Κρήτη

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στους δρόμους αγρότες και κτηνοτρόφοι στο Ηράκλειο και στα Χανιά για τις επιδοτήσεις

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στους δρόμους αγρότες και κτηνοτρόφοι στο Ηράκλειο και στα Χανιά για τις επιδοτήσεις
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στην Αθήνα και στην προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων μαζικών φορέων της Κρήτης και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Παράλληλες μαζικές κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο και στα Χανιά, με αφορμή τις περικοπές στις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ που φτάνουν έως και το 40%. Αμφότερες συγκεντρώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων κατέληξαν στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στις δύο πόλεις της Κρήτης, όπου οι εκπρόσωποι των αγροτών αρχικά κατέθεσαν τα αιτήματά τους και στη συνέχεια προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη. Στο Ηράκλειο οι αγρότες επέδωσαν ψήφισμα στα γραφεία της Περιφέρειας, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στην Αθήνα και την προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων μαζικών φορέων της Κρήτης και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.

«Είναι πρωτοφανές για την Κρήτη»

«Δεν ξέρω για τον περιφερειάρχη, αλλά δεν έχει ξαναγίνει στην Κρήτη, την ώρα που γίνεται μια αγροτική κινητοποίηση, να υπάρχουν αγροτικά στελέχη που να κάνουν συνάντηση με τον υπουργό. Είναι κάτι που το θεωρούμε αδιανόητο», σχολίασε στο neakriti.gr ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης. Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής επεσήμανε ότι από τη σημερινή συνάντηση στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ οι διαδηλωτές θα διεκδικήσουν εξηγήσεις, αλλά και απαντήσεις για τις πληρωμές που θα γίνουν από τώρα και μετά. «Να δούμε αν θα δοθεί τελικά αυτή η συμπληρωματική πληρωμή που έλεγαν, αλλά δεν έγινε μέχρι τώρα», πρόσθεσε ο κ. Τζουλιαδάκης.

αγρότες ψήφισμα περιφέρεια
Αγρότες και κτηνοτρόφοι στο Ηράκλειο επέδωσαν ψήφισμα στα γραφεία της Περιφέρειας

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους στα Χανιά

Με προσυγκέντρωση στον κόμβο Μουρνιών και πορεία στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στα Λιβάδια, αγρότες και κτηνοτρόφοι στα Χανιά, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στις πολιτικές που οδηγούν σε μαρασμό των πρωτογενή τομέα και προειδοποίησαν πως αν δεν λάβουν διαβεβαιώσεις για στήριξη του κλάδου, θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Την κινητοποίηση οργάνωσαν ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων.

Παρά τη διαφωνία των δύο συνδικαλιστικών φορέων για την ευθύνη καταβολής μειωμένων επιδοτήσεων, συγκλίνουν στο διεκδικητικό πλαίσιο που περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, φοροελαφρύνσεις και αλλαγή της αγροτικής πολιτικής. Εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων μίλησαν για περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης που βιώνει ο κλάδος με αυξήσεις στις τιμές των αγροεφοδίων και ζωοτροφών αντίστοιχα, που ανεβάζουν στα ύψη το κόστος παραγωγής.
Διαμαρτυρία αγροτών στον ΟΠΕΚΕ στα Χανιά

Ο κ. Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, υπογράμμισε ότι οι μειωμένες πιστώσεις που είδαν στους λογαριασμούς τους οι παραγωγοί είναι συνέπεια της νέας ΚΑΠ. «Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκης μας λέει ότι για την τεράστια αυτή μείωση φταίει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η διοίκηση του προσποιούμενος άγνοια αφού οι περισσότεροι αγροτοκτηνοτρόφοι γνωρίζουμε ότι η νέα ΚΑΠ προβλέπει αυτές τις μειώσεις. Γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτές οι μειώσεις γίνονται μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους με το κόστος παραγωγής να συνεχίζει να είναι υψηλό, με νέες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος και με το κόστος διαβίωσης μας να είναι δυσβάσταχτο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων κ. Γιάννης Βερυκάκης θεωρεί ότι την ευθύνη για τις μειωμένες επιδοτήσεις έχει η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και τονίζει πως αν το επόμενο διάστημα δεν δοθούν οι διαβεβαιώσεις που ζητά ο κλάδος, οι κτηνοτρόφοι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Για μια χρονιά εξαιρετικά δύσκολη έκαναν λόγο στελέχη αγροτικών συλλόγων που συμμετείχαν στο συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ στα Χανιά. Ο κ. Κώστας Πρωτοπαπαδάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πλατανιά, εξέφρασε την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης επιφύλαξε για τους περισσότερους δραματικές μειώσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά, παραγωγός που λάμβανε προκαταβολή ύψους τριών χιλιάδων ευρώ, φέτος μετά και από τις κρατήσεις έλαβε μόλις τριακόσια ευρώ!

Οι διαμαρτυρόμενοι, που παρέμειναν μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι στον ΟΠΕΚΕΠΕ, έδωσαν ψήφισμα στον υπεύθυνο του γραφείου Χανίων του Οργανισμού, στο οποίο τονίζεται ότι μεταξύ των διεκδικήσεών τους είναι οι κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο απ’ όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μείωση του κόστους παραγωγής και του ενεργειακού κόστους.

Δείτε εικόνες

Αγρότες - κτηνοτρόφοι Χανιά
Αγρότες - κτηνοτρόφοι Χανιά
Αγρότες - κτηνοτρόφοι Χανιά
Αγρότες - κτηνοτρόφοι Χανιά
ΟΠΕΚΕΠΕ αγροτοκτηνοτρόφοι Χανιά
ΠΗΓΗ neakriti.gr