Κρήτη

Στα Χανιά για το Κτηματολόγιο σήμερα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Κυρανάκης – Τι ανακοίνωσε από το Ρέθυμνο

Βασικό θέμα της συνάντησης του υφυπουργού με τις τοπικές Αρχές, που θα γίνει στο Δημαρχείο Χανίων, θα είναι η πορεία της κτηματογράφησης στην περιοχή
Με επαφές στα Χανιά συνεχίζει σήμερα την περιοδεία του στην Κρήτη ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο υφυπουργός θα φτάσει στην πόλη με τη διοίκηση του Κτηματολογίου, και θα πραγματοποιήσει συνάντηση στις 4:30 μ.μ. με τις τοπικές αρχές και τους τοπικούς φορείς.

Βασικό θέμα της συνάντησης, που θα γίνει στο Δημαρχείο Χανίων, θα είναι η πορεία της κτηματογράφησης στην περιοχή.

Χθες από το Ρέθυμνο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ανακοίνωσε τη λειτουργία ενός σημαντικού ψηφιακού εργαλείου, το maps.ktimatologio.gr, στα πλαίσια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε για το Κτηματολόγιο, με όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επαγγελματίες και φορείς που εμπλέκονται με το Κτηματολόγιο και τη χαρτογράφηση περιουσιών. Με τα ποσοστά κτηματογράφησης στον νομό Ρεθύμνου να βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, αυτή τη στιγμή λείπουν 236.000 περιουσιακά δικαιώματα από τις δηλώσεις, με τον υφυπουργό να τονίζει ότι η οριστική ημερομηνία καταγραφής είναι τέλη Νοεμβρίου και δε θα δοθεί επιπλέον παράταση.

Ο υφυπουργός τόνισε την αναγκαιότητα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας, επισημαίνοντας ότι το Ρέθυμνο διατηρεί πολύ χαμηλά ποσοστά, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε τη λειτουργία ενός ψηφιακού χάρτη, που θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες, με ένα ζουμ, να εντοπίζουν και να δηλώνουν τις περιουσίες τους. Τον υφυπουργό συνόδευαν ο πρόεδρος του Κτηματολογίου Στυλιανός Σακαρέτσιος και στελέχη του φορέα, με στόχο να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων κτηματογράφησης και να δεχτούν προτάσεις, η αξιοποίηση των οποίων θα μπορούσε να ενισχύσει τους πολίτες να κτηματογραφήσουν την περιουσία τους.

Όπως είπε ο κ. Κυρανάκης, το Κτηματολόγιο είναι η προσπάθεια όλης της χώρας «να συνεννοηθούμε ποια ιδιοκτησία ανήκει σε ποιον. Γι’ αυτό και σήμερα ανακοινώνουμε ένα πολύ σημαντικό ψηφιακό εργαλείο maps.ktimatologio.gr, ένας χάρτης ψηφιακός που για πρώτη φορά επιτρέπει στον πολίτη, στον ιδιοκτήτη ακίνητης περιουσίας, να μπει και με ένα απλό εντοπισμό, ένα απλό zoom να εντοπίσει την περιουσία του και πώς αυτή έχει καταγραφεί ή οριοθετηθεί από το Κτηματολόγιο. Εφόσον συμφωνεί ο πολίτης, με πολύ απλά ψηφιακά βήματα ή διά ζώσης, να το δηλώσει. Αυτό πρέπει να το κάνει μέχρι τις 30/11/24, δε θα δοθεί άλλη παράταση, έχουν δοθεί πολλές και δεν πάει άλλο. Αν δε συμφωνεί, χρειάζεται συνεννόηση με μηχανικό. Δε χρειάζεται τοπογραφικό διάγραμμα, άρα δε χρειάζεται να μπει σε περιττά έξοδα. Να καταθέσει μόνο το συμβόλαιο, ή αν δεν έχει, όπως συμβαίνει συχνά στην Κρήτη, τη δήλωση του Ε9 και μια ένορκη βεβαίωση, κι έτσι το κατοχυρώνει κι ακόμα κι αν λείπει κάποιο χαρτί, το φέρνει αργότερα.
Στο Ρέθυμνο 236.000 περιουσιακά δικαιώματα λείπουν αυτή τη στιγμή από τις δηλώσεις. Γιατί πρέπει να δηλώσει ο κόσμος; Απευθύνομαι κυρίως στους νέους, οι οποίοι έχουμε κληρονομήσει τη γη, έχουμε καθήκον να την κατοχυρώσουμε, και αν δεν το κάνουμε μπλέκουμε δικαστικά», είπε ο υφυπουργός.

