Κρήτη

Περίπατος στα τείχη και την… ιστορία του Ηρακλείου

«Καμπάνα» για την ψευδή βεβαίωση μετακίνησης

Η διαδρομή πάνω στα τείχη προσφέρει πολλά. Ταξίδι στην ιστορία, ψυχαγωγία, άθληση

Ένας περίπατος στην Ενετική Οχύρωση, τα περίφημα Τείχη του Ηρακλείου, είναι ένας περίπατος στην ιστορία της πόλης με τους πολλούς πολιτισμούς.

Ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο από drone, αναρτήθηκε στην σελίδα του Δήμου Ηρακλείου στο Facebook, όπου επισημαίνεται:

“Στον βορρά, η θέα του Κρητικού Πελάγους φέρνει στον νου τα Μινωικά καράβια έτοιμα να αποπλεύσουν προς τα λιμάνια της περίκλειστης θάλασσας, της Μεσογείου, για να μεταφέρουν ιδέες και εμπορεύματα. Και στον Νότο, η ύπαιθρος χώρα πλούσια και γόνιμη, να θυμίζει τη ρήση του Ομήρου για την νήσο με τις εκατό πόλεις.
Μέσα στον περίβολο του κάστρου, απλώνεται το Ηράκλειο, η ενετική Κάντια. Εδώ άνθισε η Κρητική Αναγέννηση, εδώ γεννήθηκαν τέκνα άξια, όπως ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος. Είκοσι και πλέον έτη οι Οθωμανοί πολιορκούσαν το απόρθητο φρούριο, μέχρι που έπεσε με προδοσία. Έτσι, καταγράφηκε στην ιστορία, η μεγαλύτερη σε διάρκεια πολιορκία παγκοσμίως. Και σε έναν από τους καρδιόσχημους προμαχώνες του, στο Μαρτινέγκο, κείτεται ένα άλλο άξιο τέκνο της πόλης, ο Νίκος Καζαντζάκης.
Η περιπατητική διαδρομή πάνω στα τείχη, που με κόπο και επιμονή, με συνεργασία των συναρμοδίων υπηρεσιών, κατάφερε ο Δήμος Ηρακλείου να παραδώσει στους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης, προσφέρει πολλά. Ταξίδι στην ιστορία, ψυχαγωγία, άθληση. Είναι μια όαση στον κέντρο μιας πόλης που σε πείσμα των καιρών, πασχίζει να διατηρήσει την ιστορία της.

Πλάνα Drone: Στέφανος Ραπάνης
Εκφώνηση: Λήδα Καπνά”