Κρήτη

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία στην Κρήτη για το φαινόμενο Hot-Dry-Windy – Απαγόρευση διέλευσης και παραμονής σε δάση

Η ενίσχυση των βόρειων ανέμων, σε συνδυασμό με την εδραίωση θερμών και ξηρών συνθηκών, που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών, έχουν σημάνει συναγερμό σε όλες τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Κρήτης
Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκονται οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των Δήμων και των Περιφερειακών Ενοτήτων για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων καιρικών συνθηκών που θα επικρατούν στην Κρήτη μέχρι και την Παρασκευή. Ήδη έχουν ενεργοποιηθεί τα πρωτόκολλα που προβλέπουν απαγόρευση διέλευσης ή παραμονής σε άλση και δάση ενώ σε αυξημένη επιφυλακή έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές υπηρεσίες και τα εθελοντικά πυροσβεστικά κλιμάκια.

Η ενίσχυση των βορείων ανέμων σε συνδυασμό με την εδραίωση θερμών και ξηρών συνθηκών, που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών έχουν σημάνει συναγερμό σε όλες τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας της Κρήτης. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Κρήτης κ. Γιώργο Τσαπάκο, «η ενημέρωση που έχουμε πάρει λέει ότι θα έχουμε αυξημένα μελτέμια. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλά σημεία ειδικά στην ενδοχώρα θα έχουμε θέματα. Ο βαθμός ετοιμότητας και δυσκολίας θα είναι 3-4, οπότε σύμφωνα με αυτά σχεδιάζουμε και ετοιμαζόμαστε για το τριήμερο».

Οδηγίες για αυξημένη επιφυλακή έχουν δοθεί στα σώματα ασφαλείας και κυρίως στην Πυροσβεστική που τίθεται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Τα μέτρα τους λαμβάνουν οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιώντας όσα ισχύουν τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας. Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή ανακοίνωσε ότι «έχουν απαγορευτεί οι διελεύσεις και οι στάσεις σε όλα τα περιαστικά δάση και στο δάσος του Πρέβελη, όπου υπάρχει πιθανότητα να μπει φωτιά και να κινδυνεύσουν άνθρωποι και φυσικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα έχουν βγει περίπολα από το Στρατό, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, από την Περιφερειακή Ενότητα, αλλά και από πολλούς εθελοντές στους οποίους δώσαμε άδεια να οδηγούν και τα οχήματα της Αντιπεριφέρειας αυτές τις μέρες ώστε να υπάρχει πλήρης ετοιμότητα».

Για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου το βάρος δίνεται στον Δήμο Αγίου Βασιλείου που έχει πληγεί στο παρελθόν από καταστροφικές πυρκαγιές και που λόγω της γεωμορφολογίας και των καιρικών συνθηκών ο κίνδυνος είναι αυξημένος. «Δυστυχώς εκεί έχουμε πάρα πολλές φωτιές, το μικροκλίμα είναι πολύ άσχημο οπότε εκεί σχεδόν όλοι οι δημότες είναι επί ποδός αυτές τις δυο-τρεις μέρες για να περάσουνε τα δύσκολα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Λιονή.

Iδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές της νότιας Κρήτης, όπου οι βόρειοι άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

ΠΗΓΗ neakriti.gr