Κρήτη

Συναγερμός για ισχυρούς ανέμους και κίνδυνο πυρκαγιών – Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός – Oι ριπές ανέμου θα προσεγγίσουν τα 100 km/h!

«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στην Πολιτική Προστασία για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, σήμερα Σάββατο (29/6)

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, στα κεντρικά και νότια της χώρας θα πνέουν θυελλώδεις βοριάδες, οι οποίοι, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργούν ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες για φωτιά.

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου Πυρκαγιάς, Αττική, Κύθηρα, Βοιωτία, Εύβοια, Αργολίδα, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Κορινθία, Αρκαδία, Λακωνία, Κρήτη και Κυκλάδες νησιά Β.Α. Αιγαίου, το Σάββατο αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό κίνδυνο φωτιάς (κατηγορίας 4).

Σε εφαρμογή τίθεται το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
  • Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

«Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών» καταλήγει η ανακοίνωση της.

Πολύ ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι στην Κρήτη σήμερα Σάββατο 29 Ιουνίου

Στον χάρτη που ακολουθεί δίνονται πρόγνωση των ριπών ανέμου στην Κρήτη για τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 29/06 ,όπως υπολογίστηκαν από το μετεωρολογικό μοντέλο πολύ υψηλής ανάλυσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Σημειώνεται ότι τοπικά στα νότια και ανατολικά σημεία του νησιού οι ριπές ανέμου θα προσεγγίσουν τα 100 km/h.

thumbnail_image001_0

 

ΠΗΓΗ neakriti.gr