Κρήτη

Στη ζούγκλα των … Ενετικών Τειχών

Θλιβερές διαπιστώσεις από τη Ζωόφιλη Δράση

Άλλη … χώρα θυμίζουν πάρκα στο κέντρο του Ηρακλείου, κάτω από τα Ενετικά Τείχη. Κι αυτό, όχι με την … καλή έννοια, αλλά δυστυχώς με την αρνητική έννοια, καθώς τα πάρκα θυμίζουν περισσότερο …ζούγκλα του Ταρζάν, παρά χώρους αναψυχής μιας σύγχρονης πόλης!

Σε ανακοίνωσή της η Ζωόφιλη Δράση εκθέτει την κατάσταση, ενώ οι σχετικές φωτογραφίες … μιλούν από μόνες τους!

Ο σεβασμός της Πόλης, των κατοίκων της και του ζωτικού τους χώρου από τις Διοικητικές της Αρχές κρίνεται από πολλούς παράγοντες. Ένας εξ αυτών είναι η διατήρηση των πάρκων και της χλωρίδας του αστικού ιστού, σε κατάσταση που να επιτρέπει στους διοικούμενους να τα απολαμβάνουν. Δυστυχώς αυτή δεν είναι η κατάσταση με ένα από τα όμορφα μέχρι πριν 3-4 χρόνια πάρκα του κέντρου του Ηρακλείου, αυτό των ενετικών τειχών δίπλα στα γήπεδα του ομίλου αντισφαίρισης. 

Ένα πάρκο, που παρά τις δυσκολίες που δημιουργούσε η αρχαιολογική αξία του χώρου, ήταν φροντισμένο και ευχάριστο, κατάλληλο για ξεκούραση και ηρεμία, είναι εδώ και καιρό εγκαταλελειμμένο στην καλή θέληση της Φύσης και την αφθονία των σκουπιδιών. 

Ξερόχορτα, βάτα, αγκάθια και αφρόντιστα δέντρα έχουν καλύψει δρομάκια, παγκάκια, έδαφος και σκουπιδοσωρούς. Αυτοφυείς αγριοσυκιές έχουν βλαστήσει και θεριέψει πάνω στα ενετικά τείχη και στα αλλοτινά παρτέρια, και τα πάλαι πότε φροντισμένα φυτά και δέντρα έχουν σχηματίσει μία ζούγκλα! 

Το παράλογο όμως σε αυτή την ιστορία δεν είναι ότι οι Υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου – το λιγότερο- εθελοτυφλούν, αν όχι αδιαφορούν, αλλά ότι, όπως μας καταγγέλθηκε, ο Δήμος Ηρακλείου, διά των αρμοδίων του, αρνείται εδώ και δύο χρόνια σε μέλη του ομίλου αντισφαίρισης να καθαρίσουν και να φροντίσουν το πάρκο των ενετικών τειχών και να του δώσουν την μορφή και την όψη που αξίζει σε ένα τέτοιο χώρο, καθώς μάλιστα το αθλητικό σωματείο πράττει αναλόγως στον υπόλοιπο χώρο πράσινου πέρα του πάρκου, όπου δραστηριοποιείται και έχει εγκαταστάσεις, διατηρώντας τον καθαρό και περιποιημένο. 

cretalive