Κρήτη

Σπάνιο βίντεο: Εντοπίστηκε ο κρητικός αγριόγατος που θεωρούνταν εξαφανισμένος

Ο Κρητικός αγριόγατος ή Φουρόγατος (Felis silvestris cretensis) είναι ένα υποείδος της Αγριόγατας που ζει στην Κρήτη.

Ο Κρητικός αγριόγατοςκαταγράφεται ως είδος για πρώτη φορά το 1953. Το ζώο αυτό θεωρείτο για πολλά χρόνια εξαφανισμένο είδος, μέχρι το 1996 όπου 2 φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο της Περούτζια αιχμαλώτισαν ένα, ενώ υπήρχαν πολλές αναφορές από βοσκούς.

Ο Κρητικός αγριόγατος είναι μεγαλύτερος από τις οικόσιτες γάτες και τα αρσενικά έχουν μήκος 50 εκατοστά, ενώ η ουρά τους φτάνει τα 30 εκατοστά. Η ουρά του είναι στενή στη βάση και φουντωτή στην άκρη. Στην ουρά του υπάρχουν μαύροι δακτύλιοι.

Τρέφεται κυρίως με λαγούς και ζει σε πουρναρότοπους και σε θαμνώνες μεσογειακής βλάστησης με αραιά δέντρα, σε υψόμετρο 900 έως 1.200 μέτρων. Γεννάει 4-7 μικρά 1-2 φορές τον χρόνο.

Ο Κρητικός αγριόγατος ζει στις κορυφές των Λευκών Ορέων, αφού βρέθηκε νεκρό ένα ζώο από το είδος το 1997. Επίσης ζει στο δάσος του Ρούβα και στο φαράγγι της Σαμαριάς.

Δείτε το βίντεο του Λεωνίδα Λαγογιάννη (lagoleon06), ο οποίος προφανώς είχε τοποθετήσει κάμερα στο σημείο η οποία… προκάλεσε την περιέργεια του σπάνιου ζώου, που πήγε να την περιεργαστεί από κοντά!

 

https://www.youtube.com/watch?v=csG_xl9xsyQ

 

 

 

 

1069.gr