Κρήτη

Πρωτοφανές φαινόμενο σε παραλία της Κρήτης

Πρωτοφανές φαινόμενο σε παραλία της Κρήτης

Μάρτυρες ενός ιδιαίτερο περίεργο και πρωτοφανούς φαινομένου έγιναν οι κάτοικοι της περιοχής.

Η φύση καθημερινά μας παρουσιάζει φαινόμενα, τα οποία κανείς δεν περιμένει και δεν μπορεί να τα υπολογίσει. Άλλωστε, γι’ αυτό και οι άνθρωποι εντυπωσιάζονται συνεχώς από τα καμώματα της φύσης, είτε θετικά είτε αρνητικά. Μάρτυρες τέτοιων φαινομένων γίνονται χιλιάδες άνθρωποι συνεχώς, με αρκετούς εξ αυτών να μένον κυριολεκτικά με ανοιχτό το στόμα με όσα συμβαίνουν μπροστά στα μάτια τους.

Μάρτυρες ενός ιδιαίτερου και πρωτοφανούς τέτοιου φαινομένου έγιναν οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες και οι επισκέπτες του Γερανίου Χανίων. Συγκεκριμένα, ο ποταμός Ιάρδανος, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα του περασμένου χειμώνα, άλλαξε ροή και πλέον δεν εκβάλλει κάθετα, αλλά ρέει παράλληλα στην ακτογραμμή, με αποτέλεσμα να εμποδίζει την πρόσβαση των λουομένων, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να περνούν μέσα από το ποτάμι για να μπουν στη θάλασσα.

Μάλιστα, το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο δημιουργήθηκε χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση και είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης χιλιάδων κυβικών νερού κάτω από τη γέφυρα του Πλατανιά. Έτσι το σκηνικό συνθέτει μια παραλία σε δύο επίπεδα, με παρεμβολή ενός ποταμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι λουόμενοι αναγκάζονται να κατέβουν από το πρώτο επίπεδο της παραλίας, που έχει υψομετρική διαφορά ενός μέτρου από το άλλο, να διασχίσουν το ποτάμι, για να κολυμπήσουν στη θάλασσα.

Πρωτοφανές φαινόμενο σε παραλία της Κρήτης

Παράπονα από επιχειρηματίες και πολίτες

Οι επιχειρηματίες της περιοχής ζητούν την παρέμβαση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης για τη διευθέτηση της κοίτης του ποταμού, ώστε η παραλία να επανέλθει στην αρχική της μορφή.Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, οι τουρίστες που βρίσκονται στα ξενοδοχεία της περιοχής εκφράζουν συνεχώς παράπονα για την κατάσταση της παραλίας.Περισσότερο δυσαρεστημένοι εμφανίζονται άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που δυσκολεύονται να κατέβουν από την παραλία, αλλά και οικογένειες με μικρά παιδιά.

Ωστόσο, δεν λείπουν και οι τουρίστες που αντιμετωπίζουν το φαινόμενο από διαφορετική σκοπιά και δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από το δημιούργημα της φύσης. «Θάλασσα και ποτάμι. Δεν το συναντάς πουθενά. Ξαπλώνεις και ακούς τον ήχο των κυμάτων και ταυτόχρονα τον ήχο του ποταμού που καταλήγει εδώ από κάποιο ορεινό σημείο. Μοναδικό», δήλωσε χαρακτηριστικά μία Ελληνίδα τουρίστρια. Το ζήτημα, πάντως, δεν είναι αισθητικό, αλλά κυρίως περιβαλλοντικό, με επιπτώσεις και στο οικοσύστημα της περιοχής. Η παραλία του Γερανίου, στην οποία γίνεται ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα Καρέτα, έγινε πια αφιλόξενη. Οι χελώνες, εξαιτίας της μορφολογικής αλλαγής, δεν κατάφεραν να βγουν στην ακτή και να αφήσουν τα αβγά τους, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. «Τα προηγούμενα καλοκαίρια βλέπαμε δεκάδες φωλιές ωοτοκίας στην παραλία. Φέτος έχουν εξαφανιστεί», τόνισε κάτοικος της περιοχής.

Παρεμβαίνει άμεσα η Περιφέρεια

Το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο στην παραλία του Γερανίου Χανίων που για τους επισκέπτες μοιάζει εντυπωσιακό αλλά ουσιαστικά διαταράσσει το περιβάλλον και εμποδίζει την πρόσβαση των λουόμενων στη θάλασσα, κινητοποιεί τις Αρχές μετά τις διαμαρτυρίες κατοίκων και επιχειρηματιών. Από την μεριά του, ο δήμος Πλατανιά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι αρμόδιος για τη διαχείριση των ποταμών και ρεμάτων. Από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Καλογερής, μέχρι χθες αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, διαβεβαιώνει ότι η παραλία θα αποκατασταθεί, παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι σύνθετο.

Η διευθέτηση των ποταμών, κυρίως μετά τις γεωλογικές και μορφολογικές αλλαγές που προκάλεσαν τα καιρικά φαινόμενα του περασμένου χειμώνα, αποτελούν ζήτημα που καλείται να δρομολογήσει κατά προτεραιότητα η περιφερειακή Αρχή. «Όλα τα ποτάμια φάνηκε ότι κάτω από ειδικές συνθήκες μάς έδειξαν τα δόντια τους… επομένως είναι κάτι που πρέπει να γίνει για όλα τα μεγάλα ρέματα του βόρειου μετώπου… δεν είναι τόσο εύκολο», τονίζει ο περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης, Νίκος Καλογερής, ο οποίος μίλησε στην κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV. Για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στα ποτάμια απαιτούνται μελέτες και μέχρι σήμερα εγκεκριμένη μελέτη, έτοιμη για εφαρμογή υπάρχει μόνο για τον ποταμό Ταυρωνίτη.