Κρήτη

Πλήρωσαν 188.500 ευρώ για το παράνομο ταξίδι από τη Λιβύη – Συνελήφθησαν οι διακινητές των μεταναστών στις Τρεις Εκκλησιές

Χανιά: Νεκρός κυβερνήτης σκάφους

Για το ταξίδι αυτό πληρώθηκαν 188.500 ευρώ με τους αλλοδαπούς να αναζητούν σε μια νέα χώρα μια νέα ζωή
Περίπου 6.500 ευρώ πλήρωσε ο κάθε μετανάστης για το ταξίδι από τη Λιβύη στην Ιταλία όμως κατέληξε στις Τρεις Εκκλησιές στην Κρήτη. Από τους 33 αλλοδαπούς που βρέθηκαν στην παραλία “Ορνιός” οι 4 εξ αυτών ηλικιών 40,33, 20, 21 συνελήφθησαν ως διακινητές. Για το ταξίδι αυτό πληρώθηκαν 188.500 ευρώ με τους αλλοδαπούς να αναζητούν σε μια νέα χώρα μια νέα ζωή. Οι τέσσερις οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα βαρυνόμενοι με κακουργήματα και έλαβαν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα.

Σε αναλυτικό δελτίο τύπου του Λιμενικού Σώματος αναφέρεται σχετικά: “Στον εντοπισμό τριάντα τριών (33) αλλοδαπών, καθώς και στη σύλληψη των τεσσάρων (04) αλλοδαπών διακινητών τους, ηλικίας 40, 33, 20 και 21 ετών, οι οποίοι επέβαιναν σε λέμβο, προέβησαν, μεσημβρινές ώρες χθες, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Καλών Λιμένων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, καθώς και του Α.Τ. Πύργου, στην παραλία “ΟΡΝΙΟΣ” ν. Κρήτης.

Συγκεκριμένα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Ηρακλείου για ύπαρξη λέμβου, αγνώστων λοιπών στοιχείων, με ικανό αριθμό επιβαινόντων (όλοι άνδρες), να έχουν αποβιβαστεί στη στεριά. Στη συνέχεια οι ανωτέρω αλλοδαποί, με τη συνδρομή του δήμου Αρχανών Αστερουσίου, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Ηρακλείου, καλά στην υγεία τους. Κατά την διάρκεια της προανάκρισης που διενεργήθηκε από το Γρ. Ασφαλείας ΚΛ/Χ Ηρακλείου προέκυψε ότι από τους τριάντα τρείς (33) αλλοδαπούς που είχαν ξεκινήσει με λέμβο από τη Λιβύη την 30/10/2023 με προορισμό την Ιταλία, τέσσερις (04) υπήκοοι Αιγύπτου, είχαν αναλάβει διακριτούς ρόλους για τη διακίνηση των λοιπών είκοσι εννέα (29) αλλοδαπών και συνελήφθησαν ως διακινητές.

Επιπρόσθετα από την προανάκριση προέκυψε ότι οι ανωτέρω αλλοδαποί είχαν καταβάλλει το ποσό περί των 6500 δολαρίων έκαστος για την μεταφορά τους από τις ακτές της Λιβύης στις ακτές της Ιταλίας.

Από τη Λιμενική Αρχή Ηρακλείου, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το εν λόγω πολυεστερικό σκάφος και συνελήφθησαν οι τέσσερις (04) αλλοδαποί ως φερόμενοι διακινητές για παράβαση του αρ. 83 Ν. 3386/05 ‘’Παράνομη είσοδο στην χώρα’’, του αρ.30 Ν. 4251/14 ‘’Διευκόλυνση’’ σε συνδυασμό με το αρ. 45 του Ποινικού Κώδικα ‘’ Συναυτουργία’’, του αρ. 306 του Ποινικού Κώδικα ‘’Έκθεση’’ του αρ. 187 παρ.2 του Ποινικού Κώδικα ‘’Σύσταση Συμμορίας’’.

ΠΗΓΗ neakriti.gr