Κρήτη

Ρέθυμνο: Εκδήλωση για τις ενδοοικογενειακές σχέσεις, με αφορμή τις γυναικοκτονίες

Κίσσαμος: Τρόμος για 18χρονη, συνελήφθη 56χρονος που την ψέκασε στα μάτια με χημικό αρωματικό υγρό

Το θέμα της εκδήλωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου, στο Πέραμα Μυλοποτάμου και στις 21 Οκτωβρίου, στο Ρέθυμνο, είναι «Ενδοοικογενειακές Σχέσεις: Αξίες & Δικαιώματα».

Σε μια σημαντική πρωτοβουλία προχώρησε η Δημοτική Κοινότητα του δήμου Ρεθύμνου και η Δημοτική Κοινότητα Περάματος, Δήμου Μυλοποτάμου, καθώς από κοινού αποφάσισαν τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης που θα έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των δημοτών πάνω σε θέματα ενδοοικογενειακών σχέσεων. Αφορμή της εκδήλωσής αυτής είναι η έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών.

Το θέμα της εκδήλωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου, στο Πέραμα Μυλοποτάμου και στις 21 Οκτωβρίου, στο Ρέθυμνο, είναι «Ενδοοικογενειακές Σχέσεις: Αξίες & Δικαιώματα» και αποφασίστηκε από τα μέλη της δημοτικής κοινότητας του Δήμου Ρεθύμνης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην οποία εξετάστηκαν οι παράμετροι της επικρατούσας παθογένειας, που εκπορεύεται, όπως αναφέρθηκε, «από τις υφιστάμενες, παρατεταμένες χρονικά, πρωτόγνωρες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, οι οποίες έχουν προκαλέσει βαθιά τραύματα στην κοινωνική συνοχή, έχουν διαταράξει την ισορροπία στη συνύπαρξη των ανθρώπων και έχουν αλλοτριώσει την εκ μέρους τους νοηματοδότηση της ζωής και των αξιών που την καθιστούν αξιοβίωτη».

Εισηγητές επί του κρίσιμου αυτού ζητήματος θα είναι, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου, Ευγένιος, ψυχολόγοι-στελέχη του Κέντρου Πρόληψης και ο πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας και Πολιτισμού, Περιβάλλοντος & Ισότητας Κρήτης, Γιώργος Παπακωνσταντής. Όπως επισημαίνεται από τα μέλη της τοπικής κοινότητας Ρεθύμνης, «παρότι η αποκατάσταση της συντελούμενης φθοράς και η βελτίωση των συνθηκών ζωής, ούτε εύκολη είναι, ούτε αποτελεί αρμοδιότητα και ευθύνη μεμονωμένων ομάδων ή ατόμων, η αλλαγή νοοτροπίας και θέασης του κόσμου μπορεί να συντελεστεί σταδιακά αλλά σταθερά, μέσα από δράσεις ενημέρωσης, επαγρύπνησης, κινητοποίησης, αντίστασης και καθολικής απόρριψης πρακτικών που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, καταπατούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή». Ως εκ τούτου, τονίστηκε πως η σύμπνοια και η δυναμική σύμπραξη συλλογικοτήτων και ατόμων που μοιράζονται τις ίδιες ευαισθησίες και συμμερίζονται την επιτακτική ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και δράσης προς όφελος της κοινωνίας, είναι το αντίδοτο στην παραλυτική απάθεια, αλλά και το φόβο που τροφοδοτεί η προοπτική της βίας στους εν δυνάμει αποδέκτες της. Ως εκ τούτου αποφασίστηκε η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης ημερίδας, στο πλαίσιο της οποίας θα δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης διαλόγου με τους συμμετέχοντες, προκειμένου να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος προβληματισμός και η ουσιαστική, διευρυμένη, κοινωνική ευαισθητοποίηση πάνω στο σοβαρό αυτό θέμα.

ΠΗΓΗ