Επικαιρότητα Κρήτη

Σεισμοί – Άκης Τσελέντης: «Δεν έχει ολοκληρωθεί η ακολουθία στο Αρκαλοχώρι»

«Bόμβα» Τσελέντη: «Η περιοχή μεταξύ Κυθήρων και Χανίων μπορεί να δώσει σεισμούς και 7 ρίχτερ»

Τι ζητά επιτακτικά ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

Στους σεισμούς που έχουν ανησηχύσει τους κατοίκους του δήμου Μινώα Πεδιάδος αναφέρθηκε μετά τα 4,8 Ρίχτερ που καταγράφηκαν το Σάββατο στην περιοχή, ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης. Ο ίδιος έκανε λόγο για μη ολοκλήρωση του φαινομένου στο Αρκαλοχώρι και ζητά επιτακτικά έλεγχο όλων των οικοδομών.

Αναλυτικά η ανάρτηση στο facebook:

«Μετά τον χθεσινό σεισμό των 4.8R η σεισμικότητα στο Αρκαλοχώρι συνεχίστηκε με μεγάλο αριθμό μικροσεισμών αρκετοί από τους οποίους ήταν μεγαλύτεροι των 3R και λόγω του μικρού εστιακού τους βάθους και της βοής ανησύχησαν τους κατοίκους.

Η συνεχής επιβάρυνση του δομικού ιστού της πόλης του Αρκαλοχωρίου λόγω των πολλαπλών έστω και μικρών σεισμικών δονήσεων ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΜΕΣΟ έλεγχο όλων των οικοδομών με έμφαση στις παλιές όπως και στην ελαχιστοποίηση των επικινδυνοτήτων τόσο σε επίπεδο Δήμου (αποψίλωση ετοιμόρροπων δομικών στοιχείων πχ μάντρες, μπαλκόνια, κλπ) όσο και σε επίπεδο κατοίκων δηλ. οι κάτοικοι να ακολουθούν με ευλαβική ακρίβεια τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης.

Η ακολουθία στο Αρκαλοχώρι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΑΚΟΜΑ. Το Γεωδυναμικό με το δίκτυο των 6 σεισμογράφων που έχει εγκαταστήσει από τον Νοέμβριο του 2020, όταν είχε τις πρώτες ενδείξεις, παρακολουθεί για τυχόν μετανάστευση σε άλλα ρήγματα πχ ρήγμα Γιούχτα, Βασιλειών κλπ αλλά προς το παρών δε βλέπει κάτι τέτοιο.

Ο συνεργάτης μου Μάκης Χουλιάρας σύγκρινε τους ρυθμούς εξέλιξης των σεισμικών ακολουθιών Θήβας και Αρκαλοχωρίου (και κατασκεύασε το παρακάτω διάγραμμα) όπου φαίνεται η μεγάλη διαφορά τους και η μη ολοκλήρωση του φαινομένου στο Αρκαλοχώρι. Μόνο όταν η παράμετρος b πλησιάσει το 1 θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για ολοκλήρωση του φαινομένου και ομαλή εξέλιξη. Προς το παρόν το b στη Θήβα είναι 1.08 ενώ στο Αρκαλοχώρι είναι 0,61.

Όπως βλέπετε σε λίγο θα σας κάνω και σεισμολόγους αλλά θέλω με απλά λόγια πάντα να σας κάνω να καταλαβαίνετε τι γίνεται. Ασφαλής πολίτης είναι Ο ΣΩΣΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ.

Παρακαλώ τα τοπικά ΜΜΕ να μην καλούν άτομα με ψευδεπίγραφους τίτλους μη γνώστες του φαινομένου και να παραπλανούν το κόσμο. Τόσο εγώ όσον και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ όσο και οι άλλοι συνάδελφοι μου Καθηγητές είναι εδώ να συνεισφέρουν με τις γνώσεις τους με γνώμονα την πληροφόρηση σας και όχι τις ακροαματικότητες και την γελοία μαιντανοποίηση στα ΜΜΕ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΩ ΔΥΟ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΜΙΑ ΣΤΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ θα σας ενημερώσω με σχετικές αναρτήσεις στο τοίχο μου».