Κρήτη

Σε πορεία διάλυσης κι άλλο τμήμα του ΠΑΓΝΗ – προειδοποιεί το νοσηλευτικό προσωπικό

Τον “κώδωνα” του κινδύνου κρούουν οι νοσηλευτές στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών ΠΑΓΝΗ, που μετά την Παιδοψυχιατρική Κλινική φαίνεται να οδεύει και αυτή στη διάλυση λόγω υποστελέχωσης.
Οι νοσηλευτές με επιστολή τους στη Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, αναφέροντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη λειτουργία της η Μονάδα, με αποτέλεσμα ενδεχομένως να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, ζητούν την άμεση κάλυψη των αναγκών της με το απαραίτητο μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και με όλες τις ειδικότητες που χρειάζονται. Όμως το κακό στο ΠΑΓΝΗ δε φαίνεται να σταματά εδώ…
Πληροφορίες αναφέρουν πως και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού σημειώνεται έλλειψη προσωπικού, γεγονός που αναγκάζει τουλάχιστον 15 ασθενείς που πρέπει να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση σε τακτά χρονικά διαστήματα να αναζητήσουν ιδιώτη γιατρό, λόγω υπολειτουργίας της. Με δεδομένη, μέσα σε όλα αυτά, την αδυναμία κάλυψης της ΜΤΝ στον Άγιο Νικόλαο από 16/9, η κατάσταση στον χώρο της Υγείας στην Κρήτη αναμένεται το επόμενο διάστημα να γίνει εκρηκτική, εξωθώντας ολοένα και περισσότερους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, αφού στα δημόσια νοσοκομεία δε θα μπορούν να εξυπηρετηθούν. Με τους ασθενείς αυτούς, για κρατηθούν στη ζωή να πρέπει να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη… και με τη δημόσια και δωρεάν υγεία να τείνει, όπως όλα δείχνουν, να αποτελέσει μια γλυκιά ανάμνηση από το παρελθόν…
Αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει με τη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών ΠΑΓΝΗ, το τελευταίο διάστημα, λόγω των προβλημάτων (έλλειψης προσωπικού, κ.λπ.) σε άλλες δομές, αλλά και της αύξησης του πληθυσμού λόγω τουρισμού, οι απαιτήσεις της κλινικής έχουν αυξηθεί περισσότερο.
Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι νοσηλευτές της Μονάδας, «λαμβάνονται αποφάσεις υποστελέχωσης της Μονάδας με αβάσιμες δικαιολογίες ότι είμαστε πολλοί, όπως υποστήριξε ο ίδιος ο υπουργός, καθώς και η Διοίκηση και η Νοσηλευτική Υπηρεσία. Ενώ θα περίμενε κανείς ότι, με βάση τη βαρύτητα των ασθενών, την επείγουσα ιατρική και νοσηλευτική παρέμβαση, και τις αυξημένες ανάγκες των ασθενών που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, η στελέχωση της ΜΕΠΚ θα ήταν επαρκής, συμβαίνει το αντίθετο. Πριν τον SARS-CoV-2, υπήρχαν 25 νοσηλευτές και 4 βοηθοί νοσηλευτών, ενώ τώρα έχουν απομείνει 18 νοσηλευτές, 2 παρατασιακοί ειδικευόμενοι νοσηλευτές και 4 βοηθοί».

