Κρήτη

“Έσβησε” ξαφνικά ο Πέτρος Μηλιαράκης

"Έσβησε" ξαφνικά ο Πέτρος Μηλιαράκης

Σε ηλικία 74 ετών
Έφυγε αιφνίδια από τη ζωή, στα 74 του χρόνια, ο δικηγόρος, συγγραφέας, πολιτικός και αρθρογράφος του Cretalive με καταγωγή από τον Πεύκο Βιάννου, Πέτρος Ι. Μηλιαράκης.

Ποιος ήταν ο Πέτρος Μηλιαράκης
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη και στην πόλη του Ηρακλείου, όπου και περάτωσε την εγκύκλια του παιδεία. Κατάγεται από οικογένεια Κρητών Λόγιων αλλά και επαναστατών, σ’ όλες τις κρίσιμες για την Πατρίδα περιστάσεις. Η σε βάθος χρόνου καταγωγή της οικογένειας αναφέρεται στο Βυζάντιο. Οι απώτεροι πρόγονοι κατασκεύαζαν το βυζαντινό νόμισμα μιλιαρήσιο (ή μηλιαρήσιο). Από τη δραστηριότητα δε αυτή προκύπτει και το επίθετο Μηλιαράκης.

Ο Πέτρος Μηλιαράκης, ως νομικός της πράξης, στο επίπεδο του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δικηγορούσε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (E.C.H.R. και C.F.I. – G.C/E.U), ενώ χειρίζεται και προσφυγές ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Commission).

Στο επίπεδο της εσωτερικής έννομης τάξης, δικηγορούσε ενώπιον των Ανωτάτων Ακυρωτικών Δικαστηρίων (ΑΕΔ, ΣτΕ και ΕλΣ) με κύριο αντικείμενο τις υποθέσεις που αφορούν στο Συνταγματικό Δίκαιο, στο Διοικητικό Δίκαιο και στο Δημοσιονομικό Δίκαιο

Ειδικότερα:

Στα επίπεδα των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων έχει αντιπαρατεθεί με τους νομικούς εκπροσώπους Κρατών και Κυβερνήσεων, αλλά και με τους νομικούς εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Commission).

Μεταξύ των προσφάτων υποθέσεων που έχει χειρισθεί συγκαταλέγονται και προσφυγές κατά της Τουρκίας κατά της Μεγάλης Βρετανίας (Ηνωμένου Βασιλείου)[ κατά της Αυστρίας κατά της Ιταλίας κατά της Ολλανδίας (Κάτω Χωρών) κατά της Αλβανίας κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κτλ.

Σύζυγος του Πέτρου Μηλιαράκη η Συμβολαιογράφος Μαρία Σαρρή με την οποία έχουν αποκτήσει δύο κόρες, την Κατερίνα και την Ιωάννα.
ΠΗΓΗ cretalive.gr