Κρήτη

Στο “περίμενε” τα κοντέινερ έως ότου βρεθούν οι χώροι για την τοποθέτησή τους

Στο "περίμενε" τα κοντέινερ έως ότου βρεθούν οι χώροι για την τοποθέτησή τους

Ζητούμενο παραμένει η χωροθέτηση του οικισμού με τα προκάτ σπίτια – Ανοιχτό το ενδεχόμενοι να γίνουν δύο οικισμοί

Το μεγάλο θέμα της χωροθέτησης του οικισμού ή οικισμών με τα κοντέινερ στα οποία θα φιλοξενηθούν οι πληγέντες από το σεισμό της περασμένης Δευτέρας, απασχολεί και σήμερα τους επιτελείς του Συντονιστικού Κέντρου που έχει στηθεί στο Αρκαλοχώρι, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα προκάτ σπίτια θα φτάσουν στην Κρήτη αφού πρώτα έχει βρεθεί ο χώρος που θα τοποθετηθούν και έχουν γίνει όλες οι πρόδρομες και απαραίτητες εργασίες όπως να τοποθετηθούν οι δοκοί στήριξης, να γίνει δίκτυο αποχέτευσης κ.α.

Μάλιστα, στην κουβέντα που γίνεται εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην είναι ένας ο οικισμός αλλά δύο, ένας στο Αρκαλοχώρι και ένας σε χωριό που βρίσκεται στα βόρεια.

Στο Κλειστό Γυμναστήριο Αρκαλοχωρίου τα κρεβάτια από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου 

Εν τω μεταξύ, σήμερα και έως το τέλος της ημέρας, αναμένεται να έχουν τοποθετηθεί τα κρεβάτια – περίπου 60 τον αριθμό – στο Κλειστό Γυμναστήριο Αρκαλοχωρίου προκειμένου απόψε να μπορούν να καταλύσουν σε αυτά άστεγοι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον χώρο αυτό θα μπορούν να φιλοξενηθούν μόνο εμβολιασμένοι πολίτες

Έως το τέλος της χθεσινής ημέρας είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 2.185 κτίρια:

  • Από αυτές 1.844 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 1.331 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.
  • Επίσης, έχουν ελεγχθεί 79 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 51.
  • Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 72 από τις 127 αυτοψίες, ενώ σε 135 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 125 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.
  • Έχουν γίνει έλεγχοι σε 18 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων 12 κρίθηκαν κατάλληλες προς χρήση και 6 ακατάλληλες. Επίσης, έγινε αυτοψία και στο Κέντρο Υγείας στο Οροπέδιο Λασιθίου, το οποίο κρίθηκε κατάλληλο προς χρήση.

Μεγαλώνει το ενδιαφέρον για τα διαμερίσματα του Ηρακλείου 

Εν τω μεταξύ, το αισιόδοξο είναι ότι αυξάνεται των πληγέντων για τα διαμερίσματα που βρίσκονται στο Ηράκλειο και μπορούν να διατεθούν για τη φιλοξενία τους άμεσα.

Υπενθυμίζεται ότι οι σεισμόπληκτοι μπορούν να συμπληρώνουν τη σχετική αίτηση στο Συντονιστικό Κέντρο στο Αρκαλοχώρι. Δύο είναι οι “προϋποθέσεις” για την διαμονή στα διαμερίσματα, καθώς πρόκειται και για μεγάλες σε τετραγωνικά οικίες. Να φιλοξενηθούν σε αυτές οικογένειες με μικρά παιδιά και να έχουν κριθεί τα σπίτια των ενδιαφερομένων ακατάλληλα.