Κρήτη

Τα κρούσματα στο Γεράνι, η άδικη στοχοποίηση και το καρναβάλι που δεν θα γίνει

Αιτωλοακαρνανία – Κορονοϊός: Ξεσπάει η κόρη του ζευγαριού που «έφαγε» πρόστιμο 8.000 ευρώ για παραβίαση των μέτρων

Δήμαρχος Ρεθύμνου στο Livetalks: “Αν ο καθένας νομίζει ότι με τις ρακές σκοτώνει τον ιό τότε δεν θα κάνουμε ποτέ τίποτα”

Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός και ο καλύτερος κριτής, λέει ο θυμόσοφος λαός. Στην περίπτωση της πανδημίας, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης προσάρμοσε το… γνωμικό στα μέτρα του κορωνοϊού: “Ο καλύτερος γιατρός είναι τα μέτρα ασφαλείας”! .

Μιλώντας στο Livetalks, έστειλε ένα μήνυμα αφύπνισης προς την τοπική κοινωνία, φέρνοντας καθέναν και καθεμία μας προ των ευθυνών μας: “Αν ο καθένας νομίζει ότι με τις ρακές σκοτώνει τον ιό και ότι όλη αυτή η ιστορία δεν τους αφορά τότε δεν θα κάνουμε ποτέ τίποτα. Θα είμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση. Υπάρχει κόσμος που υποφέρει. Δεν παίρνουν όλοι επιδόματα. Δεν ζει κανείς με επίδομα 500 ευρώ. Όσο πιο αυστηροί είμαστε με τους εαυτούς μας τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από το τούνελ”.

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε και στα κρούσματα που εμφανίστηκαν στο Γεράνι: “Κατά τύχη πήγαν οι δύο γέροντες στο νοσοκομείο. Προσέχουμε; Όχι δεν προσέχουμε. Έχουμε αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος; Όχι. Έχουμε 7 κρούσματα στο Γεράνι. Όμως το πρόβλημα είναι ότι το φαινόμενο το έχουμε μέσα στις οικογένειες μας και το μαθαίνουμε παρεμπιπτόντως. Προέχει  να δείχνουμε τη δέουσα προσοχή και έτσι θα καλυφθούν και οι αδυναμίες του κράτους”.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου δεν απέφυγε να καυτηριάσει τις αδυναμίες της κεντρικής εξουσίας: “Έχουμε ένα μέτριο/κακό κράτος” παρατήρησε, αλλά από εκεί και πέρα, εμείς τί κάνουμε; “Αν εγω παίρνω τα μέτρα ασφαλείας, δεν συμμετέχω σε κούπες” κι άλλες πολυπληθείς εκδηλώσεις, παρανομώντας εις βάρος του συνόλου, τότε σίγουρα σε έναν μεγάλο βαθμό προστατεύουμε εαυτούς και τους γύρω μας από την διασπορά του ιού.

“Εμβόλια δεν υπάρχουν, θα καθυστερήσουν. Ζούμε σε ένα ιδιότυπο πόλεμο” ήταν ο εύστοχος παραλληλισμός του κ. Μαρινάκη, “και οφείλει καθένας να φτιάξει το δικό του καταφύγιο και εκεί να καταφεύγει!”.

Μετά λύπης του, ο κ. Μαρινάκης διαπιστώνει πως “δυστυχώς δεν σεβόμαστε εκείνους που τελικά αγαπάμε πολύ (…) Θέλει αυτοσυνειδησία και να κάνουμε τους εισαγγελείς δεν βοηθά, όλοι φταίμε”.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου έκανε ειδική μνεία στην Άμνατο, ένα χωριό το οποίο “στοχοποιήθηκε”. Στάθηκε ιδιαίτερα στους κινδύνους που κρύβουν και κουβαλούν, άθελά τους, οι ασυμπτωματικοί.

Για την αγορά, τόνισε ότι οι πυλώνες της οικονομίας του Ρεθύμνου “έχουν καταρρεύσει”. Το Καρναβάλι, μάλλον, θα πρέπει να το ξεχάσουμε κι εφέτος, ενώ ο ίδιος την Πέμπτη θα βρίσκεται στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον νέο αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα.

” Η κυβέρνηση μπορεί να κάνει ήδη πράγματα αυτό που θα ανατάξει τις τοπικές οικονομίες είναι τα δημόσια έργα, αυτά θα μπορούσαν να γίνουν γρήγορα. Την Πέμπτη θα δω τον Πέτσα, μπαίνει στην αγορά έργα, δουλεύουν οι άνθρωποι και αιμοδοτείται η οικονομία”, μας προϊδέασε τέλος ο κ. Μαρινάκης, σε σχέση με την πρόταση που θα θέσει επί τάπητος στον κ. Πέτσα.