Κρήτη

Ρακοκάζανο: Η παραδοσιακή τεχνική της Κρήτης κατά τη διαδικασία απόσταξης

Ρακοκάζανο: Η παραδοσιακή τεχνική της Κρήτης κατά τη διαδικασία απόσταξης

Ο πρόεδρος του Συλλόγου παραδοσιακών αποσταγματοποιών τσικουδιάς εξηγεί την διαδικασία απόσταξης της τσικουδιάς στην Κρήτη

Από τις αρχές του Οκτωβρίου μέχρι και τις αρχές του Δεκέμβρη, τα ρακοκάζανα  «παίρνουν φωτιά», ένα σημαντικό κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός για την Κρήτη. Η παράδοση διατηρείται ψηλά και μεταφέρεται στις επόμενες γενιές με την κρητική τεχνική να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και εκτός του νησιού.

Η «Κρήτη Σήμερα» βρέθηκε σε ένα από τα πιο παραδοσιακά ρακοκάζανα στο χωριό των Κουνάβων. Εκεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς, Τάσος Βρέντζος, εξηγεί την διαδικασία απόσταξης της τσικουδιάς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τους μήνες λειτουργίας των ρακοκάζανων, ιδιαίτερα προ κορωνοιού, πλήθος κόσμου επισκεπτόταν διάφορα σημεία στην Κρήτη για να δει την διαδικασία από κοντά. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών φέτος, ο κ. Βρέτζος είπε ότι «ο κόσμος δεν συνωστίζεται στα ρακοκάζανα, όπως τις προηγούμενες χρονιές, έχει ακόμα τις φοβίες του, τονίζοντας πως «επειδή εμείς απευθυνόμαστε κυρίως στην εστίαση και πέρσι τα πράγματα ήταν εξαιρετικά άσχημα με κλειστές επιχειρήσεις, έχουμε ακόμα μεγάλες ποσότητες από την προηγούμενη σοδιά».

Επίσης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου σημείωσε και μία νέα εξέλιξη για τους παραγωγούς, που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές. Χαρακτηριστικά είπε ότι στους παραγωγούς τσικουδιάς του Δήμου Μίνωα Πεδιάδας, θα δοθεί κατ’ εξαίρεση παράταση, ώστε να αποστάξουν τα προϊόντα τους.

Στο βίντεο που ακολουθεί το σχετικό ρεπορτάζ της ΚΡΗΤΗ TV και της εκπομπής «Κρήτη Σήμερα»