Κρήτη

Που θα πηγαίνουν οι Χανιώτες τα πορτοκάλια τους; Τι γίνεται στην ΒΙΟΧΥΜ και απολύει προσωπικό;

Που θα πηγαίνουν οι Χανιώτες τα πορτοκάλια τους; Τι γίνεται στην ΒΙΟΧΥΜ και απολύει προσωπικό;

Απολύσεις με το τσουβάλι φέρνει η μεταστέγαση της εταιρίας ΒΙΟΧΥΜ από τις νυν εγκαταστάσεις της, σε άλλες εγκαταστάσεις στην Αγυιά Χανίων, καθώς έχει ληφθεί η απόφαση να σταματήσει η χυμοποίηση πορτοκαλιών στα Χανιά. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει το συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων, Αρτοσκευασμάτων, Ποτών και Ειδών Ζαχαροπλαστικής Χανίων, από τον Αύγουστο έχει ξεκινήσει μαραθώνιος απολύσεων με προειδοποίηση, που σημαίνει ότι η αποζημίωση που θα λάβουν οι απολυόμενοι, θα είναι μειωμένη.

Ήδη από τους 25 εργαζόμενους συνολικά, 6 (σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, 8) έχουν λάβει την ειδοποίηση, με τις ημερομηνίες απόλυσης να ποικίλλουν, φτάνοντας μέχρι και τον Δεκέμβριο. Ακόμα και ο διευθυντής της επιχείρησης έχει απομακρυνθεί από τις 31 Αυγούστου!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν ενημερωθεί πως θα απολυθούν τουλάχιστον 20 άτομα, με προοπτική να απομείνουν 2 ή 3, οι οποίοι θα λειτουργούν τη γραμμή εμφιάλωσης ζαχαρούχων ποτών, η οποία θα είναι και η μόνη που θα λειτουργεί.

Η χυμοποίηση πορτοκαλιών σταματάει και αυτή είναι η αιτία για την οποία γίνονται οι απολύσεις, καθώς η παραγωγή ζαχαρούχων ποτών είναι αυτοματοποιημένη και δεν απαιτεί σημαντική ανθρώπινη συμβολή. Ο χυμός που θα χρησιμοποιείται, δεν θα είναι πια παραγωγής της Βιοχύμ, αλλά θα αγοράζεται από άλλους προμηθευτές.

Και ενώ πρόκειται για μια κίνηση καθ’όλα νόμιμη, οι εργαζόμενοι αγανακτούν διότι πολλοί από τους απολυόμενους έχουν εργαστεί για την εταιρία επί δεκαετίες, είναι ηλικίας από 45 ως 55 ετών, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξαναβρούν εργασία και βρίσκονται αναγκασμένοι να απολυθούν με τη μισή αποζημίωση, εν μέσω τεράστιας οικονομικής κρίσης.

Οι εργαζόμενοι ζητούν αξιοπρέπεια και κοινωνική ευαισθησία από την επιχείρηση, ώστε να λάβουν τουλάχιστον την πλήρη αποζημίωση, για να μπορέσουν να συντηρήσουν όσο γίνεται τις οικογένειές τους σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που, όπως λένε οι ίδιοι, πολλοί από αυτούς έχουν δώσει τη ζωή τους για την επιχείρηση αυτή.Που θα πηγαίνουν οι Χανιώτες τα πορτοκάλια τους; Τι γίνεται στην ΒΙΟΧΥΜ και απολύει προσωπικό;

Στην ανακοίνωσή του το συνδικάτο ζητάει απορρόφηση των εργαζομένων σε άλλες επιχειρήσεις του ομίλου όπου ανήκει η ΒΙΟΧΥΜ, και αναφέρει, μεταξύ άλλων:

“Η εργοδοσία έχει προχωρήσει ήδη σε 6 απολύσεις και συνεχίζει με πιέσεις, τρομοκρατίες και εκβιασμούς. Μάλιστα εκμεταλλεύεται τον νόμο περί προειδοποίησης απόλυσης για να γλυτώσει αποζημιώσεις. Τουλάχιστον είκοσι οικογένειες στο δρόμο. Εργαζόμενοι εικοσαετίας θα βρεθούν ξαφνικά χωρίς δουλειά και με την ελάχιστη αποζημίωση.

Και όλα αυτά που;; Στη ΒΙΟΧΥΜ…

Σε μια από τις ιστορικότερες επιχειρήσεις της πόλης. Της πόλης των Χανίων….Που τα πορτοκάλια πέφτουν και σαπίζουν!

Η αλήθεια είναι ότι δεν τους βγάζει το ποσοστό κέρδους που θέλουν γι’ αυτό και την
απαξιώνουν, πετώντας στο δρόμο τους εργάτες που τόσα χρόνια τη θεωρούσαν σπίτι τους.

Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν κανένα χαρτί, καμία
απόλυση, να μην υποκύψουν σε κανένα εκβιασμό που μπορεί να δεχτούν ή έχουν ήδη δεχτεί.

Η ΒΙΟΧΥΜ ανήκει σε όμιλο επιχειρήσεων. Το σωματείο απαιτεί να απορροφηθούν άμεσα οι εργαζόμενοι σε θέσεις άλλων εργοστασίων του ομίλου και αυτοί οι εργαζόμενοι που συμφωνούν για δικούς τους λόγους να αποχωρήσουν, να αποζημιωθούν πλήρως, και χωρίς νομικίστικα τερτίπια.”

zarpanews.gr