“Πονηρή” αλλαγή… τίτλου

Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνουν οι νοσηλευτές της Μονάδας, «παρόλο που η Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 11/4/2012 με αρ. φύλλου 1251 προβλέπει την εγκατάσταση και λειτουργία της ΜΕΠΚ, με προφορική απόφαση, η ΜΕΠΚ αποχαρακτηρίστηκε από Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, προκειμένου να αιτιολογηθεί η υποτιθέμενη υπερστελέχωση του τμήματος, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ότι στις βάρδιες αρκούν μόνο 3 νοσηλευτές για 9 κρεβάτια, κάτι που οδηγεί στην αδυναμία κάλυψης των επειγουσών αναγκών των ασθενών την κατάλληλη στιγμή και στη συνολική υποβάθμιση των υπηρεσιών που θα μπορούσαν να προσφερθούν υπό άλλες προϋποθέσεις. Παράλληλα, καλούνται οι νοσηλευτές ενίοτε να παρέχουν νοσηλευτική κάλυψη σε διαφορετικό χώρο, π.χ. Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, αφήνοντας τους ασθενείς της ΜΕΠΚ με πλημμελή παρακολούθηση» και πάρα το ότι «για την ασφαλή κατ’ ελάχιστο στελέχωση των μονάδων, σύμφωνα με τους όρους που θέτει ο νομοθέτης και το ΚΕΣΥ για τις δική μας Μονάδα, χρειάζονται 36 νοσηλευτές. Παρ’ όλα αυτά, δεν τηρούνται τα ελάχιστα όρια ασφαλείας και οι συστάσεις των επιστημόνων για αναλογία νοσηλευτών προς ασθενείς», αυτή τη στιγμή.
Λόγω της υποστελέχωσης, όπως συμπληρώνουν οι νοσηλευτές, «η εργατική νομοθεσία καταπατάται συστηματικά, όπως και σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Παραβιάζεται κι η ελάχιστη 11ωρη ημερήσια ανάπαυση, αφού οι νοσηλευτές συχνά υποχρεώνονται σε διπλοβάρδιες με δύο νυχτερινά τη βδομάδα, ενώ τους χρωστούνται πολλές ημέρες άδειας του 2023 και του 2024. Παρά την ανεκτίμητη πείρα, την επάρκεια σε γνώσεις και την άοκνη εντατική δουλειά του νοσηλευτικού προσωπικού, οι συνθήκες εργασίας στο τμήμα είναι πλέον επισφαλείς. Επιπλέον, δεν υπάρχει τραυματιοφορέας που να καλύπτει αποκλειστικά τη ΜΕΠΚ, ώστε να μεταφέρονται άμεσα οι ασθενείς που χρήζουν επείγουσας απεικονιστικής εξέτασης (π.χ. αξονικής τομογραφίας) ή θεραπευτικής παρέμβασης. Δεν υπάρχει σταθερά βοηθός θαλάμου ούτε επαρκές αποκλειστικό προσωπικό καθαριότητας, κάτι που είναι απαραίτητο για την αποφυγή ενδονοσοκομειακής διασποράς. Επίσης, δεν υπάρχει καθημερινά (συμπεριλαμβανομένων των σαββατοκύριακων) φυσικοθεραπευτής για την ταχύτερη αποκατάσταση βαρέως πασχόντων ασθενών με πολυήμερη νοσηλεία, με αποτέλεσμα να μετατίθεται η δουλειά τους στο ήδη μειωμένο νοσηλευτικό προσωπικό», ενώ, όπως καταλήγουν, «παρά τις προφορικές ενστάσεις μας και την ανακοίνωση του σωματείου, δε δόθηκε καμία λύση», με τους ίδιους να ζητούν την άμεση κάλυψη των αναγκών της Μονάδας με το απαραίτητο μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και «να σταματήσουν οι απειλές κάθε φορά που ζητάμε το αυτονόητο: ασφαλείς συνθήκες εργασίας για εμάς και τους ασθενείς μας».

Η απάντηση της διοίκησης

Σε επικοινωνία, πάντως, που είχαμε με τον διοικητή ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου κ. Γ. Χαλκιαδάκη, ο ίδιος ξεκαθαρίζοντας αρχικά πως δεν πρόκειται για Μονάδα Εντατικής, αλλά για Μονάδα Παρακολούθησης Καρδιοπαθών, υπογράμμισε πως πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα.
«Η Μονάδα ποτέ δε λειτουργούσε με τις συνθήκες που αναφέρονται στην επιστολή αυτή. Αντιθέτως, η Μονάδα λειτουργεί πάρα πολύ καλά και με πολύ καλά αποτελέσματα», δήλωσε σχετικά ο κ. Χαλκιαδάκης. Εν συνεχεία, ερωτώμενος για τους ασθενείς από τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που ενδεχομένως να χρειαστεί να στραφούν σε ιδιώτες ιατρούς για την κάλυψη των αναγκών τους, αν και όπως είπε δεν έχει λάβει ενημέρωση για κάτι τέτοιο, σημείωσε ότι «ο νεφροπαθής ασθενής εξ όσων γνωρίζω, είτε απευθυνθεί σε κρατικό νοσοκομείο είτε σε μια ιδιωτική μονάδα, δεν επιβαρύνεται οικονομικά, καθώς τα έξοδά του είναι καλυμμένα από το ταμείο του».

ΠΗΓΗ neakriti.gr