Κρήτη

Στο Ηράκλειο οι 32 μετανάστες που εντοπίστηκαν στα νότια του Ηρακλείου

Ανάμεσα στους 32 μετανάστες που έφτασαν στο Ηράκλειο από τους Καλούς Λιμένες βρίσκονται δύο γυναίκες και δύο ανήλικα κορίτσια
Στο Ηράκλειο έφτασαν νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου (18/5) οι 32 μετανάστες που εντοπίστηκαν νωρίς το πρωί σε ξύλινο σκάφος δυτικά του Γαϊδουρονησίου και οδηγήθηκαν από τους λιμενικούς στους Καλούς Λιμένες. Ανάμεσα στους 32 βρίσκονται δύο γυναίκες και δύο ανήλικα κορίτσια.
Κατά δήλωση τους πρόκειται για 4 υπηκόους Πακιστάν και 24 Σύριους, ενώ οι δύο γυναίκες και τα δύο ανήλικα κορίτσια δήλωσαν επίσης καταγωγή από τη Συρία.

Με τη συμβολή και της δημοτικής Αρχής Φαιστού, στους Καλούς Λιμένες που έφτασαν αρχικά, οι μετανάστες δέχθηκαν τις πρώτες φροντίδες από εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού του κλιμακίου των Μοιρών.

Όπως είπαν κάποιοι εξ αυτών, ξεκίνησαν με ξύλινο σκάφος από την Κύπρο με σκοπό να φτάσουν στην Ιταλία.

Μετανάστες

Το πρωί τρία περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος συνέδραμαν στον εντοπισμό και την περισυλλογή 32 μεταναστών που επέβαιναν σε ξύλινο σκάφος 16 ναυτικά μίλια δυτικά του Γαϊδορονησίου νότια της Κρήτης.
Νωρίτερα κάποιος από τους επιβαίνοντες είχε καλέσει σε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης 112 αναφέροντας ότι βρίσκονται σε δυσχερή θέση.
Μεταξύ των επιβαινόντων περιλαμβάνονται 4 άνδρες πακιστανικής υπηκοότητας και 28 υπήκοοι Συρίας μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται δύο ανήλικα κορίτσια και δύο γυναίκες. Όλοι οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν από ένα πλωτό του Λιμενικού στους Καλούς Λιμένες.

Στα Χανιά οι 51 μετανάστες που εντοπίστηκαν στα νότια της Γαύδου χθες

Νέα επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης πραγματοποιήθηκε χθες, στις 12.20 το μεσημέρι, για 51 μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή 33 χιλιόμετρα νότια της Γαύδου.

Οι μετανάστες ζήτησαν βοήθεια και άμεσα ξεκίνησαν οι έρευνες υπό τον συντονισμό EKΣEΔ . Περισυνελέγησαν από δεξαμενόπλοιο με σημαία Λιβερίας.

Είναι όλοι καλά στην υγεία τους και μεταφέρθηκαν αρχικά στη Σούδα και στη συνέχεια στα Χανιά, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ταυτοποίησής τους.

Μετανάστες
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, τις μεσημβρινές ώρες χθες ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Παλαιόχωρας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής ότι το δεξαμενόπλοιο “ALKAID” σημαίας Λιβερίας εντόπισε και περισυνέλεξε 51 αλλοδαπούς (όλοι άντρες) στη θαλάσσια περιοχή 33 ν.μ. νοτιοανατολικά της Γαύδου.

Το Δ/Ξ πλοίο κατέπλευσε στο αγκυροβόλιο της Παλαιόχωρας Χανίων όπου οι αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν σε ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και σε ένα ναυαγοσωστικό σκάφος και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Παλαιόχωρας. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε προσωρινό χώρο φύλαξης, στο λιμάνι της Σούδας. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, ενώ δεν κατέστη δυνατή η ρυμούλκηση του σκάφους μεταφοράς».

ΠΗΓΗ neakriti.gr