Κρήτη

«Πληγωμένα» τα κτήρια των Νηπιαγωγείων αλλά η δίχρονη πάει καλά!

Εληξε η διορία για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, τι ισχύει με τις αναστολές, το σχέδιο για τα κενά

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με όλες τις αίθουσες να είναι τοποθετημένες και να περιμένουν τους μικρούς μαθητές των Νηπιαγωγείων του Ηρακλείου.

Η περσινή χρονιά ήταν δύσκολη, έγινε ένας αγώνας δρόμου προκειμένου να τοποθετηθούν αίθουσες στα Νηπιαγωγεία του Ηρακλείου για να λειτουργήσει απρόσκοπτα η δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση.

Μετά από πολλές καθυστερήσεις, αγωνία από όλες τις πλευρές, τελικά, προς το τέλος της χρονιάς, το θέμα τακτοποιήθηκε και, πλέον, το κουδούνι θα χτυπήσει με τους καλύτερους οιωνούς, κάτι που κανείς δεν μπορεί να πιστέψει!

Όλοι, βέβαια, τονίζουν πως το θέμα της σχολικής στέγης, ειδικά στα Νηπιαγωγεία, είναι κρίσιμο, παιδιά 4 και 5 ετών δεν έχουν μια αυλή για να κάνουν διάλειμμα ενώ, γενικότερα, τα κτήρια που τα φιλοξενούν είναι ακατάλληλα. Συνεπώς, η προσπάθεια του Δήμου Ηρακλείου δεν τελειώνει εδώ, πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για να λυθεί το θέμα των κτηρίων των Νηπιαγωγείων δια παντός.

Στέλλα ΑρχοντάκηΗ κ. ΑρχοντάκηΗ αρμόδια αντιδήμαρχος, κ. Στέλλα Αρχοντάκη, αναφέρει στο Cretalive πως πλέον δεν υπάρχουν εκκρεμότητες, οι αίθουσες είναι καινούργιες, και όσες ανάλαβε ο Δήμος αλλά και όσες ήρθαν από τις Κτιριακές Υποδομές. Έχουν παραδοθεί στους διευθυντές των σχολείων, έχουν γίνει όλες οι συνδέσεις με τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας και περιμένουν τους μαθητές.

«Νομίζω ότι θα ξεκινήσουμε καλά, ο Δήμος είναι έτοιμος, ανταποκρίθηκε, υπήρξε και προσωπική ενασχόληση του δημάρχου για να είμαστε έτοιμοι», αναφέρει.

Ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Μανώλης Μπελαδάκης, αναφέρει πως η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή που πέρσι ξεκίνησε ως πρόβλημα στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, φέτος, μετά την παραλαβή και των νέων αιθουσών, δεν καταγράφεται ως πρόβλημα αλλά ως ένα πλεονέκτημα.

Μανώλης ΜπελαδάκηςΟ κ. ΜπελαδάκηςΌλα τα νήπια και προνήπια έχουν απορροφηθεί στα Νηπιαγωγεία ενώ σε όποιες περιπτώσεις διατηρούνται τα παραρτήματα, αυτό γίνεται μετά από αίτημα των ίδιων των γονέων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και με δεδομένο πάντα το συμφέρον των ίδιων των μαθητών.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ωστόσο, πως στην προσχολική αγωγή υπάρχει έντονο κτιριακό πρόβλημα, πολλά Νηπιαγωγεία στεγάζονται σε μισθωμένες αίθουσες.

 

Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης, αναφέρει πως είχε ζητηθεί συνάντηση με τις αντιδημαρχίες Παιδείας στους Δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου.

Οι αίθουσες στο Ηράκλειο, είχαν τοποθετηθεί προς το τέλος της σχολικής χρονιάς και τώρα το κουδούνι χτυπά με καλύτερες προϋποθέσεις.

Γιώργος ΜακράκηςΟ κ. ΜακράκηςΟ κ. Μακράκης τονίζει πως αυτό αποτελεί μια προσωρινή λύση, είναι ανάγκη από πλευράς του Δήμου να υπάρξει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο μετεγκατάστασης πολλών Νηπιαγωγείων. Εξάλλου, το πρόβλημα υπήρχε πριν ακόμα εφαρμοστεί το μέτρο της δίχρονης προσχολικής αγωγής.

Σε συνάντηση που είχε ο σύλλογος με την κ. Αρχοντάκη, είχε αναφερθεί πως βρισκόμαστε σε φάση αγοράς οικοδομικών τετραγώνων στις περιοχές της Κηπούπολης και του Κορώνη Μαγαρά.

Είναι ανάγκη, εφόσον η βούληση υπάρχει, να προχωρήσουν γρήγορα όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι μελέτες και να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση. Όπως λέει ο κ. Μακράκης, απαιτείται ένας σχεδιασμός για να καταστεί βιώσιμη η δίχρονη και τα σχολεία να έχουν μία υλικοτεχνική υποδομή προσαρμοσμένη στα δεδομένα του 2021.

Ο σύλλογος συναντήθηκε και με την αντιδήμαρχο Μαλεβιζίου, κ. Χρύσα Λυρώνη Παγκάλου, η οποία είχε αναφέρει πως όλες οι προγραμματισμένες μετεγκαταστάσεις νηπιαγωγείων έχουν δρομολογηθεί, έχουν προχωρήσει επίσης οι ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολείων και παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο μελέτης, όσον αφορά το νεοϊδρυθέν 4ο Δημοτικό Σχολείο Γαζίου.

Τα παραρτήματα

Να σημειωθεί πως δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση της υφ. Παιδείας Ζ. Μακρή, η οποία ορίζει τη λειτουργία Παραρτημάτων Νηπιαγωγείων για το σχολικό έτος 2021-2022.

Στην Κρήτη, θα λειτουργήσουν τα εξής:

Το παράρτημα του Νηπιαγωγείου Πόμπιας στο κλειστό Νηπιαγωγείο Πηγαϊδακίων, του 25ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου σε αίθουσα του Α ΚΕΠΑ, του 57ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου σε μισθωμένες αίθουσες επί της οδού Ανθέων 33, του 31ου Νηπιαγωγείου σε αίθουσα του 15ου Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου, του 2ου Νηπιαγωγείου Βουτών σε μία αίθουσα του ΠαΓΝΗ και του 7ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου σε μισθωμένο κτήριο επί της οδού Μικρασιατών 8,και επέκταση της οδού Μαρκέλλου.

Πηγή:cretalive.gr