Κρήτη

Οι επιτήδειοι με τις τηλεφωνικές απάτες ξαναχτύπησαν

Οι επιτήδειοι με τις τηλεφωνικές απάτες ξαναχτύπησαν

Δεκάδες κλήσεις από το εξωτερικό έχουν δεχθεί τα τελευταία 24ωρα Ηρακλειώτες, από υποτιθέμενους τεχνικούς μεγάλης εταιρείας λογισμικού

Νέα περιστατικά τηλεφωνικής απάτης από επιτήδειους που προσπαθούν να εγκαταστήσουν κακόβουλες εφαρμογές στους υπολογιστές ανυποψίαστων πολιτών που πέφτουν στην παγίδα τους, έχουν αναφερθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και στο Ηράκλειο.

Αναγνώστης του Cretalive, επισήμανε ότι τα τελευταία 24ωρα το φαινόμενο, που είχε αδρανήσει για λίγο, έκανε την επανεμφάνισή του, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που έχουν δεχθεί τέτοιου είδους τηλεφωνήματα.

Η πρακτική των απατεώνων είναι απλή. Καλούν από το εξωτερικό και στην αναγνώριση κλήσης φαίνεται το πρόθεμα ευρωπαϊκής χώρας, όπως της Γερμανίας για παράδειγμα. Μιλώντας αγγλικά συστήνονται στο ανυποψίαστο θύμα τους ως τεχνικοί της Microsoft και ενημερώνουν πως με την καθοδήγησή τους ο αποδέκτης της κλήσης θα πρέπει να εγκαταστήσει στον υπολογιστή του μια εφαρμογή, είτε για να απομακρυνθεί ιός που υποτίθεται έχει εντοπιστεί από τα δίκτυα της εταιρεία λογισμικού, είτε για να εκτελεστούν εργασίες αναβάθμισης.

Στην περίπτωση που το θύμα πειστεί τότε πράγματι εγκαθιστά στη συσκευή του εφαρμογή επιτρέποντας στους απατεώνες πρόσβαση, οι οποίοι πλέον εύκολα και από … μακριά μπορούν να υποκλέψουν στοιχεία όπως τραπεζικούς λογαριασμούς, κωδικούς, φωτογραφίες και βίντεο, ιστορικό περιήγησης και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Η μορφή αυτή απάτης  επαναλαμβανόταν με μεγάλη συχνότητα την περίοδο της καραντίνας και στη συνέχεια είχε ατονήσει. Φαίνεται, όμως πως το τελευταίο χρονικό διάστημα, ανάλογα περιστατικά σημειώνονται με μεγάλη συχνότητα.

Μάλιστα, στο πρόσφατο παρελθόν είχε υπάρξει σχετική ανακοίνωση από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με συμβουλές για την προστασία των πολιτών από απάτες τέτοιου είδους.  Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ανταποκρίνονται στις κρούσεις των επιτηδείων, να μην εγκαθιστούν στον υπολογιστή τους άκριτα εφαρμογές που δεν γνωρίζουν και να μην αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους στοιχεία σε αγνώστους.