Κρήτη

Πολυήμερη εκδρομή και κορωνοϊός: Οι μαθητές οργανώνονται, οι γονείς ανησυχούν

Πρόωρη στέψη για τον Ολυμπιακό που νίκησε και τον ΠΑΟΚ

Χωρίς εμβόλιο, μαθητές δεν πάνε πολυήμερη! Τι αποφάσισε σχολείο του Ηρακλείου.

Της Κατερίνας Μυλωνά

Σχολικές εκδρομές, προγράμματα Erasmus και χοροεσπερίδες προβληματίζουν τους γονείς των μαθητών που ανησυχούν πως οι όποιες μετακινήσεις αλλά και διασκεδάσεις χωρίς μέτρα και αποστάσεις θα προκαλέσουν διασπορά του κορωνοϊού.

Ήδη, τον τελευταίο μήνα, από τη στιγμή που έγιναν οι εκλογές για τα 15μελη συμβούλια των μαθητών ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τις πολυήμερες εκδρομές.

Ο  πρόεδρος της ένωσης συλλόγων γονέων μαθητών Δήμου Ηρακλείου, κ. Πολύδωρος Κουτσαυτάκης, αναφέρει στο Cretalive πως οι γονείς διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο τηρούνται κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Κουτσαυτάκης γονείςΟ κ. Κουτσαυτάκης

Για τα προγράμματα Erasmus αναφέρει πως πέρα από το θέμα του κορωνοϊού, χάνονται ώρες μαθημάτων που δεν αναπληρώνονται.

Φτάσαμε τέλη Νοεμβρίου και Γυμνάσια και Λύκεια κάνουν πεντάωρα καθώς έχουν πολλά κενά.

Όσο αφορά στις εκδρομές και τις επισκέψεις σε χώρους, όπως είναι τα μουσεία, λέει πως οι κανονισμοί εφαρμόζονται κατά το δοκούν, αναλόγως το πώς αντιλαμβάνεται κανείς τα μέτρα. Υπάρχουν περιπτώσεις σχολείων που προτιμούν οι μαθητές να διανύσουν χιλιόμετρα με τα πόδια για να μη στοιβαχτούν σε ένα λεωφορείο. Όμως, τότε κάποιοι μαθητές επιλέγουν να μη συμμετέχουν στις εκδρομές.

Για τις πολυήμερες, αναρωτιέται τι πρωτόκολλα θα τηρηθούν, τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς. «Στη μάθηση δεν μπορεί να είναι κριτήριο ο εμβολιασμός», τονίζει.

Ο κ. Κουτσαυτάκης λέει πως δεν είναι δυνατόν να γίνει ό,τι και προ κορωνοϊό, μαθητές από το Ηράκλειο να γυρίζουν σε εμπορικά καταστήματα σε πολυσύχναστους δρόμους, όπως είναι η Ερμού στην Αθήνα και η Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Θέλεις πολυήμερη; Εμβολιάσου!

Ο σύλλογος διδασκόντων του 3ου Λυκείου Ηρακλείου αποφάσισε πως στην πολυήμερη εκδρομή θα πάνε μόνο εμβολιασμένοι μαθητές!

Ο διευθυντής του σχολείου, κ. Μανώλης Αλεξάκης, αναφέρει πως το ποιοι θα συμμετέχουν στην εκδρομή είναι απόφαση του συλλόγου και των συνοδών, «καμία εγκύκλιος δεν μπορεί να μας επιβάλει ποιοι θα συμμετέχουν. Ο σύλλογος μπορεί να πει ποιοι δε θα έρθουν», λέει χαρακτηριστικά.

Μανώλης Αλεξάκης 3οΟ κ. ΑλεξάκηςΣύμφωνα με τον ίδιο, η πολυήμερη είναι κάτι που θέλουν πολύ τα παιδιά, στο σχολείο έχει εμβολιαστεί ένα ποσοστό 70% των μαθητών ενώ καθημερινά περνούν από τα εμβολιαστικά κέντρα.

Για την απόφαση του συλλόγου, αναφέρει πως δεν μπορούν οι συνοδοί να μπουν σε μια διαδικασία να επιλέγουν ποιος θα πάει και ποιος όχι σε ένα νυχτερινό μαγαζί για να διασκεδάσει, απαγορεύεται, όπως λέει, να χωρίζεις τους μαθητές. Επίσης, υπάρχει ο φόβος να νοσήσει κάποιο παιδί.

Το σχολείο αποφάσισε να προγραμματίσει την εκδρομή για τον Φεβρουάριο του 2022 καθώς δεν ξέρει κανείς πώς θα εξελιχθεί η πανδημία.

Επίσης, προτίμησε να μην πάει στη Θεσσαλονίκη αλλά εξετάζει ως προορισμούς την Αθήνα και την Πάτρα, πάντα, βέβαια, με γνώμονα την πορεία του κορωνοϊού.