Αυτοδιοίκηση Κρήτη

Σε εξέλιξη η συνάντηση για τα δημοτικά τέλη

Σε εξέλιξη η συνάντηση για τα δημοτικά τέλη

Δίνουν το “παρών” επικεφαλής απερχόμενων και νυν παρατάξεων αλλά κι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση στη Λότζια για τα δημοτικά τέλη με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς από τη μια πλευρά είναι ο δήμαρχος που θέλει να περάσει την αύξηση των τελών, από την άλλη οι απερχόμενες παρατάξει. Εκεί βρίσκονται οι επικεφαλής των απερχόμενων παρατάξεων αλλά και οι νέοι επικεφαλής.

kalok

dimo

Αρχικά το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του ΕΚΗ, Στέλιος Βοργιάς που τόνισε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και θα συμπαρασύρει σε αυξήσεις και επιχειρήσεις ενώ πρόσθεσε ότι τα νοικοκυριά βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού…

Πρόσθεσε δε ” Δήμαρχε ήρθα γιατί νόμιζα ότι σήμερα έχουμε διαβούλευση, όχι ενημέρωση. Θέλουμε να ακούσετε κι εσείς τις απόψεις μας. Είμαστε πολιτικά πρόσωπα και θέλουμε να παίρνουμε πολιτικές αποφάσεις. Ας μην ασχοληθούμε με το νομικό αλλά με το ηθικό”

dimo

Η Πρόεδρος των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης και νέα δημοτική σύμβουλος, Μαρία Αντωνακάκη ζήτησε να τοποθετηθεί και ο νέος Δήμαρχος Αλ. Καλοκαιρινός και μετά οι υπόλοιποι, κάτι που όμως δεν έγινε δεκτό από τον Δήμαρχο, Β. Λαμπρινό.

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ και ο αντιπρόεδρος, Γιάννης Σμυρνάκης, Όπως είπαν, θα πρέπει να υπάρξουν κλιμακωτές αυξήσεις και να είναι συνυφασμένες με την ανταποδοτικότητα που γίνεται. “Παρότι δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα, έχουμε πολύ υψηλά τέλη, θα πρέπει να μπούμε σε διαβούλευση με την νέα δημοτική αρχή”, τόνισαν.

 

dimot

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου εγκατεστημένων επιχειρήσεων στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου, Σ. Καθέρης τόνισε ότι “Είμαστε σε νέο καθεστώς όπου ο δήμος εισπράττει το 20% από όσα πληρώνουμε στο ΕΤΒΑ”.

Το λόγο πήρε ο Μ. Βασιλάκης ο οποίος σημείωσε ότι “...Δεν είμαστε μαζοχιστές να αναλάβουμε ένα δύσκολο θέμα. Θα ήταν ανήθικο εκ μέρους μας να υποκρινόμαστε τους δημοκράτες και να τα αναλάβει όλα η νέα Δημοτική Αρχή. Εξάλλου υπάρχει παράδοση η παρούσα Δημοτική Αρχή να προετοιμάζει τον προϋπολογισμό. Η ανταποδοτικότητα είναι πάγια αρχή. Οι αυξήσεις των τελών ισοφαρίστηκαν με τη μείωση του δημοτικού φόρου και μετά από χρόνια που δεν έγιναν αυξήσεις, επανερχόμαστε με αυξήσεις 2 ευρώ παραπάνω το μήνα για διαμέρισμα 100 τμ. Είναι ανεπαίσθητη αύξηση. Τα 0,86 ευρώ  είναι το μικρότερο στη χώρα”

Και σημείωσε ότι “…στην εστίαση έχουν γίνει μειώσεις 20% και το 2017 έγινε αύξηση επιπλέον  10% , το 2018 άλλα 10%, επίσης έγινε αναλογική μείωση των τελών ενώ δεν πλήρωναν τίποτα το διάστημα της πανδημία που ήταν κλειστά τα καταστήματα. Οι λόγοι όμως αυτοί δεν υπάρχουν πλέον και τώρα μπορούμε να επιστρέψουμε στα προ του 2019 τέλη. Είναι απολύτως δίκαιο από 1.1.2024 να επανέλθουμε στα τέλη του 2019.  Ο δημοτικός φόρος μειώθηκε κατά 0,20 λεπτά το χρόνο έδωσα ανάσα σε επιχειρήσεις και οικίες”

Ο κ. Βασιλάκης τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στο δήμο να ψηφίσει. “Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να πάρουμε χρήματα από τον κορβανά για φωτισμό και καθαριότητα. Αυτό όμως θα στερήσει χρήματα από τα τεχνικά έργα”