Στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO η σφακιανή πίτα
Να γίνει η σφακιανή πίτα γνωστή στα πέρατα του κόσμου, ως ένα ιδιαίτερο έδεσμα, πρεσβευτής της κρητικής γαστρονομίας και του πνεύματος φιλοξενίας των Κρητικών, φιλοδοξεί η Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης, που μαζί με τον δήμο Σφακίων αναλαμβάνουν να συντάξουν και να υποβάλλουν φάκελο για την ένταξη της στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Η σύμβαση για την έναρξη της συνεργασίας των δύο πλευρών υπεγράφη χθες στο μέγαρο της αντιπεριφέρειας Χανίων.
Όπως είπε ο δήμαρχος Σφακίων κ. Γιάννης Ζερβός, «στόχος μας είναι να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Σφακιανής πίτας που έχουν να κάνουν με την παρασκευή της αλλά και με τα ιδιαίτερα ποιοτικά υλικά της. Θωρούμε ότι με την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος, θα μπορέσουμε να την αναδείξουμε περαιτέρω, να εντάξουμε στην κρητική γαστρονομική κουλτούρα τη σφακιανή πίτα και να έχει πολλαπλά οφέλη η τοπική κοινωνία και οικονομία».
Η κ. Μαρία Πετραντωνάκη, διευθύντρια της Αναπτυξιακής Εταιρίας Κρήτης, εξήγησε ότι το πρόγραμμα έχει διάρκεια ενός έτους και θα περάσει από τρία στάδια. Το πρώτο αφορά σε μια πρωτογενή μελέτη με συνεντεύξεις κατοίκων των Σφακίων και καταγραφή βιωματικών γαστρονομικών εμπειριών. Το δεύτερο στάδιο εμπεριέχει την έρευνα μέσα από αρχειακό υλικό και ιστορικές αναφορές στο έδεσμα, που να αποδεικνύουν ότι ξεκινά από τα βάθη των χρόνων. Το τρίτο και τελευταίο στάδιο είναι η σύνταξη και προετοιμασία του φακέλου.
«Η Σφακιανή πίτα, εκφράζοντας την πολιτιστική μας ταυτότητα και τη μοναδική διατροφή του τόπου μας, αποτελεί ένα από τα σύμβολα της κρητικής παράδοσης και της αυθεντικής γαστρονομίας μας», υπογράμμισε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Στρατής Φλεμετάκης, σημειώνοντας ότι βασική επιδίωξη είναι η ανάδειξη και προώθησης αυτής της ιδιαίτερης γαστρονομικής κληρονομιάς, μέσα από ένα σχέδιο που βασίζεται στην επιτόπια έρευνα, τις μαρτυρίες των ανθρώπων της περιοχής και τη συλλογή ιστορικών και λαογραφικών δεδομένων.
Η δράση αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος «ΚΡΗΤΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ», στο πλαίσιο του οποίου η Περιφέρεια Κρήτης έχει ανακηρυχθεί Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026. Η ένταξη της Σφακιανής πίτας σε αυτό, αναδεικνύει όπως σημείωσε ο κ. Φλεμετάκης, τη δέσμευσή για διατήρηση και προβολή του πολιτιστικού πλούτου της Κρήτης, ώστε να καταστεί πόλος έλξης για επισκέπτες που αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες. «Με αυτό το έργο και την ένταξή του στις δράσεις της Γαστρονομικής Περιφέρειας 2026, ενισχύουμε τη θέση της Κρήτης στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη, υποστηρίζοντας τις τοπικές κοινότητες και το πολιτιστικό μας απόθεμα» συμπλήρωσε.
Η σφακιανή πίτα που τα τελευταία χρόνια προβάλλεται μέσα από την ετήσια γιορτή Σφακιανής πίτας κάθε καλοκαίρι στα Ασκύφου και τελευταία στο νέο λιμάνι της Χώρας Σφακίων, που προσελκύει χιλιάδες κόσμου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια της κρητικής φιλοξενίας και ταυτισμένη με το καλωσόρισμά σε κάθε σφακιανό σπίτι και καφενείο της περιοχής.
ΠΗΓΗ neakriti.gr