλαδή το βόρειο τμήμα της έκτασης ανήκει στον Δήμο, φαίνεται καθαρά από τα τοπογραφικά της Εκκλησίας. Δεν πρέπει λοιπόν να γίνει αυτή η δραστηριότητα, καθώς θα έχει τεράστιες αρνητικές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις», τόνισε ο δήμαρχος Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης.

«Καταλαβαίνετε πως ο αντίκτυπος του να έχουμε φουρνέλα, εκρήξεις, θόρυβο, σκόνη και φορτηγά να ανεβοκατεβαίνουν δεν είναι και ό,τι καλύτερο για μια άκρως τουριστική περιοχή», τόνισε ο γενικός γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Δημήτρης Κουμπαράκης, μιλώντας για το θέμα.

Μακάκη Γεωργία

ΠΗΓΗ neakriti.gr