Κρήτη

Οι αντιδράσεις “κρατάνε” τις προκάτ αίθουσες στο σχολείο

Πολωνία: Μετανάστες συγκεντρώνονται σε φυλάκιο στα σύνορα με τη Λευκορωσία [pics, vid]

Πληροφορίες αναφέρουν πως, μετά από τις αντιδράσεις, οι Κτηριακές Υποδομές δε θα πάρουν πίσω τους οικίσκους που είχαν στείλει για τις ανάγκες των Γυμνασίου και Λυκείου Καστελλίου.

Στο Καστέλλι θα παραμείνουν, σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive, οι προκάτ αίθουσες που είχαν δοθεί από τις Κτηριακές Υποδομές για τις ανάγκες των Γυμνασίου και Λυκείου Καστελλίου

Παρόλο που το σχολείο θεωρείται έτοιμο να υποδεχτεί τους μαθητές, μετά από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, οι μαθητές και σήμερα προχώρησαν σε κατάληψη του κτηρίου γιατί δεν αισθάνονται ασφαλείς να κάνουν μάθημα εκεί.

Θέλουν να συνεχίσουν το μάθημα στις προκάτ αίθουσες που οι ΚΤΥΠ, όπως είχε γράψει το Cretalive, είχαν ζητήσει να πάρουν πίσω.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε επικοινωνία με τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος και, τελικά, οι αίθουσες δεν θα φύγουν, έτσι, θα προχωρήσει η ηλεκτροδότησή τους που για κάποιες εκκρεμεί.

Το θέμα θα συζητηθεί και απόψε, στις 7.30 στο Καπετανάκειο, όπου η ΕΛΜΕ καλεί μαθητές και συλλόγους γονέων για ενημέρωση για φλέγοντα ζητήματα της παιδείας.

Οι γονείς αναμένουν να έχουν κάτι χειροπιαστό στα χέρια τους και όχι μόνο προφορικές δεσμεύσεις προκειμένου να αισθανθούν ότι ο αγώνας τους δικαιώνεται και δε θα μείνουν μόνο στις υποσχέσεις.

Τα αιτήματα

Η επιτροπή αγώνα των γονέων των Γυμνασίου και Λυκείου Καστελλίου ζητά τα εξής

1.      « Την διδασκαλία των μαθημάτων του  σχολικού συγκροτήματος του Γυμνασίου και Λυκείου Καστελλίου σε λυόμενες αίθουσες διδασκαλίας  – οικίσκους . Όπως επίσης  πρέπει να πράξετε αντιστοίχως  και για τα υπόλοιπα παιδιά άλλων χωριών του δήμου μας που βρίσκονται στην ίδια με μας θέση ( ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου , Δημοτικό Θραψανού).

2.      Την επανεξέταση της απόφασης για να λειτουργήσει το σχολείο μας στο παλιό κτίριο. Η απαίτηση  μας είναι να επανεκτιμηθεί η κατάσταση και να γίνει πιο εμπεριστατωμένος έλεγχος για την στατική του επάρκεια  σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής χρήση του για τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό . Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε και να μας προσκομίσετε την βεβαίωση των ελεγκτών μηχανικών του κτιρίου.

3.      Να τεθεί ως έκτακτο θέμα  στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της  17ης Νοεμβρίου και οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων ονομαστικά να ψηφίσουν αν συμφωνούν με όλα  όσα ζητάμε.

Η εμπειρία μας από παρόμοιες περιπτώσεις π.χ. Δημοτικό Σχολείο Θραψανού απέδειξε περίτρανα ότι ενώ οι ειδικοί είχαν εισηγηθεί να επαναχρησιμοποιηθεί το  κτίριο του σχολείου μετά τον σεισμικό φαινόμενο  του Μαΐου του 2021, στον σεισμό της 27ης  Σεπτεμβρίου   2021 από τύχη δεν  θρηνήσαμε θύματα.

Εφόσον με βάση τους ειδικούς  κανένας δεν μπορεί να μας εγγυηθεί πότε θα σταματήσει το φαινόμενο  αλλά αντιθέτως μας επισημαίνουν ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί   γιατί υπάρχει ήδη και το χαρτογραφημένο και ενεργό  ρήγμα του Καστελλίου  το οποίο αν<< ξυπνήσει>> θα είναι καταστροφικό( βλέπε υποσημείωση Τσελέντη) . Η άποψη μας είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι οικίσκοι για τουλάχιστον ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Δεν μπορούμε να πιστέψουμε την  χρονική καθυστέρηση για την λειτουργία των οικίσκων την οποία επικαλείται η παρούσα δημοτική αρχή όταν για παράδειγμα στην περίπτωση του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού  σε ελάχιστο χρονικό διάστημα λιγότερο της μιας (1) εβδομάδας το νέο σχολικό συγκρότημα στους οικίσκους είχε τεθεί σε λειτουργία.

Έχουμε την αίσθηση κύριε Δήμαρχε  ότι στην περίπτωση μας προσπαθείτε να ξεπεράσετε το θέμα  με συνοπτικές διαδικασίες και δεν δείχνετε την δέουσα σημασία όπως σε άλλες περιοχές .

Η γνώμη μας είναι ότι  εδώ τίθεται θέμα ασφάλειας των παιδιών μας  και δεν πρέπει να αφήσουμε την παραμικρή πιθανότητα για λάθη και παραλείψεις που μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπιες. Συμπαραστεκόμαστε σε όλους τους γονείς που βρίσκονται στην ίδια θέση με εμάς

Θεωρούμε υποχρέωση και καθήκον μας να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος από την εκπαίδευση των παιδιών μας και ειδικά για τα παιδιά της Γ΄Λυκείου που δίνουν πανελλήνιες ,  αλλά ταυτόχρονα δεν δεχόμαστε καμία έκπτωση όσον αφορά την ασφάλεια των παιδιών μας.

Τα παιδιά μας είναι ψυχικά αρκετά ταλαιπωρημένα όλο αυτό το διάστημα  και εμείς οφείλουμε σαν γονείς να  τα διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού.

Περιμένουμε εγγράφως  τις τοποθετήσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Ο Αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους.»