Ενέργεια Κρήτη

Πετρέλαιο θέρμανσης: «Φωτιά» ο μαύρος χρυσός στην Κρήτη

"Ευχαριστώ" Ερντογάν σε Μέρκελ και Ε.Ε. - "Η Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνει την ένταση"

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην Κρήτη, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει με τιμή 1,20 ευρώ το λίτρο

Ολοένα και πιο δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τον επερχόμενο χειμώνα, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις των μετεωρολόγων σε συνδυασμό με τις τρομακτικές αυξήσεις που αναμένονται στο ρεύμα και έχουν ήδη έρθει στο φυσικό αέριο, δείχνουν ότι θα είναι «τσουχτερός». Μάλιστα, ιδιαίτερα αυξημένη θα είναι φέτος η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, λόγω της αύξησης της διεθνούς τιμής του, των φόρων, αλλά και των επιβαρύνσεων.

Συνεπώς, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για βαρύτατο χειμώνα, οι καταναλωτές κινδυνεύουν, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, να βρεθούν αντιμέτωποι με μια άκρως «καυτή» τιμή του «μαύρου χρυσού», με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να ξεπαγιάσουν. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τη φετινή σεζόν αναμένεται να ξεκινήσει τη 15η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατεθεί κατά 20% υψηλότερα από πέρυσι, ενώ το φυσικό αέριο θα ακριβύνει ακόμη περισσότερο. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει με τιμή 1,05 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και 1,10 στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.

Στην Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά, η πρόβλεψη κάνει λόγο για μια τιμή γύρω στα 1,20 ευρώ το λίτρο.

Οι προοπτικές της ζήτησης του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό από τον καιρό, αλλά και το διαθέσιμο εισόδημα. Επίσης, όταν υπάρχει πρόθεση αγοράς πετρελαίου θέρμανσης, θα πρέπει επίσης να προηγείται έρευνα αγοράς, καθώς οι τιμές διαφοροποιούνται ανάλογα με την εταιρεία προμήθειας.

Πέρυσι, η τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου ήταν στα 0,75 λεπτά το λίτρο, ενώ συγκριτικά με την αντίστοιχη προπέρσινη περίοδο, ήταν μια τιμή αρκετά συμφέρουσα, αν θυμηθούμε πως το 2019 η τιμή του είχε ξεκινήσει να διατίθεται προς 1,13 ευρώ το λίτρο.

Η μείωση αυτή της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι είχε οδηγήσει ολοένα και περισσότερους καταναλωτές στην έγκαιρη αγορά του λόγω της καραντίνας. Αλλά κυρίως λόγω του ότι είχαμε χρόνια να δούμε το πετρέλαιο να πέφτει σε τόσο χαμηλά επίπεδα. Λίγες μέρες μετά, όμως, παρουσίασε μια αύξηση των 5 λεπτών ανά λίτρο, συγκριτικά με την πρώτη περίοδο διάθεσής του, με συνέπεια να προσφέρεται στα 0,82-0,83 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο σε τοπικό επίπεδο.

Ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης

Τρομάζουν οι ανατιμήσεις για ακόμη έναν μήνα σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον περασμένο Αύγουστο κατά 1,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, με μια σειρά από προϊόντα, που συνθέτουν το λεγόμενο “καλάθι της νοικοκυράς”, να παρουσιάζουν σημαντικές αυξήσεις.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα το φυσικό αέριο, που αυξήθηκε κατά 91%, το πετρέλαιο θέρμανσης, που αυξήθηκε κατά 28,9%, και τα καύσιμα κατά 17,4%. Μεγάλες ανατιμήσεις καταγράφονται και σε βασικά τρόφιμα, όπως τα νωπά λαχανικά 21,5%, το αρνί και το κατσίκι 21,5% κ.ά. Ανοδικά κινήθηκαν, επίσης, οι τιμές στα ψάρια 8%, στο ελαιόλαδο 7,1%, στα πουλερικά 4,5%, στα τυριά 3,4% κ.ά.

Τέλος, ακριβότερα, βάσει των στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ήταν για τον καταναλωτή τον προηγούμενο μήνα η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (9%) και η διαμονή στα ξενοδοχεία (11,4%).

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 1,9% τον μήνα Αύγουστο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2020, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

 1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
 • 3,0% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα και νωπά λαχανικά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε δημητριακά για πρωινό, μοσχάρι, χοιρινό και γιαούρτι.
 • 4,4% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης.
 • 6,7% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα και εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
 • 0,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία, εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία.
 1. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:
 • 0,4% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κρασιά.
 • 2,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
 • 0,5% στην ομάδα Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές.
 • 0,5% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.
 • 2,6% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
 • 0,7% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής.
 • 1,1% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε άλλα είδη ατομικής φροντίδας και ασφάλιστρα οχημάτων.

Τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης

Από πέρυσι το επίδομα θέρμανσης χορηγείται όχι μόνο σε όσους χρησιμοποιούν για να ζεσταθούν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και σε όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και στα νοικοκυριά που κατοικούν σε οικισμούς πάνω από 2.500 κατοίκους και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και pellet. Το επίδομα βάσης ορίστηκε στα 220 ευρώ.

Ποιοι ήταν δικαιούχοι για επίδομα θέρμανσης το 2020: Όλα τα παραπάνω αναμένεται να φέρουν εξελίξεις όσον αφορά και στο επίδομα θέρμανσης για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι καταναλωτές. Όπως προαναφέρθηκε, πλην της αύξησης του επιδόματος, μπορεί να διευρυνθεί και η λίστα των δικαιούχων.

Έως και το 2020, υπενθυμίζεται, πως οι δικαιούχοι ήταν φυσικά πρόσωπα τα οποία χρησιμοποιούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα ή pellet για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους, είτε αυτή μισθώνεται, είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενη ή ιδιοκατοικείται. Το ύψος του καταβαλλόμενου ποσού υπολογίζεται με βάση το πόσες ημέρες τον χρόνο είναι η θερμοκρασία κάτω από τους 15,5 βαθμούς Κελσίου. Υπενθυμίζεται πως, για να πάρει κάποιος το επίδομα θέρμανσης, θα πρέπει να βάλει το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάβει.

Κριτήρια

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ίσχυαν πέρυσι ήταν τα εξής:

 1. Άγαμοι φορολογούμενοι που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
 2. Έγγαμοι φορολογούμενοι και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
 3. Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ, που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Αίτηση

Όσον αφορά στην ίδια την αίτηση για το επίδομα θέρμανσης, τα βήματα ήταν απλά και γίνονται στη σελίδα https://www1.aade.gr/gsisapps5/myThermansi/#!/home της ΑΑΔΕ.

Οι δικαιούχοι μπαίνουν στην πλατφόρμα με κωδικούς TAXISnet και πρέπει να δηλώσουν τα εξής στοιχεία: Αν διαμένουν σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία. Αν είναι ιδιοκτήτες ή ένοικοι, οπότε συμπληρώνουν τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη. Το είδος καυσίμου. Τον αριθμό παροχής ρεύματος. Τον οικισμό. Τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας. Τον IBAN στο myTAXISnet.