Όπως επισημάνθηκε τόσο από τον κ. Κυρανάκη όσο και από τον δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη, «αυτή είναι μία απλή ενέργεια που οφείλουμε να κάνουμε όλοι, ώστε να κατοχυρώσουμε την περιουσία και να δοθεί αξία στη γη».

Ο κ. Μαρινάκης είπε, επίσης, ότι η πρόταση του υφυπουργού ώστε να δοθούν νομικά υπομνήματα με κατευθύνσεις, που μπορεί να γίνουν παρεμβάσεις, είναι πολύ σημαντικό, διότι το θέμα του Κτηματολογίου πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει γιατί είναι μία απαραίτητη συνισταμένη της ασφάλειας των συναλλαγών.

«Δεν μπορούμε να λέμε ότι είμαστε μία πολιτισμένη χώρα και να μην έχουμε ακόμα Δασολόγιο και Κτηματολόγιο. Αυτά τα δύο εργαλεία συμπλέκονται, δεν είναι προς τιμή μας ότι υπάρχει αυτή η στέρηση. Σίγουρα υπάρχουν αντικειμενικές δυσχέρειες, τις οποίες εξηγήσαμε στον υφυπουργό. Το εργαλείο το ψηφιακό που γνωστοποίησε ο υφυπουργός είναι πολύ χρήσιμο για τους πολίτες, ειδικά για όλες εκείνες τις περιπτώσεις που η καταγραφή τους δεν περιέχει λάθη στο Κτηματολόγιο. Για να μπορέσει επιτέλους να μπει μία τάξη σε αυτό το χάος, όπως επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι ο υφυπουργός έδειξε διάθεση να δεχτεί παρεμβάσεις, ώστε να μπορούμε να διορθώσουμε κάποια πράγματα που είναι αυτονόητα», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ρεθύμνης, προσθέτοντας ότι «όπως ο Δήμος δε βάζει ποτέ σε δοκιμασία τους πολίτες, το ίδιο ακριβώς πρέπει να κάνει και το κράτος. Θεωρώ πως η αντίληψη νομικών υπηρεσιών του Δημοσίου είναι στείρα κάποιες φορές, που υπό την επιταγή της εξάντλησης όλων των ενδίκων μέσων καθυστερούν διαδικασίες… αν συνεννοηθούμε, όλα αυτά θα πάνε πολύ πιο γρήγορα».

Ψηφιοποιείται το αρχείο τους – Τι θα γίνει με τα Υποθηκοφυλακεία

Τέλος του 2024, όπως τονίστηκε, όλα τα Υποθηκοφυλακεία θα έχουν κλείσει και θα έχουν μεταφέρει τα αρχεία τους στα πολύ λιγότερα κτηματολογικά γραφεία. Σε όλη την Ελλάδα πρέπει να ψηφιοποιηθούν πάνω από 1 δισ. σελίδες στα παλιά Υποθηκοφυλακεία. Ταυτόχρονα ψηφιοποιείται και το αρχείο τους, δηλαδή όπου κι αν βρίσκεται ο δικηγόρος, θα έχει πρόσβαση ψηφιακά στις σελίδες των παλιών Υποθηκοφυλακείων.

Το πρώτο Υποθηκοφυλακείο που ψηφιοποιήθηκε στην Κρήτη και προσφέρει ήδη στους δικηγόρους έρευνα αυτού του επιπέδου είναι του Μυλοποτάμου και ακολουθούν κι άλλα. Όπως τονίστηκε κατά τη σύσκεψη, μετά την ψηφιοποίηση των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων, όλοι θα μπορούν να μιλούν την ίδια γλώσσα, να λειτουργούν με ίδιους κανόνες, και οι νέες συναλλαγές, οι νέες πράξεις αγοραπωλησίας, σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα γίνονται πλέον ψηφιακά, χωρίς την ταλαιπωρία από τις στοίβες χαρτιών, τους χαμένους φακέλους και τις καθυστερήσεις μηνών.
«Η ψηφιοποίηση του αρχείου των Υποθηκοφυλακείων εγγυώμαι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025», είπε ο κ. Κυρανάκης, γνωστοποιώντας ότι οι πολίτες δε θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ, αφού χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
ΠΗΓΗ neakriti.gr